Sondaj kuyusundan gaz çıktı

Muş'un Bozbulut köyü girişinde yapılan maden arama çalışmaları sırasında açılan bir sondaj kuyusundan gaz çıktı.

Sondaj kuyusundan gaz çıktı
Sondaj kuyusundan gaz çıktı
GİRİŞ 08.06.2018 11:41 GÜNCELLEME 08.06.2018 11:42
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Merkeze bağlı Bozbulut köyünde Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından yapılan maden arama çalışmasında sondaj kuyusunun 390'ıncı metresinde gaza rastlandı. İlk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını ifade eden köylüler, buradan çıkacak sonucu merakla bekliyor.

Konuyla ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulunan Bozbulut köyü muhtarı Mehmet Emin Koç, madencilerin yaklaşık olarak 2 yıldan beri köylerinde maden arama çalışması yaptığını söyledi. Köyün girişinde sondaj çalışması yapılırken sahur vaktinde büyük bir patlama sesiyle uyandıklarını dile getiren muhtar Koç, "Bir hafta önce sondaj çalışması için yetkili arkadaşlara yer belirledik sondaj vurmaları için. Sahur vaktinde sondaj vururken bir patlama sesi ile uyandık. Buraya gelip baktığımızda yetkililerin bize söylediği şey; 'metan gazı' dediler. Gaz çıkıyor ve şu anda 2-3 günden beri durmadan devam ediyor. Yetkili birimler henüz metan gazı mı ya da başka bir şey mi inceliyorlar. Henüz ne olduğunu bilmiyoruz ama birkaç gün içerisinde belli olur. Şu anda bu gaz yaklaşık 50-60 metre yüksekliğe gaz atıyor. Gazın zararlı olup olmadığını bilmiyoruz. Yetkili birimlerin müdahale etmesini bekliyoruz. Sağlık açısından iyi olup olmadığını, hayvanlar konusunda Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden gelip bakmalarını rica ediyoruz. Yani bir zararı var mı diye. Bu kuyudan çevreye toz gibi bir madde püskürüyor. Kuma benziyor. Gerekenin yapılmasını rica ediyoruz" dedi.

Olayın 3 gün önce meydana geldiğini ifade eden köy sakinlerinden Veysi Erikli ise "Meydana gelen olay gecesinde patlama ile birlikte hemen olay yerine koştuk. Arkadaşlardan bilgi almaya çalıştım. Bize söyledikleri 'metan gazı' olduğu yönünde. Gazın ne olduğu bizi ilgilendirmiyor aslında. Bizi ilgilendiren kısmı bunun halk sağlığı üzerindeki etkisi, hayvan sağlığı üzerindeki etkisi ve bitkisel üretime olan etkisidir. Köy sakinleri olarak bizim istediğimiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün bitkisel üretim üzerindeki olumsuz etkilerini araştırması ve İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğünün gelip halk sağlığı üzerindeki olumsuz etkisinin tespitini yapması ve bu konuda önlemler almasını istiyorum" diye konuştu. 

 

 

YORUMLAR 13
  • Petrol Mühendisi 5 yıl önce Şikayet Et
    İşte bu sebeple yıllarca bizi yüksek rakımdaki Doğu Anadolu'ya yönlendiren ABD alçağı diğer yerleri engelledi.Tabii o zamanki Hükümetlerin mahkum olması da etkendi.Şimdi Müslüman Türk uyandı diye kuduruyor.Matkaplar,100 metrede bir yapılan özel testler ve özel kimyasallar (Halliburton) satarak bizi çok kazıkladılar.Allah Hükümetimize güç versin de artık yakıtlarımızı Milli kaynaklarımızdan elde edelim.
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    eğer seçimi chp kazanırsa lozan anlaşmasını uzatırlar.. zaten türkiyeyi küçüle küçüle bu hale getiren bu chp den ne bekliyorsunuz ki. geriye dönüş başlar, yıkım başlar. bu arada chp kazanırsa dolar alın çok yükselir. boş verin boş konuşmayı petrolmüş falan.. chp mi yapacak bunları??
    Cevapla
  • Fedayi_Yörük 5 yıl önce Şikayet Et
    üstünü kapatırlar merak etmeyin
    Cevapla
  • Sınırdan geçmiyor 5 yıl önce Şikayet Et
    Sınırlarımızın 4 bir yanında doğalgaz petrol çıkıyor. Ne hikmetse bizim sınırda hepsi son buluyor. İnandınız mı? Yerseniz!
    Cevapla
  • Ankaralı 5 yıl önce Şikayet Et
    ''Petrol Mühendisi '' rumuzlu kardeşime kabul buyurursa cevabım olur, Ben derin sondaj teknolojisi ile 15 000 metreleri delmeliyiz diye düşünüyorum, ve yorumumu yazdım, ''Derin sondaj teknolojisi ile 15 000 metrelere KADAR delerek her türlü yer altı zenginliklerimizi aramalıyız diye düşündüğüm için yorum yazdım.'' Sanırım hatalı düşünmüyorum.. Sayın kardeşimin eleştirisine cevabımdır... saygılarımla...
    Cevapla
  • Petrol Mühendisi 5 yıl önce Şikayet Et
    5-6000 metrede sert volkanik kayaçlar vardır.ABD,Arap ülkelerinde yumuşak formu az kazıp karbon bazlı yakıt rezervlerine ulaşılır.Bizde sert kayaçlar,takımı binlerce $ olan matkap uçlarını 25 metrede bir değiştirmek zorunda bırakır. Derinleştikçe basınç yükseldiğinden ani gaz ve sıvı kaçıp patlama olmasın diye yüksek basınçla çamur basmak için pompayı fazla çalıştırarak çok dizel yakarsınız.Yumuşak zemin kazarak petrole ulaşan ülkelerde sondajın haftalık maliyeti 5-15000 $ iken bizde maliyet 50-75000$ gibidir.Yazık ki yüzey araştırması sonuçtan emin olmanıza imkan vermez.Şimdi Trakya ve benzer yumuşak zemin, ayrıca deniz tabanlarında sondajı artırarak İnşallah zengin kaynaklara ulaşacağız.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle