Bürokraside devrim! Özel olarak hazırlanıyor

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni omuzlayacak “yeni nesil bürokrasi” için özel kararname hazırlanıyor. Yeni sistemde hantal yapı ortadan kalkacak ve tüm kurumlar etkin hizmet anlayışına göre dizayn edilecek

Bürokraside devrim! Özel olarak hazırlanıyor
Bürokraside devrim! Özel olarak hazırlanıyor
GİRİŞ 09.07.2018 10:34 GÜNCELLEME 09.07.2018 10:35
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Türkiye'ye çağ atlatacak yeni hükümet sistemi bugün resmi olarak başlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın doğrudan birlikte çalışacağı üst düzey yönetime ilişkin liste şekillendi. Kararnamede, Cumhurbaşkanı ile birlikte gelip gidecek ekibin hangi görevlerde bulunan isimlerden oluşacağı sıralanıyor. Kabine'nin bugün açıklanmasının ardından yeni sistemi omuzlayacak bürokrasiye ilişkin kararname yayınlanacak. Piyasalar, iş dünyası başta olmak üzere birçok kesim Enerji Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı başta olmak ekonomi vitrininde yer alacak yeni isimleri merakla bekliyor. Yemin töreni öncesi idari değişiklikler ve uyum sürecine ilişkin kararnameler yayınlanırken, üst düzey yönetime ilişkin esas ve usulleri belirleyen kararname şekillendi. Kararnamede Cumhurbaşkanı Erdoğan'la göreve gelip gidecek pozisyonlar, görevler net bir şekilde ortaya konuldu.

ETKİN HİZMET ANLAYIŞI

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta yaptığı açıklamada, kurum ve kuruluşları etkin hizmet anlayışına uygun şekilde yenileyeceklerini belirterek, bakanlar, bakan yardımcılıkları, yeniden tanımlanan kurum başkanları, genel müdürler düzeyine kadar belli bir noktaya getirdiklerini açıkladı. Erdoğan bazı kurumları birleştirerek, işlevsiz kalanları da tasfiye ederek devletin işleyişini hızlandıracaklarını vurgulayarak, yapılandırma çalışmasının en aşağıya kadar devam edeceğini söyledi.

BÜTÇE OFİSİNE ÖZEL YETKİ

 

Devletin bir yıl boyunca izleyeceği yatırım, harcama ve gelirlerin öngörüldüğü bütçeyi Cumhurbaşkanlığı Bütçe Ofisi yapacak. Ancak bütçe gerçekleşmeleri Maliye Bakanlığı'na bağlı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından takip edilecek. Bütçe Ofisi'ne Maliye'de isim yapmış önemli bürokratlar transfer edilecek. Bu başkanlık bütçe yapımı ve yönetimini daha etkin şekilde yürütecek. Yeni dönemde karar alma mekanizmasında görev alacak tüm teşkilatın Beştepe'de toplanması hedefleniyor. Başbakanlığa bağlı kuruluşlardan Beştepe'ye geçecek olan bürokratların bir kısmı başkanlık, ofis ve kurullarda görev yapacak.

DEVLETTE TRANSFER DÖNEMİ

KURUL, ofis, başkanlıklarda da görev alacak, alanında başarılı isimler özel sektörden kamuya transfer edilecek. Cumhurbaşkanının onayı ile göreve başlayıp, görevden alınabilecek. Görevleri cumhurbaşkanının görev süresi ile sona erecek. Yeni dönemde kamuda yardımcılıkların, ara kadroların sayısı da azaltılacak. Özel sektörden transferler için genel müdürler için aranan kamuda 12 yıl görev yapma koşulunda da değişikliğe gidilmesi bekleniyor.

HAVUZ VE KIZAK KADRO BİTİYOR

Bürokraside mevcut sistemdeki gibi eşdeğer kadroya atama son bulacak. Havuz veya kızak kadroya alımlar da bitecek. Cumhurbaşkanlığı çatısı altında faaliyet gösteren her kurum, makam fonksiyonel çalışacak. Bu kadrolarda görev alacak personelin ücretleri konusunda da yeni bir sistem kurulacak. Eski sistemde maaşlar en üst devlet memuru olan başbakanlık müsteşarına endekslenirken, yeni sistemde benzer bir kadroya göre işlem yapılacak.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 14
  • 2019 5 yıl önce Şikayet Et
    Kamudaki tüm silahlı birimler Tek çatı altında İçişleri Bakanlığına bağlansın. Muhafaza Bekçi vs
    Cevapla
  • YEŞİL 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Devlet Başkanım layikıyla yerine getireceği her göreve hazırım
    Cevapla
  • ak partili 5 yıl önce Şikayet Et
    halkımız iyi olacak diyerek yeni sisteme evet dedi,5 yılın sonunda sonuç kötü olursa parlamenter sisteme geçme hevesleri olacaktır ve refarandum sonucundada onaylanacaktır,o yüzden sistem 5 yılda çok yüksek başarı elde etmelidir.
    Cevapla
  • ALP ARSLAN 5 yıl önce Şikayet Et
    KEŞKE VATANDAŞ OLARAK BENDE KATILABİLSEYDİM,MUHTEŞEM BİR DEĞİŞİM GELECEK İŞTE BUuuuuuuuu,ALLAH Yarve yardımcın olsun İNŞALLAH, KOCA REİS.
    Cevapla
  • SAİD 5 yıl önce Şikayet Et
    Devletteki yaşı gelip de emekli olmayan memurlar ayıklanmadkça bu hantal anlayış devam eder. Sonuçları; 1-Yenilikçi olamayan bu nesil bürokrasiyi arttırıyor. 2-İşsizliğin başlıca sebeplerinden bir tanesi. Her türlü memurluk için geçerli bu dediğim...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle