Dünyanın en büyüğü Çanakkale'den geçti!

TürkAkım Doğalgaz Boru Hattı'nın derin sulardaki kısmını döşeme görevini üstlenen, dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit, Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaptı.

GİRİŞ 19.06.2018 09:18 GÜNCELLEME 19.06.2018 09:24

TürkAkım'ın Türkiye'ye doğalgaz tedarik edecek  ilk hattının 930 kilometrelik derin deniz kesimindeki çalışmalarını tamamladıktan  sonra, Hollanda'nın Rotterdam Limanı'na giden, burada planlı bakım onarım  çalışmaları gerçekleştirilen gemi, Karadeniz'e dönüş için 10 gün önce yola çıktı.

382 metre boyunda, 125 metre genişliğinde ve 403 bin 342 groston  ağırlığındaki Malta bayraklı gemi, saat 05.30'da Ege Denizi yönünden Çanakkale  Boğazı'na giriş yaptı.

 

 


Saat 07.50'de boğazın en dar yeri Çimenlik Kalesi ile Kilitbahir  önlerine gelen "Pioneering Spirit"a, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne ait  "Kurtarma-1", "Kurtarma-4", "Kurtarma-9" ve "Kurtarma-10" römorkörleriyle Sahil  Güvenlik unsunları eşlik etti.

Boğaz, geminin geçişi sırasında güvenlik gerekçesiyle çift yönlü  transit geçişlere kapatıldı. Dev geminin geçişini sahilde vatandaşlar da izledi.

Geminin Türkiye'deki acente faaliyetlerini gerçekleştiren Polimar  Shipping yetkilileri, Pioneering Spirit'in, Türkiye ve Rusya arasında imzalanan  "TürkAkımı" projesi kapsamında, Rusya'dan başlayan ve Karadeniz'in altından  geçerek Türkiye'ye ulaşacak doğalgaz boru hattı çalışmalarında "Black Sea  Offshore" bölgesinde görev yaptığını belirtti.

PİONEERİNG SPİRİT

Dünyanın en büyük inşaat gemisi unvanına sahip gemi, geniş petrol ve  doğalgaz platformlarının tek hamlede kaldırma yöntemiyle montajlanması ve  sökülmesi ile çok yüksek ağırlıktaki boru hatlarının döşenmesi için özel olarak  tasarlandı.

Tek seferde 2,5 Eyfel Kulesi ağırlığında platformları kaldırabilecek  güce sahip gemide, 40 ülkeden 562 kişi görev yapıyor.

Pioneering Spirit, TürkAkım projesinin derin denizlerdeki ikinci  hattını tamamlamak üzere, Karadeniz'de görev yapacak