Derecelendirme kuruluşlarına ilişkin karar!Değişti

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, derecelendirme kuruluşlarının yetkilendirilmesine ve faaliyetlerine ilişkin esaslar tebliğinde değişikliğe gitti.

Derecelendirme kuruluşlarına ilişkin karar!Değişti
Derecelendirme kuruluşlarına ilişkin karar!Değişti
GİRİŞ 06.07.2018 12:42 GÜNCELLEME 06.07.2018 13:55

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Derecelendirme Kuruluşlarının Yetkilendirilmesine ve  Faaliyetlerine İlişkin Esaslar Hakkında Yönetmeliği'nde değişiklik içeren yeni  yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
 
Derecelendirme kuruluşlarının yetkilendirilmesi, yetkilerinin geçici  veya sürekli olarak kaldırılması ve derecelendirme faaliyetleri kapsamında  yapılacak mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen  tebliğde, bağımsızlık bölümünde yer alan maddelerde düzenleme yapıldı.
 
Buna göre, tebliğin yetkili derecelendirme kuruluşlarının ortakları,  yönetim kurulu başkan ve üyeleri, denetçileri, yöneticileri, derecelendirme  komitesi üyeleri ve derecelendirme uzmanlarının mesleki faaliyetlerini doğruluk  ve tarafsızlık çerçevesinde yürütmelerini sağlayacak hükümlerin belirlendiği  bağımsızlık bölümünde, "doğrudan veya dolaylı olarak yüzde 10 ve daha az paya  sahip olan tüzel kişi ortaklara" bazı istisnalar verildi.
 
Derecelendirme kuruluşlarının piyasalarda kabul görmesine ilişkin  kriterlerin belirlendiği bölümde de değişikliğe gidildi.
 
Yeni tebliğde derecelendirme faaliyetine ilişkin düzenlemeler de  yapılırken, derecelendirme faaliyetlerinin sonuçları ve derecelendirme  notlarının, asgari yılda bir kez olmak üzere gelişmeler sürekli takip edilmek  suretiyle güncellenmesi, gerektiğinde derecelendirme notu değişikliği yapılması,  yeni notun ve gerekçesinin risk merkezine bildirilmesi gerekliliği getirildi.  Eğer not daha önce kamuya açıklanmış ise yeni derecelendirme notu ve notun  değiştirilme gerekçesinin ayrıca kamuya duyurulması zorunlu kılındı.
 
Yeni tebliğ kapsamında, yetkinin sürekli olarak iptaline ilişkin  hükümlere yeni bir madde eklendi. Böylece, herhangi bir sebeple tüzel kişi  ortaklarının doğrudan veya dolaylı ortaklık paylarının yüzde 10'u geçmesinden  dolayı yönetmelik hükümlerine aykırılık oluşması durumunda, kuruldan uyum  sağlanıncaya kadar süre talep edilerek uyuma yönelik eylem planının sunulmaması  veya bu durum sonrasında kurulca verilen sürede uyumun sağlanamaması halinde  derecelendirme kuruluşunun sahip olduğu tüm yetkiler kurulca sürekli olarak  kaldırılacak.
 
Yeni tebliğde ayrıca, kuruma ve risk merkezine bildirim hükümlerinde  de düzenleme yapıldı.