Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu.

Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu
Helal Akreditasyon Kurumu kuruldu
GİRİŞ 15.07.2018 11:42 GÜNCELLEME 15.07.2018 11:42
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Bakanlıklara Bağlı, İlgili Kurum ve Kuruluşlar ile Diğer Kurum ve  Kuruluşların Teşkilatı Hakkında 4 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Resmi  Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Kararnameyle, helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarını akredite  etmek, bu kuruluşların ulusal veya uluslararası standartlara göre faaliyette  bulunmalarını ve bu suretle düzenledikleri belgelerin ulusal ve uluslararası  alanda kabulünü temin etmek üzere, kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali  özerkliğe sahip, özel bütçeli, kısa adı HAK olan Helal Akreditasyon Kurumu  kuruldu.

Ticaret Bakanlığı ile ilgili Kurum,  Türkiye'de helal  akreditasyon hizmeti sunma yetkisine haiz tek kurum olacak. HAK, ülkede ve yurt  dışında yerleşik helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarına helal akreditasyon  hizmeti sunacak, helal akreditasyonla ilgili kıstas ve tedbirleri belirleyecek ve  uygulayacak.

HAK, uluslararası ve bölgesel akreditasyon birlikleri ve örgütleri  nezdinde Türkiye'yi temsil edecek, bunlara üye olacak, yönetimlerinde görev  alacak veya bu kuruluşların merkezi olarak hizmet verecek.

İkili veya çok taraflı karşılıklı tanıma anlaşmaları imzalayacak olan  HAK, akreditasyon kuruluşları ve akreditasyon kuruluşu bulunmayan ülkelerdeki  helal akreditasyonla ilgili kurum ve kuruluşlarla ilişkiler kuracak ve iş  birliğinde bulunacak.

Helal akreditasyon konusunda her türlü bilimsel ve teknik incelemeleri  gerçekleştirecek Kurum, helal akreditasyonun önemini artırıcı faaliyetler  yapacak. HAK, bu kapsamda eğitim verecek, araştırma ve yayın yapacak, ulusal ve  uluslararası kongre, seminer ve benzeri toplantılar düzenleyecek.

Kurumun organları; yönetim kurulu, danışma kurulu ve genel  sekreterlikten oluşacak.

Kurumun karar organı olan Yönetim Kurulu, başkan ve 4 üye olmak üzere  toplam 5 üyeden oluşacak. Yönetim Kurulu üyeleri 3 yıl süreyle görev yapacak.  Görev süresi biten yönetim kurulu üyesi tekrar atanabilecek.

Danışma Kurulu, Ticaret Bakanı tarafından belirlenen bakanlık  temsilcileriyle Diyanet İşleri Başkanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme  Kurumu, Sermaye Piyasası Kurulu, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve  Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Akreditasyon Kurumu, Türk İşbirliği ve  Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Türk Standardları Enstitüsü, Türkiye Bilimsel ve  Teknolojik Araştırma Kurumu, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye İhracatçılar Meclisi,  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye  Katılım Bankaları Birliği, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği, Türkiye Sigorta,  Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları  Konfederasyonu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Seyahat Acentaları Birliği,  Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği,  Türkiye Otelciler Birliği Derneği, Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve  Üreticileri Birliği Derneği, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği  Derneği, Ulusal Kırmızı Et Konseyi, Ulusal Hububat Konseyi, Ulusal Pamuk Konseyi,  Ulusal Süt Konseyi, Ulusal Turunçgil Konseyi, Ulusal Baklagil Konseyi, Ulusal  Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, Ulusal Fındık Konseyi, Ulusal Çay Konseyi ve en  fazla üyeye sahip tüketici örgütü tarafından bildirilen birer temsilciden  oluşacak.

HAK'ın hizmet birimleri, Helal Akreditasyon Dairesi Başkanlığı,  Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanlığı ile Personel ve Destek Hizmetleri  Dairesi Başkanlığı şeklinde olacak. Kurumun yurt dışında yürüteceği hizmetler  için yurt dışında ofisler kurulabilecek.

YORUMLAR 1
  • Karadenizli 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun çok gerekli bir kurum
    Cevapla