ABD Türkiye’ye trilyon dolarlar kaybettirdi

Amerikan Senatosu, Türkiye’ye savunma sistemi ihracatına ambargo öngörüsünün de yer aldığı Pentagon bütçesini onayladı. Türkiye sanayisini ortak savunma anlaşmaları modeli üzerinden kendisine bağımlı hale getiren Amerika, ardından ambargolar yoluyla Türkiye ekonomisine her dönem müdahale etti. Bu tablo Türkiye’nin milli ürünlerini üretmesiyle değişmeye başladı.

ABD Türkiye’ye trilyon dolarlar kaybettirdi
ABD Türkiye’ye trilyon dolarlar kaybettirdi
GİRİŞ 20.06.2018 06:14 GÜNCELLEME 20.06.2018 06:15
Bu Habere 102 Yorum Yapılmış

Sözde müttefik ABD’nin izlediği politikalar, açık ya da örtülü ambargoları ve PYD başta olmak üzere bölgede teröre verdiği desteğin Türkiye’ye faturası hesaplanamadığı gibi yapılan tahminler bile dudak uçuklatıyor. ABD senatosu, PYD’ye desteği de içerdiği iddia edilen Savunma Bakanlığı (Pentagon) 2019 bütçe tasarısını 10’a karşı 85 oyla kabul etti. Tasarının Türkiye ile ilgili bölümünde ise Rus S-400 sistemlerinin alınmasına karşı önerilen ambargo talepleri de yer aldı.

SON ENGEL F-35 UÇAKLARI

 

 

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi ve NATO’daki ortak çalışabilirliği olumsuz etkileyebileceği öne sürülerek, başta teslim edilmesi beklenen F-35 savaş uçağı olmak üzere, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Kobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye’ye satılmasının bloke edilmesi gerektiği öngörüsüne yer verildi.

ÖNCE BAĞIMLILIK, SONRA AMBARGO

Türkiye, Amerika ilişkilerinde ambargolar üzerinden ilişkilerin gerilmeye devam etmesi, Amerika’nın önce “ortaklık” üzerinden oluşturduğu bağımlılık, ardından da açık ve gizli ambargolar yoluyla Türkiye’ye yarattığı maliyetleri bir kez daha gündeme getirdi. Açık ve resmi ambargo olarak bakıldığında Kıbrıs Barış Harekatında uygulanan silah ambargosundan öteye gitmese de Amerika özellikle silah ve savunma sistemleri satışında Türkiye’ye soğuk savaş dönemi süresince sürekli ambargolar uyguladı. O yıllarda milli uçağını, milli savaş uçağını hatta milli otomobilini geliştirmek isteyen Türkiye’yi eski nesil sistemlerin hibe edilmesi ve ortak savunma anlaşmaları, ucuza temin etme yoluyla kendisine bağımlı hale getiren Amerika, ardından da uyguladığı ambargolarla Türkiye’yi bölgede çaresiz bıraktı.

MİLLİ SİLAHLAR ZİNCİRLERİ KIRDI

Üstelik bu ambargoları açıktan da yapması gerekmedi. ‘Kongre onayı zorunluluğu’, ‘üretim hattının yoğunluğu’ gibi bahanelerle yıllarca terörle mücadele eden Türkiye’ye yönelik silah ve mühimmat satışları sınırlandırıldı. Ortak üretim modelleri de beklendiği gibi işlemedi. Amerika uzun yıllar Türkiye’ye ürettirmemek üzere ambargo uygulamış oldu. Ancak son dönemde örtülü ambargolar sonucu verilmeyen savunma silah ve sistemlerinin milli imkanlarla üretilmeye başlanmasıyla birlikte bu zincir kırılmaya başladı.

Eğer Türkiye bu tür oyunlarla karşılaşmayıp sanayileşme devrimini tamamlayabilmiş olsaydı trilyonlarca dolarlık ekonomisiyle dünya devleri arasında olacaktı. Amerikan politikalarının Türkiye’ye bu doğrultudaki maliyeti hesap edilemez büyüklükte görülüyor. Bu doğrultuda uzmanlar, 30-40 yıllık süreçte Güney Kore, 60-70 yıllık süreçte ise Almanya ile eşit şartlarda sanayileşme yarışına giren Türkiye’nin bugünkü görünümünün bu ülkelerin ekonomik büyüklükleriyle karşılaştırılması halinde kaybın görülebileceğine işaret ediyorlar. Amerika, bu politikanın yanı sıra Türkiye’yi taşeron örgütlerle yıllarca baskıladı. Sadece PYD’ye son birkaç yılda verilen desteğin büyüklüğü milyarlarca dolar.

