6 ayda 24,6 ton uyuşturucu ele geçirildi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, ele geçirilen uyuşturucu miktarının 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 670 artışla 26,4 tona yükseldiğini belirterek, 2018'in 6 ayında ise 24,6 ton uyuşturucunun ele geçirildiği bilgisini verdi.

6 ayda 24,6 ton uyuşturucu ele geçirildi
6 ayda 24,6 ton uyuşturucu ele geçirildi
GİRİŞ 26.06.2018 11:41 GÜNCELLEME 26.06.2018 11:41

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü  dolayısıyla yayımladığı mesajında, uyuşturucu madde kullanımının, toplum  sağlığını, güvenliğini ve esenliğini tehdit eden bir toplumsal sorun olduğunu  ifade etti.

Uyuşturucuyla mücadelenin, aynı zamanda terörle mücadele anlamına  geldiğine dikkati çeken Tüfenkci, "Uyuşturucu kullanımını teşvik etmek,  kullanımına aracılık etmek, uyuşturucu temini ve satışını gerçekleştirmek terör  ve insanlık suçudur. Herkes bilmelidir ki ülkemizin gençlerini uyuşturucu  terörüne feda etmeyiz." değerlendirmesinde bulundu.

 

 

Tüfenkci, Türkiye'de uyuşturucu kullanım oranının Avrupa ülkelerine  göre düşük olmakla birlikte artış gösterdiğine işaret ederek, gençleri  uyuşturucudan korumak noktasında herkese görev düştüğünün altını çizdi.

Başta aile ve okul olmak üzere medya ve sivil toplum kuruluşlarının bu  konuda birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığına değinen Tüfenkci, şunları  kaydetti:

"Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak uyuşturucu madde kaçakçılığı  üzerinde hassasiyetle durarak, etkin ve özverili bir mücadele yürütmekteyiz. Bu  kapsamda, kaçakçılıkla mücadele kapasitemizi artırmak amacıyla son 5 yılda 270  milyon liralık yatırım gerçekleştirdik. Uyuşturucu madde kaçakçılığı açısından  riskli konumda bulunan tüm kara, hava, deniz hudut kapıları ile posta ve kargo  işleme merkezlerini gelişmiş teknolojik cihazlar ve narkotik dedektör köpekler  başta olmak üzere yardımcı ekipmanlarla donattık.Ticarete konu eşyaların hızlı ve  etkin denetimini sağlayan araç ve konteyner x-ray tarama cihaz sayısını son 3  yılda yüzde 50'den fazla artırarak 64'e çıkardık."

"2018'de 24,6 ton uyuşturucu ele geçirildi"

Tüfenkci, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğünün yürüttüğü kaçakçılıkla  mücadele faaliyetleri kapsamında ülke genelinde gerçekleştirilen başarılı  operasyonlar sonucunda 2016'da 3,4 ton olan uyuşturucu yakalama miktarını,  2017'de yüzde 670 artışla 26,4 tona yükselttiklerini bildirdi.

Bu yıl uyuşturucu yakalamalarının artan bir ivme gösterdiğine işaret  eden Tüfenkci, "Haziran itibarıyla ele geçirilen uyuşturucu miktarı 2017 yılının  değerlerini yakalayarak 24,6 tona ulaşmıştır. ALO 136 Gümrük Muhafaza Kaçakçılık  İhbar Hattı ve diğer kolluk birimleriyle yapılan iş birliği ile her türlü  kaçakçılığın ve sınırlardan yapılacak yasa dışı geçişlerin önlenmesi, takip ve  kontrolünün yapılmasında daha etkili sonuçlar alıyoruz." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA