İhracatçıda Hindistan sevinci

Hindistan'ın Çin malı istilasına karşı uyguladığı ek vergiler Türk ürünlerine yaradı. Ülkedeki fırsatları değerlendiren ihracatçımız, özellikle ev eşyası alanında atılıma geçti.

İhracatçıda Hindistan sevinci
İhracatçıda Hindistan sevinci
GİRİŞ 10.07.2018 09:22 GÜNCELLEME 10.07.2018 09:22

Hindistan’ın Çin’e uyguladığı ek vergi Türk ihracatçısına yaradı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son gerçekleştirdiği gezi rotayı dünyanın en büyük nüfuslu ülkelerinden olan Hindistan’a çevirdi. Türk mallarını ülkeye götüren ihracatçı hiç beklemediği avantajları yakaladı. Hindistan da ev ve mutfak eşyaları imalatında ve ihracatında güçlü ülkelerden biri olmasına rağmen, Türk ev ve Mutfak Eşyaları sektörü tasarım ve kalitesi ile Hindistan pazarında kendine yer buldu. Özellikle süpermarket zincirlerinde her geçen gün pazar payını artırıyor.

TÜRK ÜTÜ MASASI SÜPERMARKETLERDE

Cam, plastik ve ütü masası gruplarında Türk ihracatçısı etkili oldu. Plastik ürünlerde; Saklama kapları, sepetler , temizlik ürünlerinde Türk ürünleri raflarda yerimizi aldı. Ütü masası grubundaki firmalar Hindistan pazarında başarılı oldu. Kaliteli ürün satan Departman Store’da Türk markalı ütü masaları satışta.

MADE IN TURKEY BAŞARISI

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), Hindistan pazarına yeni ihracatçılar kazandırdı. Dünyanın en büyük ekonomilerinden olan Hindistan'daki fırsatı gören dernek, 2017 ve 2018 yıllarında toplamda 21 firma ile HGH India Fuarı'na çıkarma yaptı. Fuar sayesinde bazı Türk firmaları Hindistan pazarına ihracata başladı. 3-5 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilen bu yılki fuar öncesinde pazarı inceleyen EVSİD katılımcıları, bir önceki fuara katılan firmaların ihracat gerçekleştirdiklerini, ürünlerinin pazarda satıldıklarını gördüklerinde pazarda başarılı olabileceklerine olan inançları daha da arttı.

TÜRK MUTFAKÇILARI PAZARI ZORLUYOR

EVSİD Başkanı Burak Önder, 1.3 milyarlık nüfusu ve yıllık 337 milyar dolarlık ithalatı ile dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan Hindistan pazarının ülkemiz ihracatçıları tarafından yeterince değerlendirilmediğine dikkat çekti. "2017 yılında Hindistan’a yapmış olduğumuz ihracatın 859 milyon dolar ile sınırlı kalması da bunun bir göstergesi" diyen Önder, "Ev ve mutfak eşyaları kategorisine baktığımızda ise toplam 308 milyon dolarlık Hindistan ithalatın 3.8 milyon dolarlık kısmının Türkiye’den yapıldığını, pazardaki payımızın sadece yüzde 1.25 olduğunu görebiliyoruz" şeklinde konuştu.

2.3 milyar $ ihracat yaptık

EVSİD'in 3 yıldır faaliyet gösterdiğini söyleyen Burak Önder, 100 üye firma ile kurulduklarını, şu anda 172 firmaya ulaştıklarını dile getirdi. Bu 3 yıl boyunca 16 ülkede 20 organizasyon gerçekleştirdiklerini belirten Önder, "EVSİD üyeleri 2.3 milyar dolar ihracat gerçekleştiren mutfak eşyaları sektörünün yüzde 73'ünü oluşturuyor. Türkiye, mutfak eşyaları sektöründe kilogram olarak ikinci, değer olarak altıncı sırada yer alıyor. Hedefimiz; hem sektör ihracatını hem de kilogram başı ihracat oranını artırmak. Pazar çeşitliliğini sağlamak da önceliklerimiz arasında yer alıyor" ifadelerini kullandı.

600 MARKA KATILDI

HGH India fuarını bu yıl Hindistan genelinden ve komşu ülkelerden 35 binin üzerinde profesyonel alıcı ziyaret ederken yaklaşık 600 marka ürünlerini sergileme fırsatı buldu. Ülkemizden Doğrular, Mercanlar, Miss Collection, Uğurlar, Titiz, Lux Plastik, Öncü Grup, Solmazer, Dekor Cam, Aydın Örme, Korkmaz firmalarının katılım sağladığı fuarda; Almanya, Fransa, İtalya, Belçika, Kore gibi farklı ülkelerden firmalar da ürünlerini sergileme fırsatı buldu.