AMBARGO DEĞİL YAPTIRIM

TSK’da uzun yıllar görev yapan, Birleşmiş Milletler ve NATO görevlerinde bulunan Emekli Albay Ediz Ekinci, ABD’nin ve Batı’nın Türkiye’ye yönelik ambargolarıyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Ambargo ifadesi yerine yaptırımlar ifadesini kullanmak meseleye daha doğru bakma imkânı sağlayacaktır. Yaptırımların asıl etkisini barış zamanından çok ülkemizin bekasına yönelmiş tehditlerin etkisiz hale getirilmesi sürecinde ve savaş zamanı görürüz. Bunu hem 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nda yaşadık hem de terörle mücadele tarihimizde tecrübe ettik. Yaptırımların şimdiye kadar olan maliyetlerini parasal ifadelerle tartışmak bize bir fikir verebilir ancak yaptırımların gelecekte ortaya çıkaracağı maliyetlerin ne olacağını şimdiden düşünmek ve buna göre hazırlıklarımızı yapmak yerli ve milli savunma teknolojisi ve sanayisinin ne denli önemli olduğunu göstermesi bakımından çok daha önem taşımaktadır.”

ÖRTÜLÜ ENGEL

Emekli Yüksek Mühendis Albay İbrahim Dipioğlu ise Amerika’nın nasıl örtülü ambargolar yoluyla Türkiye’yi köşeye sıkıştırmaya çalıştığını vurguladı. Dipioğlu, şunları kaydetti: “Peki nasıl oluyor bu örtülü yaptırımlar? Mesela, ihtiyaç duyduğunuz savunma malzemesini veya sistemini üretim hatlarının dolu olduğu gerekçesiyle birkaç yıl sonraya teslim süresi vermek suretiyle. Bir başkasında, performansa dayalı lojistik destek şartı ile size verdiği savunma sistemini kendilerinin belirlediği süre kadar bakım ve yedek parça desteği sağlıyor, bunun üzerindeki kullanımlar için yedek parça ve bakım desteğini keserek sizi yoksunluğa mahkûm ediyorlar. Böyle bir durumda savunma ekipmanları yedek parça bulunamadığından faal hale getirilemiyor. Ya da sattıkları sisteme milli yazılım ve silah sistemi, kontrol ve aviyonik sistem entegrasyonunu yasaklıyorlar.”

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 102
  • Eyt 5 yıl önce Şikayet Et
    Eyt mağdurları nın kaybını düşünen yok.
    Cevapla
  • Zor!! 5 yıl önce Şikayet Et
    TFX'de bile İngilizlerle iş yapıyoruz. Batı bizi öyle yakalamış ki paçayı zor kurtarırız! Rus uçaklarını ise alamayız! çünkü sistemlerimiz uyumlu değil. Tek çözüm yerli uçak ve tanklar ama bunun için alt yapınız çok güçlü olmalı, yani yerli Uçak yapmak kolay değildir. Çok geç kaldık malesef.
    Cevapla
  • TheAzxtech 5 yıl önce Şikayet Et
    Zamanında yapmayanlara sormak lazım hesabını. Bir de ona bakarsak Amerika vs. de kendi üretmiyor bak bakalım Amerika uçaklarını kaç ülkeyle ortaklaşa üretiyor.
    Cevapla
  • Adem 5 yıl önce Şikayet Et
    ABD senatosu yoluyla da bizi onlarca sene çok gerilerde bırakmak isteyip uyguladığı uzun zamanlı planlarını zincirlerini Allah'a şükürler olsun kırdık artık yerli milli üretici düşünceyi geliştirerek üretmek en ileri gitmek için durmak yok yola devam İnşallah.
    Cevapla
  • Almanya 5 yıl önce Şikayet Et
    İsmi dışı görünümü F35 fakat bize gerçekte satacakları saddamın eski kalmış ucakları gibi gerçekte iş göremeyecek.. Savaş olmadıkça süper uçarlar.. Yeri geldiğinde uzaktan kumanda ile kanatları bile kıpırdamayacaktır.. Üreteceğimiz F1 de olsa F35 ten daha faydalı olacaktır. İnşallah.. Yada rusun eski migleri..
    Cevapla
  • Almanya 5 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah geçici olarak kaybetmiş olabiliriz.. Bir nevi bu yara onlarda daha kalıcı iz bırakacaktır.. Bizim için İnşallah daha Hayırlısı olacak. Bu esnada böyle bir dahi onların kafa tutmaları ciddiyetimizi bilerek bundan sonra daha çok kıymetini anlayacaklar... Herşey de bir Hayır vardır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle