Giderek artıyor! Savaş daha da şiddetlenebilir

Çin'in ABD ile olan ticaret fazlası rekor seviyeye çıktı. Bu durumun etkisini henüz göstermeye başlayan ticaret anlaşmazlıklarını daha da tırmandırabileceğine dikkat çekiliyor.

Giderek artıyor! Savaş daha da şiddetlenebilir
Giderek artıyor! Savaş daha da şiddetlenebilir
GİRİŞ 13.07.2018 14:54 GÜNCELLEME 13.07.2018 14:54

Çin'in ABD ile olan ticaret fazlası ihracatların güçlü kalmasıyla Haziran ayında rekor seviyeye çıktı. Bu artış, Washington'la yaşanan ticaret anlaşmazlığını daha da tırmandırabilir.
 
Veriler, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar tutarında ürüne yüzde 10 ek gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak Çin ile yaşanan ticaret gerilimini tırmandırmasının ardından geldi.
 
Reuters'in 2008'e kadar olan resmi verilere dayanan hesaplamalarına göre, gümrük vergisi geriliminin merkezinde yer alan Çin'in ABD ile olan ticaret fazlası, Mayıs ayında 24.58 milyar dolar iken Haziran ayında 28.97 milyar dolar rekor seviyesine ulaştı.
 
Trump, Beijing'in ABD ile olan ticaret fazlasını sınırlanmasını talep etti.
 
ABD'nin, Çin'den ithal 34 milyar dolar tutarında üründen geçen Cuma itibariyle yüzde 25 gümrük vergisi almaya başlamasının ardından Çin derhal eşdeğerde Amerikan ürünü için yeni vergiuygulaması başlatmıştı.
 
Bunun ardından Trump Çin'in ABD ile olan ticaret fazlasındaki bu artışı Çin'e daha baskı uygulamak için kullanabilir.