Erdoğan üçlü yapıyı açıkladı! İşte yeni model

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni sistemle ekonomi yönetimi sadeleştirilecek. Ekonomiyle ilgili bakanlık sayısı 3’e inecek. Dört önemli ofis kurulacak

Erdoğan üçlü yapıyı açıkladı! İşte yeni model
Erdoğan üçlü yapıyı açıkladı! İşte yeni model
GİRİŞ 24.06.2018 09:53 GÜNCELLEME 24.06.2018 09:53
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün katıldığı canlı yayında yeni hükümet sisteminin detaylarını açıkladı. Türkiye, yeni sistemde "dev ekonomi, dijital dönüşüm, bilimsel atılım, lider ülke ve sosyal devlet" vizyonuyla yola çıkarak tarihi bir dönüşüme imza atacak. Ekonomide bakanlık sayısı 3'e düşürülerek yönetim sadeleştirilecek. 'İnsan Kaynakları', 'Yatırım', 'Finans' ve 'Dijital Dönüşüm' ofisleri kurulacak. Ekonomi politikalarına yön verecek bu ofisler doğrudan Cumhurbaşkanı'na bağlı çalışacak, hiçbir bürokratik engele takılmayacak.

BAKANLIKLAR BİRLEŞİYOR

Cumhurbaşkanlığı'nca hazırlanan şemaya göre, ekonomi yönetimi sadeleştiriliyor. "Daha az bürokrasi, daha hızlı karar alma süreçleri" vizyonuyla bürokraside kademeler azalıyor. Görev alanları netleştirilerek yetki karmaşasının önüne geçiliyor. Ekonomi yönetimi üretim, finans ve ticaret sac ayaklarına oturtuluyor. Yeni sistemde, 6 bakanlık Hazine ve Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı şeklinde yeniden yapılandırılıyor.

9 KURUL OLUŞTURULUYOR

 

 

Yeni sistemde, 9 kurul görev alacak. Ekonomiye Ekonomi Politikaları Kurulu yön verecek. Bu kurullar doğrudan Cumhurbaşkanı ile çalışacak ve aynı zamanda bakanlara feedback (geri bildirim) sağlayacak.

EKONOMİDE ÖNCELİKLİ 5 BAŞLIK NE OLACAK?

DEV EKONOMİ: Kalkınma, finans merkezi, gıda, sanayi, yatırım, ihracat, turizm.

DİJİTAL DÖNÜŞÜM: Siber güvenlik, teknoloji, yapay zekâ, büyük veri, uzay çalışmaları.

BİLİMSEL ATILIM: Ar-Ge, eğitim, bilgi üretimi, yetenek yönetimi, yenilik

LİDER ÜLKE: İleri demokrasi, hızlı adalet, bağımsız enerji, üretim üssü, çevre, güçlü diplomasi, adil dünya

SOSYAL DEVLET: İstihdam, toplumsal huzur, refah, aile, gelir adaleti.

4 ÖNEMLİ OFİS KURULUYOR

Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi olmak üzere 4 ofis kurulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ifadesiyle bu ofisler yeni sistemin "arka bahçesi" olarak çalışacak. Bu ofisler hiçbir bürokratik engele takılmadan projeleri yönetecek. Aynı zamanda icracı görev almış olacak.

 YATIRIM OFİSİ: Büyük yatırımlar desteklenerek, Türkiye cazibe merkezi haline getirilecek.

 FİNANS OFİSİ: İstanbul Dünya Finans Merkezi Projesi yürütülecek.

 DİJİTAL DÖNÜŞÜM OFİSİ: Evrak yükü azaltılacak, devlet hızlanacak. Siber güvenlik, büyük veri analizi, yapay zekâ çalışmaları koordine edilecek.

 İNSAN KAYNAKLARI OFİSİ: Yeteneklerin keşfi sağlanıp, insan kaynağı doğru değerlendirilerek kamunun performansı artırılacak.

STRATEJİ VE BÜTÇE BAŞKANLIĞI

Yeni dönemde bütçeyi Cumhurbaşkanlığı hazırlayacak. "Strateji ve Bütçe Başkanlığı" ile bütçe disiplini pekiştirilecek. Bütçe yönetimi daha verimli hale getirilecek. Bu başkanlık bütçe yapımı ve yönetimini daha etkin şekilde yürütecek. Mali disiplin ve verimliliği sağlayacak.

KURUMLAR YER DEĞİŞTİRİYOR

Vergi Denetim Kurulu, Özelleştirme İdaresi, Milli Piyango'nun yapısı korunacak. Sigorta Genel Müdürlüğü BDDK'ya, Devlet Destekleri Genel Müdürlüğü Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na bağlanacak. Özerk kurullar korunacak.

KAYNAK: SABAN
YORUMLAR 4
  • KaraMurat 5 yıl önce Şikayet Et
    Ey buyuk Allahim bu millete yeniden sahlanis nasip eyle.
    Cevapla
  • Aliye 5 yıl önce Şikayet Et
    Biz sözümüzü tuttuk umudumuz kırılmaz inşallah reis bu yaşa takılanlar neolacak
    Cevapla
  • ahmet 52 5 yıl önce Şikayet Et
    allahına kurban rte allah yolunu açık etsin.türkiyenin yeniden doğuşu allahuekber.
    Cevapla
  • Arif 5 yıl önce Şikayet Et
    Bir vatansever bu adamın yaptıklarına saygı duyup oy verir. Chp bu işlerin 5 te 1 ini yapsa valla oy verirdim bunlara. Ve%75 oy alırdı chp bunu akp yapınca oy yok. Demekki memelekette %20 chp oyu varsa bu ülkede cehaletle savaşmaya devam edecek.
    Cevapla