Askere gidenler işsizlik maaşı alabilir mi? Başvuru şartları neler?

Askerlik nedeniyle işinden çıkan kişilerin tazminat, geri döndüklerinde aynı yerde çalışma hakkı ve işsizlik maaşı alma hakkı bulunuyor. Askerden önce ve sonra işsizlik maaşı alabilmek için bazı şartları taşımak gerekiyor. Peki, askere gidenlerin işsizlik maaşı almak için ne yapması gerekiyor? İşte detaylar...

Askere gidenler işsizlik maaşı alabilir mi? Başvuru şartları neler?
Askere gidenler işsizlik maaşı alabilir mi? Başvuru şartları neler?
GİRİŞ 29.01.2019 11:27 GÜNCELLEME 29.01.2019 11:28
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Sigortalı olarak bir iş yerinde çalışan gençler askerlik görevlerini yerine getirmek üzere işten çıktıkları takdirde birçok hakları baki kalıyor. İşçinin işten kendi arzu ile ayrıldığı halde kıdem tazminatı hakkı, terhis sonrası çalıştıkları yerde bir daha işe girme hakkı saklanıyor ve askerlik öncesinde ve sonrasında işsizlik maaşı alabiliyor. Peki, askere giderken işsizlik maaşı nasıl alınır? İşsizlik maaşına başvurmak için gereken şartlar nelerdir? İşte, 2019 işsizlik maaşı ve askerde işsizlik maaşı almaya yönelik tüm merak edilenler...

ASKERE GİDENLER İŞSİZLİK MAAŞI ALMAK İÇİN...

 

- Askere giden gençler işsizlik maaşını askerlik süresinde değil, askerlik öncesinde ve sonrasında alabiliyor.

- İşsizlik maaşına başvurmak için kişinin İŞKUR'a başvuruda bulunması ve işe girmeye hazır durumda olması gerekiyor. 

- İşsizlik maaşı ödeme süresi ödenen prime göre en fazla 10 ay olabiliyor. 

- İşten ayrıldığı tarihten askere gidilen tarihe kadar geçen sürenin 3 ayı geçmemesi gerekiyor. Yine terhisten sonra 1 ay içinde başvurması gerekiyor. 

- Askerden önce işsizlik maaşına başvurmuşsa askere gidince maaş kesiliyor kalanı askerlik dönüşü ödeniyor. Hemen askere gitmişse dönüşte İŞKUR'a başvurarak çalışana kadar işsizlik maaşı alabiliyor.

2018 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR OLDU?

İşinden ayrılan ve iş bulmak için girişim içinde olan vatandaşlara ödenen işsizlik maşının miktarı merak ediliyor. 2019 yılında işsizlik maaşı en düşük 1015 lira olarak ödenirken, en yüksek işsizlik ödeneği 2030 liradır. 

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURU ŞARTLARI NELERDİR?

İşsizlik maaşına başvuru şartları kanun ile belirlenmiştir. Kanuna göre işsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar;

1 – Çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kaybedenler,

2 – Son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak kaydıyla son 3 yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olanla, iş sözleşmesinin feshinden sonraki 30 gün içerisinde başvuru yapmaları koşuluyla maaş başvurusunda bulunabilirler.

İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

*İşsizlik maaşı almak isteyen kişi, işsiz kaldıktan sonraki 30 gün içinde başvuruda bulunması gerekir. 30 gün içinde başvurmayanlar bu hakkı kaçırırlar. 

*Başvurular en yakın İŞKUR birimine kayıt olup gittiği İŞKUR merkezinden ya da online olarak www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. 

*e- Devlet üzerinden de başvuru talebi iletilebilir. 

*Maaş sınırları geçerli asgari ücret göz önüne alınarak yapılıyor ve en düşüğü brüt asgari ücretin yüzde 40’ı en yükseği ise yüzde 80’i kadar oluyor.

YORUMLAR 2
  • vicdan. 4 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler bu güzel açıklama için.
    Cevapla
  • vicdansız 4 yıl önce Şikayet Et
    hoşuna gittti demi aaçıklama
    Cevapla