Bakan Fakıbaba açıkladı! 4.5 kat arttı...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, su ürünleri yetiştiricilik üretimimizin, son 15 yılda 4,5 kat artarak 277 bin tona ulaştığını açıkladı.

Bakan Fakıbaba açıkladı! 4.5 kat arttı...
Bakan Fakıbaba açıkladı! 4.5 kat arttı...
GİRİŞ 09.06.2018 11:10 GÜNCELLEME 09.06.2018 11:10

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Fakıbaba, su ürünleri yetiştiriciliği desteklemeleriyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Sağlıklı beslenmede önemli bir protein kaynağı olan su ürünleri üretiminde tür çeşitliliğinin ve üretim miktarının artırılması, Bakanlığımızın öncelikleri arasında yer alıyor. Bu doğrultuda hem avcılık hem de yetiştiricilik yoluyla elde edilen su ürünlerimizi halkımızın daha bol tüketebilmesini hedefliyoruz. Bu çerçevede sektörün mevcut durumunu da dikkate alarak her yıl yeni düzenlemeler yaparak su ürünleri üreticilerimizi destekliyoruz" dedi.

Bakan Fakıbaba, ilk defa destek uygulamasının başlatıldığı 2003’ten bu yana su ürünleri üreticilerine 1,230 milyar TL’lik destekleme ödemesi yaptıklarını belirterek," 2003’te verdiğimiz 1 milyon TL’lik desteğimizi, sonraki yıllarda artırarak devam ettirdik. Bu kapsamda geçen yıl 43 milyon TL olan desteği yüzde 20’lik artışla 2018 yılında 52 milyon TL’ye yükselttik" ifadesini kullandı.

Bakan Fakıbaba, verdikleri bu desteklerle son 15 yılda; 1.245 olan yetiştiricilik tesisi sayısı yüzde 85 artışla 2.308’e,  61 bin ton olan üretim miktarı yüzde 352 artışla 277 bin tona ve yetiştiricilik üretim değeri ise 212 milyon TL’den 4 milyar TL’ye yükseldiğini vurguladı.

Desteklerin yanı sıra üretimdeki artış ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak su ürünleri ihracatında da önemli artış yaşandığına dikkat çeken Fakıbaba şunları kaydetti.

"Nitekim 2002’de 27 bin ton olan su ürünleri ihracatımız 2017 yılında 5.8 kat artarak 157 bin tona, değer olarak ise 97 milyon dolardan 8,8 kat artarak 855 milyon dolara çıktı. Yaklaşık yüzde 75’i yetiştiricilik tesislerimizde üretilen balıkların oluşturduğu bu ihracatı; başta AB ülkeleri olmak üzere aralarında Japonya, ABD, Rusya ve Kore gibi ülkelerin de yer aldığı 80’i aşkın ülkeye yapıyoruz.

Yetiştiricilik yoluyla elde edilen balıklarımız; aynı zamanda kalitesi, lezzeti ve gıda güvenliği ile dünyada kendisini kabul ettirerek uluslararası platformlarda çeşitli ödüller de almaktadır."

29 Mayıs 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2018 Yılı Su Ürünleri Yetiştiriciliği Destekleme Tebliği ile bu yıl için verilecek desteklere ilişkin esasları düzenlediklerini hatırlatan Fakıbaba, söz konusu Tebliğ ile; Alabalık üretimi yapan yetiştiricilere 0,75 TL/kg, yeni türlerde su ürünleri üretim yapan yetiştiricilere 1 TL/kg, midye üretimi yapan yetiştiricilere 0,05 TL/kg, kapalı sistemde üretim yapan yetiştiricilere, mevcut birim fiyatına ilaveten 0,50 TL/kg, Karadeniz alası, kırmızı benekli alabalık ve salmo cinsi diğer alabalık türlerinin yetiştiriciliğini yapan üreticilerimize ilave 25 kuruş TL destekleme ödemesi yapacaklarını ifade etti.

Fakıbaba şöyle devam etti:

"Ayrıca pazarlamada markalaşmanın yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak, yetiştiriciliği yapılan balığın üretim kalitesini, ürün güvenilirliğini arttırmak ve tüketimin artırılmasına katkı sağlamak amacıyla, balık tanıma kartı desteğini de yüzde 50 artırarak adet başına 3 kuruşa yükselttik.

Diğer tarım ve gıda sektörlerinde olduğu gibi su ürünleri sektörünü de vereceğimiz destek ve ortaya koyacağımız çalışmalarla, 2023 hedeflerimiz doğrultusunda geliştirmeye ve daha da büyütmeye devam edeceğiz.”