Gümrük ve ticaret merkezleri geliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye`nin ihracatını artıracak, ticaretini geliştirecek "gümrük ve ticaret merkezleri" kurulacağını söyledi.

Gümrük ve ticaret merkezleri geliyor
Gümrük ve ticaret merkezleri geliyor
GİRİŞ 04.06.2018 11:52 GÜNCELLEME 04.06.2018 11:53

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, AA muhabirine, kurulması planlanan gümrük ve ticaret  merkezlerinin Türkiye'nin önemli projelerinden biri olduğunu ifade etti.
 
Bu merkezlerin Türkiye'nin ticaretini, ihracatını, lojistiğini  artırarak, geliştireceğini dile getiren Tüfenkci, bu konudaki çalışmaları tüm  hızıyla sürdürdüklerini kaydetti.
 
Tüfenkci, merkezlerin altyapı çalışmalarının devam ettiğini  belirterek, şöyle devam etti:
 
"Sektörlerle ilgili çalıştay ve toplantılarımızı gerçekleştirdik, TOKİ  ile anlaşmamızı yaptık, İstanbul'da biri Anadolu biri de Avrupa yakasında olmak  üzere iki bölgede gümrük ve ticaret merkezleri kuruluyor. Bu, özellikle transit  ticarette bir başka ülkeden gelen ve bir başka ülkeye satılacak ürünlerin gümrük  işlemlerinden istisna olarak, o bölgede depolanarak tekrar yurt dışına deport  edilmesi, eğer millileştirilecekse de yurt içine girerken işlemlerin  basitleştirilerek hızlandırılması esasına dayanan bir sistem. Bankacılığıyla,  depolarıyla, lojistik sektörüyle, gümrüğüyle komple bir kampüs şeklinde  oluşturulan bir proje. Bu özel sektörün desteğiyle hükümetimizin bu anlamdaki  öncü çalışmalarıyla, girişimleriyle, Türkiye'nin ticaretini ve dış ticaretini  farklı bir noktaya taşıyacak bir sistem. İnşallah önümüzdeki cumhurbaşkanlığı  hükümet sistemi ile beraber hızlanarak devam edip, hayata geçecek."
 
Merkezde, gümrük işlemlerinin hızlandırılmasının yanında, yatırım  çeken, dış ticareti daha verimli ve karlı hale getiren bir sistemin  kurgulandığını anlatan Tüfenkci, merkezde yatırımcılar için cazip koşulların  oluşturulacağını, vergi ve gümrük avantajlarının yanı sıra sağlıklı depolama  imkanı sağlanacağını, lojistik maliyetlerinin de düşeceğini kaydetti.
 
HAL KAYIT SİSTEMİ'NİN E-DEVLET ENTEGRASYONU TAMAMLANDI
 
Tüfenkci, Türkiye'deki sebze ve meyve ticaretine ilişkin güncel veri  tabanının oluşturulması, sebze ve meyve ticaretinin elektronik ortamda takip  edilebilmesinin sağlanması amacıyla kurulan Hal Kayıt Sistemi'nin e-devlet ile  entegrasyonunun sağlandığını bildirdi.
 
Sistemin özellikle sebze ve meyve ticaretinde kayıt dışılığı önlemek,  üreticilerin ve tüketicilerin ürünleri izleyebilmeleri açısından önemli bir  sistem olduğunu anımsatan Tüfenkci, "Hal Kayıt Sistemi'ni e-devlet üzerinden  entegre ederek, vatandaşlarımızın daha kolay erişmesine imkan tanıdık. Özellik  perakende sebze ve meyve ticareti yapanların fiyatlama noktasında hem ürünün  nerede üretildiği, kaç liraya toptan çıkışının olduğunu, perakende de kaç liraya  satıldığını görebileceği, izleyebileceği bir sistem. Bu sistemin daha geniş  kesimler tarafından daha sağlıklı bir şekilde kullanımının önünü açmış olduk."  diye konuştu.
 
Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve  Fitch'in Türkiye ile ilgili yaptığı negatif açıklamalara ilişkin de  değerlendirmelerde bulundu.
 
"Türkiye'yi terörle, dış politikasındaki dik duruşu karşısında  diplomatik anlamda sıkıştıramayanlar, finansal araçlarla ekonomi üzerinden  devletimizi ve milletimizi sıkıştırmaya çalışıyorlar" diyen Tüfenkci, şunları  kaydetti:
 
"Terörle, 15 Temmuz darbe girişimiyle amaçlarına ulaşamadılar.  Hatırlayın, darbe girişiminden sonra Türkiye ekonomisi üzerinde deyim yerindeyse  ekonomik terör estirmeye çalıştılar. Bununla ilintili olarak çeşitli kredi  derecelendirme kuruluşlarını da devreye sokarak özellikle Türk ekonomisinin  kötüye gittiğine dair bir algı ve kredibilitesini düşürme noktasında girişimler  yaptılar. Biz şunu görmüştük, bunlar 24 Haziran'a doğru pik yapacaktı. Çünkü 24  Haziran seçimleri Türkiye için çok önemli. Dün, evvelsi gün atılan adımlar da bu  yönde. Fitch'in bankalara yönelik 'incelemeye alacağız, ekonomiyi izlemeye aldık,  durağandı, negatifti, bilmem neydi.' Kimsenin böyle bir talebi, beklentisi yok.  Makro ve mikro ekonomik göstergelerin de hiçbirisi bunu doğrulamıyor."
 
"AVRUPA'DAKİ BANKALARDAN ÇOK DAHA SAĞLAM"
 
Tüfenkci, Türkiye'deki bankacılık sisteminin gayet iyi olduğunu  vurgulayarak, "Türk bankacılıksisteminin mali yapısı ben iddia ediyorum  Avrupa'daki bankalardan çok daha sağlam. Neymiş, karlılık oranları düşüyor da onu  bahane ediyorlar. Yani diyor ki faizleri yükselt, döviz üzerinden yükselsin ve  Türk halkı bedel ödesin istiyorlar. Ben inanıyorum ki 24 Haziran'da Türk milleti  sandıkta onlara gereken cevabı verecek. Bir oyla verecek ve bir daha o tip  derecelendirme kuruluşları veya Türk ekonomisi üzerinde oyun oynamaya çalışanlar  hayal kırıklığına uğrayacak." şeklinde konuştu.