'Yerli para ile ticaret kur riskini azaltacak'

İTO Başkanı Şekip Avdagiç, "Türk lirasının dış ticarette payı yüzde 6 seviyesinde, yüzde 15 seviyesine çıkarma gibi bir hedef var. Türk Lirasının üzerindeki baskıyı azaltacak ve Türk lirasını aranan bir para birimi yapacaktır. Dolayısıyla ihracatçı ve ithalatçı kur riskinden arındıracaktır" dedi.

'Yerli para ile ticaret kur riskini azaltacak'
'Yerli para ile ticaret kur riskini azaltacak'
GİRİŞ 31.05.2018 11:32 GÜNCELLEME 31.05.2018 11:32

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç, TVNET'te gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Komşu ülkelerle yerli parada kur riskini minimize etme çabaları devam ediyor. Bu konuya ilişkin Avdagiç, "Türk lirasının dış ticarette payı yüzde 6 seviyesinde, yüzde 15 seviyesine çıkarma gibi bir hedef var. Türk Lirasının üzerindeki baskıyı azaltacak ve Türk lirasını aranan bir para birimi yapacaktır. Dolayısıyla ihracatçı ve ithalatçı kur riskinden arındıracaktır. Bölgesel anlamda da paramızın etkinliği artacaktır. Bütün bunlara baktığınız zaman Türkiye'nin yabancı para birimlerinden fon bulma ihtiyacını da aşağı doğru çekecektir. Bütün bu pakete baktığınız zaman bizim gerçekten yüzde 6 seviyesinde olan Türk lirasıyla ticaret yapma oranımızı çok hızlı bir şekilde yüzde 15'lere ondan sonra mümkünse yüzde 25-30'lara taşımamız lazım. Ama bu tek taraflı bir olay değil, komşu ülkelerinde bunu kabul etmesi lazım. Burada olumlu sinyaller alıyoruz. Özellikle önce çevre ülkelerden başlayarak ümit ediyorum seçimden sonra daha etkin bir adım atılacaktır" dedi.

Avdagiç, "Amerika beklenenin ötesinde bir korumacı politika benimsiyor. Avrupa ve ABD ayrışması yeni bir para transferini ortaya çıkaracaktır" açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin büyümesine ilişkin, "5-6 bandında bir büyüme bekliyorum" diyen Şekip Avdagiç, "Önümüzdeki dönemde rakamsal anlamda ihracatımızı ithalatımıza oranla daha fazla arttırmamız gerekiyor" dedi.

Avdagiç, "Makasın daralması önemli. Yüksek katma değerli ürünlere geçiş yapmamız lazım" ifadelerini kullandı.