Erdoğan net konuştu: Düştüğünü göreceksiniz

Azerbaycan ve Kıbrıs ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dolar ve faizdeki yükselişe yönelik ''Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum.'' dedi.

Erdoğan net konuştu: Düştüğünü göreceksiniz
Erdoğan net konuştu: Düştüğünü göreceksiniz
GİRİŞ 11.07.2018 17:00 GÜNCELLEME 11.07.2018 17:39
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Azerbaycan Kıbrıs seyahati sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomi yönetimindeki değişikliklere ilişkin, "Maliye ve hazine bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, ancak sonradan ayrılma süreci oldu. Ama o uygulama fayda getirmedi. Neticelerini gördük ve birleştirmeyi uygun bulduk. Yabancı basında Mehmet Şimşek hakkında yapılan yorumlara da değinen Erdoğan, “Onların yaklaşımlarını pek umursamıyorum. Kaldı ki yabancı basın, bizim için hiçbir zaman hayırlı rüyalar görmemiştir” ifadelerini kullandı.

O UYGULAMA FAYDA GETİRMEDİ

 

Hazine Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı’nı birleştirdik. Devlet bankaları da Merkez Bankası da artık bu bakanlıkla ilişkili kurum olarak ilintili hale geldi. Berat Albayrak Bey’in finans sektörü ile hem pratikte hem de teorikte geçmişi var. Özel sektörde başarıyla çalışmış, son dönemlerde Marmara Üniversitesi’nde bu konunun dersine girmiş, böyle bir geçmişi olmuş bir arkadaşımız olması sebebiyle bu işi çok daha seri derleyip, toparlayacağına ve başarıyla yürüteceğine inanıyorum. Maliye ve hazine bakanlıkları geçmişte zaten tek bir bakanlıktı, ancak sonradan ayrılma süreci oldu. Ama o uygulama fayda getirmedi, zarar getirdi. Zira maliye hazineden ayrı hareket ediyor, hazine maliyeden ayrı hareket ediyor. Bunlar aslında bir bütünün parçalarıydı. Şimdi biz bunu “deneme - yanılma “ diyelim; neticelerini gördük ve birleştirmeyi uygun bulduk. Çalışma şemasında Hazine- Maliye Bakanlığı’nın alt birimleri olarak çok önemli kurum kuruluşlar var. Bu adımla birlikte Hazine Maliye Bakanlığı, devlete finans temininde çok daha güçlü bir kaynak oluşturacak.

YABANCI BASINDAKİ MEHMET ŞİMŞEK YORUMLARI

Yabancı basının Mehmet Şimşek’in kabinede yer almamasından dolayı yaptığı olumsuz yorumlara da değinen Erdoğan, "Yabancı basının yaklaşımlarına göre hareket etmek doğru bir anlayış değildir. Dolayısıyla, onların yaklaşımlarını pek umursamıyorum. Kaldı ki yabancı basın, bizim için hiçbir zaman hayırlı rüyalar görmemiştir. Biz pik yaptığımız zamanda bile hayırlı rüyalar görmemiştir. Kredi derecelendirme kuruluşlarının, biz tırmanışta iken bile bize hep eksi verdiler. Buna karşılık, komşuda dibe vurma var; ama bir bakıyorsunuz komşuyu dört derece birden yükseltiyor. Bu nasıl bir kredi derecelendirme kuruluşudur, bunları anlamak mümkün değil. Onun için biz onların açıklamalarına değil, daima kendi işimize bakalım. Türkiye iyi yolda. Yatırımlarımız ortada. Uluslar arası kuruluşların, kredi kuruluşlarının Türkiye’de yatırım yapanlara kredi vermesi de bunu gösteriyor. Nitekim 18 Mart Köprüsü’nün finansmanını dışarıdan temin ettik. Herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Hatırlarsanız, üçüncü havalimanını başta engellemeye kalkışmışlardı. Önce yerli bankalarımız finansör oldu, baktılar ki bu iş kalmayacak, bizi de oraya katın demeye başladılar. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, kesiyoruz. Sonradan onlar da arkamıza takılıyorlar zaten. Bundan sonra çok daha iyi olacak" ifadelerini kullandı.

BUNU SADECE DEVLETİN SIRTINA YÜKLEYEMEYİZ

Erdoğan, yeni kabinenin açıklanmasından önce 4.50 'ye kadar gerileyen doların kabinenin açıklanmasından sonra 4.75'lere çıkmasının hatırlatılması üzerine "Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır. Yüksek faiz, istihdamda düşüşü de beraberinde getirebiliyor. Yatırımcılar, gerçek girişimcilerin, yatırımlarını geliştirmeleri, istihdamlarını artırmaları, elbette kendilerine imkan sunulmasıyla mümkündür. Bu işi sadece devlet bankalarının sırtına yükleyemeyiz" dedi. 

