Borcu olanlar dikkat! Bayram boyunca devam edecek

Gelir İdaresi Başkanlığı, kamuya yönelik borçların yeniden yapılandırılması kapsamında, borcu olduğunu öğrenen vatandaşların başvurularını Ramazan Bayramı süresince de internetten almaya devam edecek.

Borcu olanlar dikkat! Bayram boyunca devam edecek
Borcu olanlar dikkat! Bayram boyunca devam edecek
GİRİŞ 14.06.2018 13:59 GÜNCELLEME 14.06.2018 13:59

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kamuya  yönelik borçların yeniden yapılandırılması kapsamında, borcu olduğunu öğrenen  vatandaşların başvurularını Ramazan Bayramı süresince de internetten almayı  sürdürecek.

AA muhabirinin GİB'den edindiği bilgilere göre, Vergi ve Diğer Bazı  Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamındaki alacakların  yapılandırılması için 31 Temmuz'a kadar süre tanındı. Bu imkandan yararlanmak  isteyenler www.gib.gov.tr, e-devlet(www.turkiye.gov.tr) ve vergi daireleri  üzerinden müracaatta bulunabiliyor. GİB, vatandaşların Ramazan Bayramı süresince  de yeniden yapılandırma başvurularını online olarak yapabilmelerine imkan  sağladı. Borcu olan vatandaşlar bayramda başvurularını "www.gib.gov.tr" üzerinden  gerçekleştirebilecek.

 

 

Kanun kapsamında, 31 Mart ve öncesi döneme ait vergi, resim ve harç  borçları yer alıyor. Ayrıca, düzenlemeden, askerlik, seçim, nüfus, trafik idari,  karayolları taşıma, otoyol ve köprülerden ihlalli geçiş para cezalarıyla Radyo ve  Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından verilen para cezası borçları olanlar  yararlanabiliyor. Vadesi 18 Mayıs'tan önce olan ecrimisil, kaynak kullanım  destekleme fonu, öğrenim kredisi, katkı kredisi alacakları ve haksız yere  yararlanılan destek ödemeleri gibi diğer kamu alacakları da kapsamda bulunuyor.

Borçlar internetten ve GİB'in uygulamasından sorgulanabiliyor

Vatandaşlar, devlete borcunun bulunup bulunmadığını  " ya da GİB'in mobil uygulamasından sorgulayarak öğrenebiliyor.  Sorgulamayı yapan vatandaş, Ramazan Bayramı dahil 31 Temmuz'a kadar başvuru  yapıp, borçlarını yapılandırarak ödeyebilecek.

Yapılandırmadan yararlanan vatandaşlar, borç aslını ve Yurt İçi  Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ödemesi  halinde, gecikme faizini, zammını ve vergi cezalarını ödemeyecek. Vergi aslına  bağlı olmayan cezaların yüzde 50'sinin ödenmesi durumunda da kalan yüzde 50'si  tahsil edilmeyecek.

Vadesi 31 Aralık 2013'ten önce olan 100 lira ve altındaki borçlar ise  başvuru aranmadan silinecek.

Peşin ödeme avantajı

Vatandaşlar, borçlarını peşin ödemeleri halinde çeşitli avantajlardan  yararlanacak. Hesaplanan tutarın tamamının ilk taksit ödeme süresi olan 1 Ekim'e  kadar ödenmesi halinde, katsayı uygulanmayacak. Yİ-ÜFE oranları üzerinden  hesaplanan tutardan yüzde 90 oranında indirim yapılacak. İdari para cezalarının  da aslından yüzde 25 indirim gerçekleştirilecek.

Dileyen borçlular ise 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeme  seçeneklerinden birini tercih edebilecek. İlk taksit 1 Ekim'e kadar, kalan  taksitler ise takip eden ikişer aylık dönemler halinde ödenebilecek. Taksitle  ödeme halinde, taksit sayısına göre borçlara katsayı uygulanacak.

Kredi kartıyla ödeme

Yapılandırılan borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi  de mümkün olacak. Kredi kartıyla ödemeler, " yer alan internet  vergi dairesinden gerçekleştirilecek. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem  tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacak.

Yapılandırmadan yararlanmak için ilk iki taksitin tam ve süresinde  ödenmesi gerekecek. Bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi  halinde, yapılandırma hakkı kaybedilecek.