Gıda fiyatlarını düşürecek paket geliyor

Kurulacak yeni hükümetin en önemli gündem maddelerinden birini bazı gıda maddelerinin fiyatlarındaki artış oluşturacak. Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesince belirlenen tedbirlerin kalan kısmının yılın ikinci yarısından itibaren uygulamaya konulması hedefleniyor.

Gıda fiyatlarını düşürecek paket geliyor
Gıda fiyatlarını düşürecek paket geliyor
GİRİŞ 29.06.2018 12:10 GÜNCELLEME 29.06.2018 12:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

24 Haziran seçimleri öncesinde bazı ürünlerin fiyatlarında yaşanan anormal artışlara yönelik alınan tedbirlerde ikinci etaba geçilecek. 2,5 milyon ton kapasiteli depo yapımının bu yıl tamamlanması beklenirken tarladan mağazalardaki satış ortamına kadar taşıma, depolama ve satış noktalarında soğuk zincir kurulmasının desteklenmesine yönelik paket de yeni ekonomi yönetimi tarafından açıklanacak.

ANALİZ EDİLDİ

 

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi, ürünün tarladaki üretiminden tüketiciye ulaşmasına kadar geçen tüm süreçlerinde fiyatlarında meydana gelen artışların nedenlerini analiz etti.

İKİNCİ YARIDA DEVREYE GİRECEK

Bu konuda, başta zayiat oranları ve aracılık ücretleri olmak üzere aşırı fiyatlanmaya yol açan faktörlere yönelik bazı tedbirler uygulamaya konuldu. Bu konudaki tedbirlerin kalan kısmı da yeni hükümetin kurulmasıyla yılın ikinci yarısından itibaren devreye girecek.

TEDARİK SİSTEMİ KAYIT ALTINA ALINACAK

Ekonomi politikaları açısından da yeni hükümetin "yol haritası" niteliğini taşıyacak AK Parti'nin seçim beyannamesinden yaptığı derlemeye göre, komitenin kararları hızla hayata geçirilecek. Bu kapsamda, üretimden son tüketiciye kadar olan tedarik zincirine ilişkin kayıt sistemi güçlendirilecek. Lisanslı depoculuğun yaygınlaştırılması için yasal ve kurumsal düzenlemelere devam edilecek.

2,5 MİLYON TON KAPASİTELİ DEPO

Yaş meyve-sebze tedarik zincirinde maddi kayba neden olan fire oranlarını en aza indirmek ve lojistik süreçlerinin genel kalitesini artırmak amacıyla tarladan tüketiciye soğuk zincir yatırımları desteklenecek. Tarım ürünlerinin paketlenmesi, perakende satış noktalarına sevk edilmesi ve perakende satış noktalarında sergilenmesi hususlarında belirlenen uluslararası standartlara tam uyum sağlanacak. Tedarik zincirinin kritik noktalarından biri olan toptancı hallerinin daha etkin çalıştırılması ve modernizasyonuna yönelik yasal düzenlemeler tamamlanacak.

Tarımsal desteklerin belirlenmesinde ekonomik, sosyal ve çevresel etkileri dikkate alınacak. Desteklerde sadeleştirmeye gidilerek, bunların etkinliğini artırılacak.

Bu kapsamda, lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi de sağlanacak. Uzun süreli kiralama garantisi kapsamında özel sektöre lisanslı depo yaptırılacak. Bu yıl 2,5 milyon ton kapasiteli depo yapımı tamamlanacak.

DESTEK PAKETİ AÇIKLANACAK

Öte yandan, tarladan mağazalardaki satış ortamına kadar taşıma, depolama ve satış noktalarında soğuk zincir kurulmasının desteklenmesine yönelik paketin de yeni hükümetin kurulmasının ardından açıklanması bekleniyor. Bu kapsamda, ürünlerin zayi oranının düşürülmesi için ambalaj tesisleri kurulması teşvik edilecek. Soğuk zincir içinde gelen ürünler marketlerde de soğutmalı alanlarda satışa sunulacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Nafaka zede 5 yıl önce Şikayet Et
    Süresiz nafaka zedelere de çözüm getirirsiniz artık
    Cevapla
  • Atakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim millette bu para hırsı varken Türkiye'nin başına bela olan 6-7 milyon beleşçi devletten geçinenler varken istesen de fiyatlar düşmez en yakın örneği patates , soğan
    Cevapla
  • Serdar 5 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Ülkemizdeki Genel Sorun Denetimin Etkin Yapılamaması,Ayrıca Ne Yazık ki Çokta Fırsatçıyız. Birbirimizi Para İçin Knadırıyoruz.Ramazan Öncesinde Tüm Sebze Meyvelere,Tahıla ,Erzağa Zam Yapan Bizim Esnafımız Tüccarımız. Yine Seçimin Hemen Öncesini Fırsat Bilip Patates Soğanın Fiyatını Yükselten Bizim Esnafımız Tüccarımız.Sağlam Bir Denetim Lazım.
    Cevapla