Bunu yapan yandı! Tazminatınızdan olabilirsiniz

Satış müdürü olarak çalıştığı firmadan yaş hariç emeklilik nedeniyle kıdem tazminatını talep edip istifa eden kişi, 5 gün sonra aynı sektörde faaliyet gösteren bir firmada işe başladı. Mahkemenin 'tazminatını almalı' dediği satış müdürüne kötü haber Yargıtay'dan geldi.

Bunu yapan yandı! Tazminatınızdan olabilirsiniz
Bunu yapan yandı! Tazminatınızdan olabilirsiniz
GİRİŞ 29.05.2018 12:45 GÜNCELLEME 29.05.2018 13:55
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Özel bir şirkette satın alma müdürü olarak çalışan kişi, Sosyal Güvenlik Kurumu'dan (SGK) aldığı kıdem tazminatına esas yazıyı işverenliğe ibraz ederek yaş hariç emekliliği hak ettiği gerekçesiyle kıdem tazminatını talep edip istifa etti. İşyerinden ayrıldıktan sadece 5 gün sonra aynı sektörde faaliyet gösteren bir firmada işe başlayan satış müdürü, tazminatını alamadığı gerekçesiyle eski işverenini yargıya şikayet etti.  İş mahkemesindeki davada konuşan davacı müdür, hak kazandığı kıdem tazminatının işverence ödenmediğini öne sürdü. 

YASAL HAKKIN KÖTÜYE KULLANIMI

Mahkemede savunma yapan davalı şirket avukatı ise satış müdürünün eski işyerinde çalışırken rakip firmayla sözleşme imzaladığını iddia etti. Davacının başka bir işyerinde çalışmak üzere istifa ederek işten ayrıldığını, davacının iradesinin emekliliğe değil, başka bir işyerinde çalışmaya yönelik olduğunu kaydetti. 

Davalı avukatı, işçinin başka bir işyerinde çalışmak amacıyla İş Kanununun 14/5. maddesine dayanmasının yasal hakkın kötüye kullanımı niteliğinde olduğunu savunarak haksız davanın reddine karar verilmesi talep etti. Tarafları dinleyen mahkeme, davacı işçinin işten ayrıldıktan 5 gün sonra bir başka işyerinde sigortalı çalışmaya başlamasının hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyeceğine hükmedip tazminat ödenmesine karar verdi. Kararı davalı avukatı temyiz etti. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı.

KARAR BOZULDU

Yargıtay kararında, "Davacının çalışırken başka bir işverenle iş sözleşmesi imzalayıp ardından yaş hariç emeklilik koşullarının oluştuğu nedeniyle fesih hakkını kullanması ve iş sözleşmesini feshettikten sonra diğer işyerinde işe başlaması şeklinde gerçekleşen olayda fesih hakkının kötüye kullanıldığı ortadadır. Kötüye kullanılan hakkın korunmayacağı anlaşıldığından kıdem tazminatı isteminin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." ifadeleri yer aldı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 14
  • Mazlum 5 yıl önce Şikayet Et
    İlk defa işvereni haklı bulan bir karar okudum. Şimdiye kadar bu tür davalarda daima işçi lehine karar çıkardı. İşverende işçide birbirine karşı daha saygılı olursa bu sorunların olmayacağı kanaatindeyim.
    Cevapla
  • hak önemli 5 yıl önce Şikayet Et
    bir insan bir işyerinde çalışmış ise ister kendi ayrılsın ister işvveren çıkarsın tazminatını kıdem tazminatı olarak almalıdır. ister 1 ay açlışsın ister 50 yıl çalışsın, ne zaman isterse tazminatını alıp ayrılabilmeli. insanların mutluluğuna koşul ve sınır getiriyorlar. hiç bir ahlaki ve hukuki temeli yok. kanunlar sınırlı olmaz, süreli olmaz, belli bir zümreye ayrı kanun yapılamaz. kanunlar koşullu olamaz. her zaman hak nazarından bakılmalı. devlet memurluğu, araç muayenesi, asgari ücret uygulaması bunların hepsi köle emeğini meşrulaştırma yoludur. ırkçılık da bu yüzden hortluyor. ırkçılık ve asgari ücret köle emeğini meşrulaştırma yöntemidir.
    Cevapla
  • Urfalı 5 yıl önce Şikayet Et
    Kim bilir işveren avukatı konuyu nasıl kapattı Türkiye de her zaman iş veren haklı işçi iş yerinde tüm imkanları kısıtlı olduğu gibi işten çıkma ve çalışmada kısıtlı helal olsun işçi almıyorsunuz köle köle iş yerlerini ayakta tutan kim ???????
    Cevapla
  • tayfun 5 yıl önce Şikayet Et
    ya isveren ne yapsin
    Cevapla
  • yakup gülcan 5 yıl önce Şikayet Et
    yanlis karar, bence hangi nedenle isten ayrilir ise ayrilsin isci herzaman kidem tazminati almali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle