Yürürlüğe girdi! Artık onlara da vergi yok

Teknoloji geliştirme bölgelerinde gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince gerçekleştirilen tasarım faaliyetlerinden elde edilen kazançlar da kurumlar vergisinden istisna tutulacak.

Yürürlüğe girdi! Artık onlara da vergi yok
Yürürlüğe girdi! Artık onlara da vergi yok
GİRİŞ 12.06.2018 14:44 GÜNCELLEME 12.06.2018 14:44

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, Kurumlar Vergisi Genel Tebliği'nde  Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlandı.
 
Tebliğde, teknoloji geliştirme bölgeleri ve serbest bölgelere ilişkin  kanun değişikliklerine yönelik açıklamalara yer verildi.
 
Buna göre, teknoloji geliştirme bölgelerinde yapılan Ar-Ge ve yazılım  faaliyetlerinden elde edilen kazançlara ilave olarak, bu bölgelerde gelir ve  kurumlar vergisi mükelleflerince gerçekleştirilen tasarım faaliyetlerinden elde  edilen kazançlar da kurumlar vergisinden istisna edilebilecek kazançlar arasına  eklendi.
 
"Tasarım faaliyeti", sanayi alanında ve Bakanlar Kurulu'nun uygun  göreceği diğer alanlarda katma değer ve rekabet avantajı yaratma potansiyeline  haiz, ürün veya ürünlerin işlevselliğini artırma, geliştirme, iyileştirme ve  farklılaştırmaya yönelik yenilikçi faaliyetlerin tümü olarak tanımlandı.
 
19 Ekim 2017 tarihinden sonra teknoloji geliştirme bölgelerinde  başlatılacak projelerden elde edilen kazançlar ile bu tarihten önce başlatılmış  projelerden 30 Haziran 2021 tarihinden sonra elde edilecek kazançlara ilişkin  istisna uygulanacak. Bu istisnadan yararlanılabilmesi için patent veya eşdeğer  belge alma şartı getirildi. Ancak, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan  alınan proje bitirme belgesine dayanılarak istisnadan yararlanılabilen durumlarda  patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer bir başka belge aranmayacak.
    
Patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanan  gayrimaddi haklardan kaynaklanan kazançların istisnadan yararlanacak kısmı,  kazancı doğuran faaliyet kapsamında gerçekleştirilen nitelikli harcamaların bu  faaliyetle ilgili toplam harcamalara oranı kullanılarak hesaplanacak.
 
Serbest bölgelere ilişkin düzenleme kapsamında da 24 Şubat 2017  tarihinden önce yalnızca üretici kullanıcılara tanınan kurumlar vergisi  istisnası, hizmet ihracatının geliştirilmesi amacıyla bakım, onarım, montaj,  demontaj, elleçleme, ayrıştırma, ambalajlama, etiketleme, test etme ve depolama  hizmetlerine de sağlandı.
 

KAYNAK: AA