Devlete borcu olanlar dikkat! Vergi borcu yapılandırması için son saatler...

2018 vergi borçları yapılandırması kararına göre borç faizi, gecikme zamları gibi ödemeler silinecek ve Mart ayına kadar edinilmiş borçlarda yapılanmaya gidilerek ödeme kolaylığı sağlanacak. Peki, 2018 vergi borcu yapılandırması hangi borçları kapsayacak? Borç yapılandırma başvuruları için son tarih...

Devlete borcu olanlar dikkat! Vergi borcu yapılandırması için son saatler...
Devlete borcu olanlar dikkat! Vergi borcu yapılandırması için son saatler...
GİRİŞ 31.07.2018 08:59 GÜNCELLEME 31.07.2018 08:59

Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin 7143 sayılı Kanun gereğince 31 Mart 2018 gününe kadar edinilmiş vergi borçlarında yapılandırmaya gidiliyor. Vergi borcu affı ile beraber borçların gecikme faizleri ve zamları silinecek. Peki, vergi borcu yapılanması düzenlemesinden yararlanılacak olan borçlar nelerdir? İşte, 2018 Vergi Borcu Yapılandırması hakkında tüm merak edilenler haberimizde...

SON BAŞVURU TARİHİ 31 TEMMUZ 2018

 

Vergi borcunu yapılandırmak isteyen borçlular 31 Temmuz 2018 gününe kadar, Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere, büyükşehir belediyelerine, YİKOB'lara, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerine bağlı tahsil dairelerine yazılı olarak başvuruda bulunmalıdırlar. 

Bunun yanında internet ve posta üzerinden de başvuruda bulunabilecek olan vatandaşlarımız www.gib.gov.tr ya da e-devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de başvuruda bulunabilecek. Ayrıca yeniden yapılandırma hükmünden yararlanmak için başvuruda bulunan borçluların takip ve tahsilat işlemlerinden dolayı açtıkları davalardan da vazgeçmeleri gerekmektedir. 

HAFTA SONU DA AÇIK OLACAK

Devlete olan vergi borçları yapılandırma düzenlemesinden yararlanmak isteyen vatandaşlar için mesai yapacak olan vergi daireleri ve SGK müdürlükleri hafta sonu da açık olacak. Borçlarını yapılandırmak üzere başvuruda bulunacak vatandaşlar için bu kurumlar saat 17.00'ye kadar hizmet vermeye devam edecek. 

Yeniden yapılandırma düzenlemesine ilişkin açıklamada bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, yapılandırma düzenlemesine şimdiye kadar 633 bin başvuru yapıldığını ifade etti. Selçuk, “Şu ana kadar 633 bin 740 sigortalımız prim borçları için başvuru yapmıştır. Bu başvurular ile toplam 23,7 milyar TL borç yapılandırılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumunun 81 ilde bulunan il müdürlükleri ve SGK bu hafta sonu da hizmet vermeye devam edecektir” dedi.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

* 31.03.2018 tarihi itibariyle gecikmiş vergi borçlarında Yurt İçi ÜFE oranında güncelleme,

* Motorlu Taşıtlar Vergisinde büyük oranda ödeme kolaylığı,

* Trafik Para Cezaları ve diğer idari para cezalarında önemli indirim,

* Peşin ödemelerde Yurt İçi ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %90 indirim,

* Vergi aslına bağlı olmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının %50'sinin silinmesi,

* Vergi ihtilaflarının sulh yoluyla sonlandırılmasında %80'e varan indirim,

* İşletme kayıtlarının cezasız ve faizsiz olarak gerçek duruma uygun hale getirilmesi,

* Eczanelerde cezasız faizsiz stok düzeltme,

* Matrah ve vergi artırımında vergi incelemesinden muafiyet,

* İnceleme ve tarhiyat safhasındaki borçlar için yapılandırma,

* Beyan edilmemiş gelirler ve kazançlar için pişmanlıkla cezasız ve faizsiz beyan,

* Yurt içi ve yurt dışı bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılması,

* Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme,

* Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme,

* Vadesi 31.12.2013 tarihinden önce olan 100 TL ve altındaki borçların silinmesi, gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.

BORÇLAR HANGİ ŞARTTA, NASIL SİLİNECEK?

Borcunu yapılandırmak isteyen vatandaşların bilmesi gereken ilk husus, ana paranın aynen kalacağıdır. Ana para üzerine eklenmiş olan gecikme faizleri silinerek Yİ-ÜFE tutarı yüzde 0.35 olarak uygulanacak. İlk taksit ödeme süresi içinde peşin ödeme yapanlardan, Yİ-ÜFE esas alınarak hesaplanan tutarın yüzde 90’ının tahsilinden vazgeçilecek. Tutarın tamamının ilk 2 taksitte ödenmesi halinde ise Yİ-ÜFE tutarında yüzde 50 indirim yapılacak. Taksitle ödeme seçilirse, ana para + Yİ-ÜFE olarak hesaplanan tutar 6 taksit için 1,045, 9 taksit için 1,083, 12 eşit taksit için 1,105, 18 taksit için 1,15 katsayısı ile çarpılacak.

BORÇLAR NASIL ÖDENECEK, TAKSİT OLACAK MI?

Borcunu yapılandırmak üzere başvuruda bulunan borçlular ödemelerini peşin yahut taksit seçeneği ile ödeyebilecek. 18 taksit ile ödeme mümkün olurken, 6,9,12 taksitle ödeme seçenekleri de olacak. 

Kanun kapsamında ödenmesi gereken taksitlerin ilk ikisinin, süresinde ve tam olarak ödenmesi koşuluyla, kalan taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde, Kanun hükümleri ihlal edilmiş sayılmayacak.

Maliye Bakanlığı, belediyeler gibi kurumlara ilk taksit için belirledikleri tarih 1 Ekim iken Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği tarih 31 Ağustos.