Depo fındıkta fiyat oyununu bozar

Lisanslı depoda kiranın tamamını devletin karşılaması üreticiyi heyecanlandırdı. Hububatta fiyat oynaklığının yüzde 5 azaldığını belirten çiftçiler, fındıkta da depo yatırımcısını bekliyor

Depo fındıkta fiyat oyununu bozar
Depo fındıkta fiyat oyununu bozar
GİRİŞ 01.07.2018 07:13 GÜNCELLEME 01.07.2018 07:13
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin, lisanslı depoculukta çiftçiye sağlanan kira desteğinin yüzde 100'e çıkartılacağı ve nakliyede ton başına 25 TL destek sağlanacağını açıklaması hububat üreticisinin yüzünü güldürürken, fındık üreticisinde de yatırım heyecanı yarattı. Hali hazırda 2 milyon 48 bin ton olan lisanslı depoların 2 milyon tonluk kısmını hububat ürünün oluşturduğunu belirten sektör temsilcileri, bu yatırımın hububatta yüzde 20'yi bulan fiyat hareketini 15'e çektiğini belirtiyor. Lisanslı depo kapasitenin 2019'da 3.5 milyon tona çıkacağını belirten sektör temsilcileri, fiyat hareketliliğinin yüzde 100'leri bulduğu fındık için de lisanslı depo yatırımlarının artması gerektiğini vurguluyor.

KAPASİTE 17 BİN TONLA SINIRLI

Lisanslı fındık depo kapasitesinin 17 bin tonla sınırlı kaldığını belirten sektör oyuncuları, "Fındıktaki fiyat hareketlerinin en önemli nedeni deponun yetersiz olması. Çiftçi ürününü değerinin altında emanete veriyor. Eğer lisanslı depo yatırımları fındıkta 100 bin tona çıkarsa fiyat hareketindeki oynaklık yüzde 50'lere kadar geriler" diyor.

ÜRÜN VAR, DEPO YOK

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Gümrük Bakanlığı tarafından yapılan açıklamanın lisanslı depo yatırımlarını teşvik edeceğine inandıklarını söyledi. Türkiye'nin ortalama yıllık 600 bin ton fındık üretimi olduğunu vurgulayan Soydan, "Ordu'da yıllık 200 bin ton fındık üretimi var ancak bir tane lisanslı depo yok. Çiftçi fındığı topladıktan sonra saklayacak yer bulamadığı için emanete bırakıyor. Tüccar da ürünü istediği fiyattan satıyor. Ne tüketici ne de üretici kazanıyor ve fındıkta yüzde 100'e varan fiyat hareketleri yaşanıyor" dedi. Lisanslı depo yatırımlarının artması halinde çiftçinin fındığını buraya kaydıracağını belirten Soydan, yatırımcıları Karadeniz'e davet ettiklerini kaydetti.

TON BAŞINA 100 TL KATKI

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Günhan Ulusoy, açıklanan nakliye, kira ve vergi destekleriyle birlikte buğdayda ton başına çiftçiye 100 TL'lik katkı sağlandığını söyledi. Çiftçinin buğdayını lisanslı depoya koyması halinde daha kolay kredi aldığını belirten Ulusoy, "Bu şartlar çiftçinin buğdayını tarlada tutmasından daha avantajlı bir konuma getirdi" dedi. Hububatta yüzde 20 gibi bir fiyat hareketi olduğunu belirten Günhan, bunun son iki yıldır yüzde 15'e gerilediğini, artan depo yatırımlarıyla yüzde 10'a düşeceğini kaydetti.

YORUMLAR 14
  • 44Malatyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Yumurtaları aynı sepete koymayın, fındık tek geçim kaynağı ise üreticilerin 1 veya 2 yıl bütün köyler birbirine destek olsun ekmek peynir ne yapabiliyorsanız sadece onu köyler olarak yapın yiyin fındığı büyük şehirlerde pazarlar da uygun fiyata vatandaşa bizzat kendi imkanlarınızla ulaştırın, bunlar başınıza muhasebeden ev ekonomisi, iş ekonomisi, gelir giderler bilanço bunları anlamadığınız için üç beş çakala kusura bakmayın Oyuncak olmuşsunuz!! Devletin görevi bu fırsatçıları pasifize etmek lakin siz üreticiler de bir şeyler yapın daa
    Cevapla
  • Memo 5 yıl önce Şikayet Et
    Millet tüccarlara çoktan bel bağladı. Fındık fiyatı 15 tl nin altında kalırsa muhtemelen 2019 da da çiftçiler tüccarların avucunda olacak.
    Cevapla
  • HASAN 5 yıl önce Şikayet Et
    aslında tüm üretimde fındık olsun, patetes soğan olsun, buğday ,mercimek ,pirinç, şeker ,çay olsun, böyle kiritik önemli ürünler devletin deposunda kira alınmadan durması lazım.bugün yarın ekonomikkiriz yada savaş, kıtlık, olduğunda kimse ürününü devletin deposundan kaçıramaz ve devletin kontrolünde olur,çok manıklı yerinde geç kalınmış bir karar...
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Buğday da mercimek te pirinç ve mısırda zaten lisansli depoculuk kullanılıyor. Gaziantep bölgesinde örnek Tiryaki Lidaş var. Toprak mahsulleri ofisi alımı yapıp depolara koyuyor. Çiftçi ürün senedini alıyor ister hemen borsada satıyor isterse lisanslı depoda saklıyor.
    Cevapla
  • emiroglu 5 yıl önce Şikayet Et
    kim kimi operse duzeni derler buna
    Cevapla
  • misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Üstün olduğumuz sektörlerde bile sahnedeki baş rol oyuncusu değiliz.... Biz bu işi beceremiyoruz... Milletimiz adına üzülüyorum... Çiftçiyi kabzımala teslim etmişiz... Fındık üreticisini Tüccara teslim etmişiz... Ondan sonra patates neden 1 kg 5 tl...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle