Önemli değişiklik! 'Sigara içmeme' şartı getirildi

Türkiye'nin tütünle mücadelede yeni yol haritasının belirlendiği "Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2019-2023"te, tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında karşılanabilmesi için anne ve baba adayına sigara kullanmama şartı getirilmesi öngörülüyor.

Önemli değişiklik! 'Sigara içmeme' şartı getirildi
Önemli değişiklik! 'Sigara içmeme' şartı getirildi
GİRİŞ 17.07.2018 12:10 GÜNCELLEME 17.07.2018 12:11
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Tütünle mücadele kapsamında Türkiye'nin yeni yol haritasının belirlendiği Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı'nda (2019-2023), tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında karşılanabilmesi için anne ve baba adayına sigara kullanmama şartı getirilmesi öngörülüyor.

Tütün Kontrolü Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2018-2023 tamamlandı. Planla kanserden kısırlığa, solunum yolu problemlerinden kalp ve damar hastalıklarına kadar birçok sağlık sorunun sorumlusu olarak gösterilen tütün ve tütün mamullerinin kullanımıyla bu ürünlerin dumanına bağlı oluşabilecek maruziyetin önlenmesi için birçok alanda yeni uygulamaların hayata geçirilmesi amaçlandı. 

"BIRAK - KAZAN KAMPANYALARI"

 

 

Eylem planına göre, sigarayı bırakmanın teşvik edilmesi amacıyla "Bırak-Kazan" kampanyaları düzenlenecek.

Sigara kullanmayan personele yönelik pozitif ayrımcılık uygulamaları hayata geçirilecek. Bu kapsamda, mesainin 30 dakika erken bitirilmesi, 1 yıl için 7 gün fazladan yıllık izin hakkıtanınması, sigorta primlerinin düşürülmesi, hiçbir çalışanın sigara içmediği sigarasız işletmeler için vergi indirimi uygulaması, çocuk ve aile yardımı tutarlarının arttırılması gibi uygulamalar söz konusu olabilecek.

ÜCRETSİZ İLAÇ VE BANT DESTEĞİ

Evlenmek için müracaat eden sigara kullanan çiftlerin sigara bırakma motivasyonunu artırmaya yönelik yeni düzenlemeler ve uygulamalar da hayata geçirilecek. Bu kapsamda, çiftlere sigarayı bırakma polikliniklerine (SBP) müracaat etme zorunluluğu, ücretsiz ilaç ve bant desteği sağlanması söz konusu olabilecek.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE SİGARA İÇMEME ŞARTI

Gebelere, 18 yaş altı gençlere ve kronik hastalığı olanlara yönelik özel sigara bırakma hizmeti planlanacak.

Söz konusu kitleye özel sigara bırakma tedavisine yönelik Türkiye'ye özgü klinik rehber oluşturulacak, tütün bağımlılığı tedavisi hizmeti sunan özelleşmiş birimler hayata geçirilecek.

Ayrıca tüp bebek tedavisi ücretinin geri ödeme kapsamında karşılanabilmesi için anne ve baba adayına sigara kullanmama şartı getirilmesi söz konusu olabilecek. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • konya 5 yıl önce Şikayet Et
    sigaraya kafayı takanlara soruyorum uyuşturucuyla neden sigara kadar ilgilenmiyorsunuz uyuşturucu yaşı ilkokul çağına indi ama buna ses çıkaran yok varsa yoksa sigara ama öbür taraftan çocuklar uyuşturucu batağına gidiyor.
    Cevapla
  • Yorum1 5 yıl önce Şikayet Et
    Eşitlik ilkesine aykırı olur.... Çok merak ediyorum yıllar sonra sigara içen bir başkanımız olursa herkes sigara içmeyede başlar...
    Cevapla
  • BAHA BİR 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu uygulama astım ve KOAH hastaları için de uygulanmalı . Sigara içen hastaya belirli oranlarda katkı zorunluluğu gelmeli..
    Cevapla
  • Birol 5 yıl önce Şikayet Et
    Sigaradan dolayı hastalandığını nasıl ispat edeceksiniz?
    Cevapla
  • erdi 5 yıl önce Şikayet Et
    yeni bahaneler.zaten tüp bebek parasını karşılamıyorlardıki.sadece gidiş dönüş bileti okadar.
    Cevapla