Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar

Geçtiğimiz hafta cuma günü Fitch'in not indirimi yapabileceğine yönelik spekülasyonlarla yükselişe geçen dolar kuru yeni haftaya da benzer seviyelerden başladı.

Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
Dolar güne nasıl başladı? İşte ilk rakamlar
GİRİŞ 04.06.2018 09:06 GÜNCELLEME 04.06.2018 09:28

Merkez Bankası’nın (TCMB) adımları ve Londra görüşmeleri sonrası TL’nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışması Cuma günü sona ererken, Fitch’in not indirimi yapabileceğine dair söylentiyle TL'nin dolar karşısındaki günlük değer kaybı yüzde 2’yi buldu.

Bankacılar perşembe gününden bu yana piyasada Fitch'in bir not indirimi yapabileceğine dair söylentilerin dolaştığı belirtirken, Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem de, TRT Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, "Dün not indirimi konusunda spekülasyon oldu... Olsa da yatırım yapılabilir notun daha da altına inmenin (piyasalara) bir etkisi olacağını düşünmüyorum" dedi.

 

Dolar/TL, Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde attığı adımlar ve Londra'da yabancı yatırımcılar ile gerçekleştirilen toplantıların TCMB'ye olan güveni tazelemesiyle 4.9290 seviyesindeki tarihi zirvesinden yönünü aşağı çevirmiş, 4.45 seviyesinin altına kadar gerilemişti.

Bugüne bakıldığında cuma günkü seviyelerin korunduğu görülüyor. Kapalıçarşı'da 4,6650 liradan alınan dolar, 4,6670 liradan satılıyor. 5,4580 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 5,4600 lira olarak belirlendi. Cuma kapanışta doların satış fiyatı 4,5830 lira, avronun satış fiyatı ise 5,3500 lira olmuştu.

Piyasalar açısından bugünün en önemli konularından biri ise enflasyon rakamları olacak. TÜİK, mayıs ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10.00'da açıklayacak.

25 BANKAYI İZLEMEYE ALDI

Öte yandan kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, 25 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsi kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldı.

Fitch tarafından Cuma günü yurtiçi piyasaların kapanmasının ardından yayımlanan değerlendirme notunda negatif izlemenin "yakın dönemde artan piyasa volatilitesi sonrası performans, varlık kalitesi, sermaye durumu ve çoğu bankanın likidite ile 
fonlama profiline yönelik risklerden" dolayı başlatıldığı ifade edildi.

Raporda piyasalardaki oynaklık nedeniyle Türk lirasının dolar ve eurodan oluşan sepet karşısında bu yıl yaklaşık yüzde 20 değer kaybettiği ve TCMB'nin olağanüstü toplanarak 300 baz puan faiz artırdığına dikkat çekildi.

İzlemenin altı ay içinde tamamlanacağı belirtilen değerlendirmede, "Ekonomik ve finansal piyasa koşullarında belirgin bir bozulma olmaması halinde çoğu banka için bir kademe indirim" ile sınırlı olacağı ifade edildi.

Yabancı bankaların kontrol sahibi olduğu Türk bankalarından biri hariç hepsinin kredi notunun ülke notunun bir kademe üzerinde olduğuna dikkat çekilen raporda, "Türkiye'nin dış finansmanında belirgin bir bozulma olması halinde bankacılık sistemine potansiyel müdahale" dikkate alındığında bu şekilde bir değerlendirme yapmanın makul olup olmadığının da ele alınacağı belirtildi.