Kanada ekonomisi için resesyon uyarısı

ABD yönetiminin, çelik ve alüminyum ürünleri için artırdığı gümrük tarifelerine Kanada'yı da eklemesinin ardından yaşanan tartışmaların, başta Kanada olmak üzere Meksika ve Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin ekonomilerini resesyona sokacağı iddia edildi.

Kanada ekonomisi için resesyon uyarısı
Kanada ekonomisi için resesyon uyarısı
GİRİŞ 19.06.2018 09:28 GÜNCELLEME 19.06.2018 09:28

Kanada'nın önde gelen bankalarından Scotiabank'ın ekonomistleri Brett  House, Juan Manuel Herrera, Rene Lalonde ve Nikita Perevalov tarafından  hazırlanan raporda, ABD ile girilecek bir ticaret savaşının Kanada ekonomisini  durgunluğa sürükleyeceği uyarısı yapıldı.

Raporda, tamamen dışa açık küresel ticaret savaşının neden olacağı bir  bozulmanın, sadece Kanada değil Avrupa Birliği ve Kuzey Amerika'nın ekonomilerini  durgunluğa sürükleyeceği konusuna dikkat çekildi.  

ABD KORUMACILIĞININ BÜYÜMEYE OLUMSUZ ETKİSİ

Scotiabank ekonomistleri tarafından hazırlanan raporda; ABD'nin  ortaklarıyla olan tüm ticari ilişkilerini koparması ve ortalama yüzde 20'lik bir  tarifeyi uygulaması halinde Kanada ve Meksika ekonomilerinin 2020'de bunun  etkileri ile yüz yüze geleceği ikazında bulunuldu. Rapora göre bu durum, Kanada  ekonomisinin yüzde 1.8 oranında küçülmesi anlamına geliyor.

Raporda, "ABD’deki korumacılığın artması, Kuzey Amerika Serbest  Ticaret Anlaşması (NAFTA) ortaklarının ekonomilerinin her birinde büyüme üzerinde  olumsuz bir etki yaratıyor." denilirken, ABD yönetimi ve Kanada gibi geleneksel  ABD müttefikleri arasındaki yoğun ticaret savaşının ekonomik sonuçları  öngörülmeye çalışılıyor. 

NAFTA FİİLEN BİTTİ YORUMU

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Çin'e 50 milyar dolarlık yeni gümrük  vergileri uygulanacağına dair kararı, uygulamanın başlayacağı 6 Temmuz tarihini  beklerken, bu kararın dünyanın en büyük iki ekonomisini bir ticaret savaşına daha  da yakınlaştıracağı tesbiti yapılıyor. Raporda, "Yaşanan bu türbülans boyunca,  Kanada, Meksika ve ABD'nin NAFTA'yı yeniden müzakere etme çabaları da büyük  ölçüde durdu." denilirken, Kanada ekonomi çevrelerinde bir süredir  dillendirilen  "NAFTA fiilen bitti" yorumlarına da destek verildi.

BİRE BİR MİSİLLEME VERGİLER  

ABD yönetiminin, çelik ve alüminyum ürünleri için artırdığı gümrük  tarifeleri listesine Kanada'yı da eklemesi ile başlayan iki ülke arasındaki  gerginlik, son olarak Kanada'da yapılan G7 Liderler Zirvesi'nde tavan yapmış, ABD  Başkanı Trump, zirvenin sonuş bildirgesine imza koymamıştı.

G7 Zirvesi sonrası yapılan açıklamaları ''hakaret'' olarak kabul eden  Kanada Parlamentosu, ABD yönetimi ve yetkililerinin açıklamalarını kınayan bir  karar almıştı. Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ABD'nin uygulayacağı  tüm vergilere karşı, bire bir misilleme vergiler koyacaklarını açıklamıştı