TÜRKİYE'NİN CAZİBESİNİ ARTIRIYOR

Azerbaycan ziyaretimizde tabii ki bölgesel konuları da ele alma fırsatımız oldu. Tüm bunlarda özellikle enerji konusu bizim Azerbaycan’la en önemi hayati konumuz. Zira gerek TANAP gerek TAP (Türk Akımı Projesi) projelerimiz kapsamında adımlarımız var.
Bunların içinde TANAP bizim ortaklaşa yürüttüğümüz bir proje ve burada Azerbaycan Türkiye ve British Petrol olarak müşterek olarak yürüttüğümüz bir süreç. Ve TANAP’ın da yaklaşık 1400 km’si malum bizim topraklar üzerinden geçiyor ve böylece biz Türkiye olarak bu projeden her türlü istifade edebildiğimiz gibi aynı zamanda Avrupa ile yapılan anlaşmalar çerçevesinde oraya da gerekli olan doğalgazın verilmesi süreci devam ediyor. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok. En son bildiğiniz gibi Eskişehir’de yine müşterek bir çalışma ile açılışın adımlarını attık, temeli de İstanbul da bir araya gelerek anlaşmayı yapmış adımını atmıştık. Bu bizim Azerbaycan’dan aldığımız doğalgaz miktarını da artırmaya vesile olacak.  Ve böylece şu anda yılda 6 milyar metreküp; bu daha sonra 8’e, 12’ye çıkacak. Doğalgaz bizde şu an sadece konutlara verilebiliyor ama sanayiye o kadar yoğunlaşabilmiş değiliz; çünkü şu an o kadar fazla imkân yok. Ağırlıklı olarak Rusya bize ciddi manada doğalgaz temin ediyor. İkinci sırada İran üçüncü sırada Azerbaycan var. Bundan sonra belki kısmen Irak’ta buna girecek. Biz doğalgazda tedarikçi değil, tüketici ülkeyiz. Bir diğer özelliğimiz transit ülke olmamız. Her ne kadar tedarikçi olmasak da Türkiye olarak transit ülke olmamız bir hub oluşturuyor. Tüketici olmamız da cazibeyi artırıyor. Bunlar bu ülkeler için de önem arz ediyor. Şu anda Rusya ile ilişkilerimizin de can alıcı noktası bu. Birinci derecede tüketici ülke olmamız Rusya ile ilişkilerde önem arz ediyor.

TEMENNİMİZ 3 MİLYAR DOLARA ÇIKARMAK

Enerjide attığımız adımların yanı sıra Azerbaycan’la savunma sanayinde de son dönemde ciddi bir dayanışmamız var. Elimizden geldiğince onların da savunma sanayii alanındaki ihtiyaçlarını karşılama gayreti içindeyiz. Milli Savunma Bakanlıklarımız arasında ciddi manada dayanışma var. Turizm ve eğitim konularında aramızdaki ilişkileri devam ettiriyoruz. Ekonomide en önemli şey şu anda petrolü bir kenara koyacak olursak, 1 milyar 700 milyon dolar gibi bir ticaret hacmine sahibiz. Ama bu yeterli mi, tabii ki değil. Temennimiz bunu 3 milyar dolara çıkarmak, hatta daha da yüksek rakamlara ulaştırmak. Şu anda özellikle Azerbaycan’la bu konuda herhangi bir ihtilafımız söz konusu değil. 

YORUMLAR 41
  • bekir emre ö. 5 yıl önce Şikayet Et
    bu dış güçlerden çok çektik ama, asil buna bir çözüm getirelim.
    Cevapla
  • Lombak 5 yıl önce Şikayet Et
    Dolar rabia işareti çarpı 2 mi olacak
    Cevapla
  • xxx 5 yıl önce Şikayet Et
    dolar 4.90
    Cevapla
  • Önce vatan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben aylık 3.000 TL maaş alan bir çalışanım . Ülkemiz üzerinde oynanan bunca oyunları görüyorum ve devletimizi yönetenlere güveniyorum her zorluğun bir çıkışı vardır ancak mücadele ve sabır gerekir devletimizin ve yöneticilerimizin her daim yanındayım
    Cevapla
  • omerekremAK 5 yıl önce Şikayet Et
    Ben 3000 TL nin de altında alıyorum ancak şahsi bir menfaatim de yok, 24 haziran seçiminde bir oy için İstanbuldan Sinop a annemi aldım İstanbula gittik oyumuzu kullandık tekrar memleketimize tatile gittik. Millet için Bayrak için Vatan için Devlet için her zaman Başkanımızin yanındayız.
    Cevapla
  • gresunlu 5 yıl önce Şikayet Et
    maaşı 10 bin liranin uzerinde olanlar herseyden şikayetçi.. şükrünü bilmeyenler daha cok daha cok diyenler çok
    Cevapla
  • Ftm 5 yıl önce Şikayet Et
    Tayyip amca tez el at şu piyasaya...altın fırladı gitti halada durmak bilmiyor yaavv Dolar nazlı nazlı yükseliyor ama yoksrliuor yani hiç inmiyor ...Rabbim yardımcınız olsun her daim yolunuza şaşırtmasın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle