Zeybekci'den kritik F-35 açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Katıldığı televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

Zeybekci'den kritik F-35 açıklaması
Zeybekci'den kritik F-35 açıklaması
GİRİŞ 19.06.2018 11:50 GÜNCELLEME 19.06.2018 11:51

İşte Zeybekci'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar

ABD'nin F 35 kararı

 

 

Müttefikliğe stratejik ortaklığa NATO üyeliğine uymayan bir gelişme. Nihai bir karar değil ama iyi bir niyet de değil. Kötü komşu insanı ev sahibi yaparmış. Türkiye kendine yeni dünyalar kurar. 

Ama ben aklı selimin galip geleceğini Türkiye ile Amerika'nın birbirleri için ne kadar önemli olduğunu sanırım aklı selim tekrar hatırtlayacaktır. Amerika'nın almış olduğu bu kararda son dönemdeki kredi derecelendirme kuruluşlarındaki acelecilik seçimin öncesine yetiştirme gibi bir acelecilik olduğunu da görüyoruz.

Menbiç harekatı

Şu anda Menbiç'teyiz ama önceki taahhütler böyle değildi. Önceki taahhütler Menbiç'in batısında hiç kimsenin olmayacağı yönündeydi. Türkiye'nin zorlamasıyla gelinen bir noktadır. Sonuçta yine pozitif bir gelişmedir.

Gelişmelerin ekonomiye yansımaları

Seçim kararı alındığında piyasalar reel sektör bunu olumlu karşıladı. Belirsizliğin ortadan kalkması anlamında. Pozitif bir algı oluştu. Türkiye'nin terörle mücadelede başarılı adımlar atması çok etkin tedbirler almış olması ekonomide kesinlikle pozitif algılanır. Araya sokuşturulan başka şeyler de var. 

Kredi derecelendirme kuruluşlarının aceleci Türkiye'nin notuyla ilgili almış oldukları kararlar, diğer taraftan bankacılık sektörümüzle ilgili yine kuruluşların aceleci şekilde almış oldukları kararlar ama ben bunun önümüzdeki hafta Türkiye'nin çok daha farklı şeyleri konuşmaya başlayacağını artık önümüzdeki 5 yılı garanti altına alan Türkiye kesintisiz güçlü bir iktidarı garantileyen Türkiye'nin ekonomik anlamda yol haritası çok daha başka olacaktır. Negatif şeylerin gündemden düşeceğini göreceğiz.

OHAL neden kaldırılmıyor?

OHAL ile ilgili en net konuşmalar yapan kişi benim. Türkiye'nin gündeminden kalkması gerektiğini, Türkiye'nin OHAL ile anılması pozitif bir şey değil. Yabancı yatırımcılarla bir bir görüştüğümüz zaman böyle bir etkisi yok. 

Onlar Türkiye'nin çok uzun vadesine geleceğine bakıyorlar ve son derece pozitif görüyorlar. Kesinlikle OHAL'den bir an önce çıkmak ekonomik anlamda pozitif olacak. Bundan sonra uzatılmayacak olması ve bu yönde siyasi bir iradenin olması piyasalar açısından da ekonomi açısından da türkiyenin yurt dışındaki algısı açısından da soın derece önemli olacaktır.

OHAL derhal kaldırıması bir daha uzatılamaması, bu yönde ihtiyaçlar varsa dünyadaki örnekleri gibi Fransa yaptı bunu Adalet Bakanlğımıza İçişleri Bakanlığımıza bu şekilde yetkilerin geçici bir süreyle verilmesi ile bazı şeylerin halledilebileceğini düşünüyorum.