Moody's'in Türkiye inadı! Vazgeçmiyor

Son dönemde skandal karar ve raporlara imza atan Moody's'ten yeni bir haber daha var. Türkiye'nin kredi notunu Mart ayında Ba2'ye indiren derecelendirme kuruluşu Moody's, makro ekonomi politikalarının geleceği hakkındaki belirsizlik nedeniyle kredi notunu yeni bir indirim için izlemeye aldı.

Moody's'in Türkiye inadı! Vazgeçmiyor
Moody's'in Türkiye inadı! Vazgeçmiyor
GİRİŞ 04.06.2018 09:08 GÜNCELLEME 04.06.2018 10:54

Moody's tarafından Cuma gecesi yayınlanan değerlendirmede, "makroekonomik politikanın gelecekteki yönü hakkında artan belirsizliğin devamı halinde Türkiye'nin ödemeler dengesi üzerinde ağır bir baskı oluşma ihtimali şu anki kredi notuyla uyumlu olmayan bir seviyeye yükselecek" denildi.

Moody's derecelendirme yöntemine göre izleme süresi 90 günden 180 güne kadar uzayabiliyor. Aşağı yönlü izlemelerin yarısı not indirimi ile sonuçlanıyor.

 

SEÇİMİ BAHANE EDİYORLAR

Raporda 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra makro ekonomik politikaların nasıl oluşturulacağı hakkında izleme süresi boyunca görüş oluşturulacağı ifade edilerek, politikaların "ülke ekonomisini ve finansal istikrarı ne ölçüde zayıflatacağı veya destekleyeceği"nin izleneceği belirtildi.

Seçimlerden sonra cumhurbaşkanının "yasama ve yargı üzerinde güçlü yetkiye ve kanunen özerk merkez bankası üzerinde daha güçlü nüfuz kurma potansiyeline" sahip olacağına dikkat çekilen raporda bu nedenle kuruluşun politikaların nasıl oluşturulduğunu anlamaya çalışacağı belirtildi.

"NOT ARTIRIMI UZAK BİR İHTİMAL" DEDİLER

Raporda, ortaya konan politikaların Türkiye'nin dış pozisyonundan daha fazla bozulmayı önleyemeyerek "ödemeler krizi riskini uzun süreli olarak artırması" halinde kredi notunun düşürülebileceği belirtildi.

Kısa vadede not artırımını "uzak bir ihtimal" olarak niteleyen Moody's, "Türkiye'nin yüksek düzeydeki dış finansman gereksinimini karşılama kabiliyetini artıracak, finansal istikrarı destekleyecek güvenilir makro ekonomik politikaların oluşturulacağına kanaat getirmesi" halinde notun aynı kalacağını belirtti.

Moody's ile aynı gün diğer bir derecelendirme kuruluşu olan Fitch de Türk bankalarının kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.