İthal ette 'Deli dana' iddiası! Bakanlık yalanladı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca, bir gazetede yayımlanan "Deli dana yedirmişler" başlıklı haberde yer alan Türkiye'nin 2011-2012 yıllarında Polonya'dan ithal ettiği sığır etinde "deli dana" (BSE) hastalığına rastlandığı iddialarının doğru olmadığı bildirildi.

İthal ette 'Deli dana' iddiası! Bakanlık yalanladı
İthal ette 'Deli dana' iddiası! Bakanlık yalanladı
GİRİŞ 27.05.2018 15:43 GÜNCELLEME 27.05.2018 16:52
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından söz konusu haberle ilişkin yapılan yazılı  açıklamada, "İthal edilen etlerin bilimsel olarak BSE açısından risk grubunda  olmayan 30 ayın altındaki sığırlardan elde edilmesi, Bakanlığımız veteriner  hekimlerince yürütülen kesim öncesi kontrollerinde BSE hastalığına ilişkin klinik  belirtilerin olmaması, soruşturma kapsamında BSE tespit edildiğine dair herhangi  bir analiz raporunun bulunmaması ve bugüne kadar Polonya'dan ihraç edilen etlerde  AB üyesi ve diğer ülkelerde BSE hastalığına ilişkin herhangi bir tespitin  olmaması dikkate alındığında habere konu olan iddiaların doğru olmadığı net  olarak anlaşılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Türkiye'de sığır eti ithalatının, ilgili uluslararası düzenlemeler  çerçevesinde hazırlanan ulusal mevzuat çerçevesinde yapıldığına işaret edilen  açıklamada, ithalat uygulamasında kesim öncesi, kesim sırası ve kesim sonrası  bütün süreçlerin Bakanlıkça görevlendirilen veteriner hekimler kontrolünde  gerçekleştirildiği kaydedildi.

Veteriner hekimlerin gözetiminde elde edilen etlerin, iki ülke  arasında anlaşma sağlanan ve o ülkenin yetkili otoritesi tarafından onaylanan  veteriner sağlık sertifikasıyla Türkiye'ye sevk edildiği belirtilen açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

"Veteriner hekimlerimiz, kesilen hayvanların küpe numaralarıyla elde  edilen karkasların etiketlerinin eşleştirilmesini takip etmekte, ithal edilecek  etler ayrı depolarda tutulmaktadır. İthal edilmek üzere yüklenen karkaslar için  kesim raporu düzenlenmekte ve ekinde kesilen hayvanların kulak küpe numaraları  bulunmaktadır. Depodaki etler yerine başka etlerin verilmesi gibi bir durum  kesinlikle yaşanmamaktadır. Polonya'dan gerçekleştirdiğimiz ithalat  uygulamalarında da bu hususlara riayet edilmektedir. Polonya, Dünya Hayvan Sağlık  Teşkilatı'nın sağlık şartlarını karşıladığı için bu ülkeden sığır eti ithal  edilmiştir. AB içerisinde, Polonya'da üretilen etlere ilişkin de herhangi bir  yasaklama bulunmamaktadır."

"Hastalığa ilişkin herhangi bir tespit yok"

Bakanlıkça, haberde bahsi geçen konunun, 2011 yılındaki ithalat  uygulamalarıyla ilgili o ülkedeki kesimhanelerin birbirlerini şikayeti üzerine  ortaya çıktığı belirtilen konuya ilişkin olarak Polonya adli makamlarınca  yürütülen soruşturmaya yönelik adli yardımlaşma kapsamında Bakanlıktan bilgi  talep edildiği aktarıldı.

Yazışmalarda, Türkiye'ye gönderilen etlerde "süngerimsi beyin (BSE)"  hastalığı  tespit edildiğine yönelik herhangi bir bilgi yer almadığı vurgulanan  açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Soruşturma kapsamında veteriner hekimlerimizin ifadelerine  başvurulmuş, belgelerin sahteliği ve uyguladığımız prosedür sorulmuştur.  Veteriner hekimlerimiz de konunun kriminal inceleme gerektirebileceği dolayısıyla  bilgi sahibi olmadıklarını, sorunun muhatabının Polonya tarafı olması gerektiğini  ifade etmişlerdir. Veteriner hekimlerimizin, 'Polonya dilinde olması nedeniyle  raporda ne yazıldığını anlamadıkları' gibi bir durum asla söz konusu olmamıştır.

İthal edilen etlerin bilimsel olarak BSE açısından risk grubunda  olmayan 30 ayın altındaki sığırlardan elde edilmesi, kesim öncesi kontrollerinde  bu hastalığa ilişkin klinik belirtilerin olmaması, soruşturma kapsamında BSE  tespit edildiğine dair herhangi bir analiz raporunun bulunmaması ve bugüne kadar  Polonya'dan ihraç edilen etlerde AB üyesi ve diğer ülkelerde söz konusu hastalığa  ilişkin herhangi bir tespitin olmaması dikkate alındığında habere konu iddiaların  doğru olmadığı net olarak anlaşılmaktadır."

Polonya'daki bazı firmaların birbirlerini şikayeti üzerine yürütülmüş  bir soruşturmadan yola çıkılarak, Türkiye'ye hastalıklı etlerin girdiği yönündeki  iddiaların gerçeklerle bağdaşmadığının belirtildiği açıklamada, halkın bu  iddialara itibar etmemesi gerektiği ifade edildi.

YORUMLAR 11
  • Murat 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu millet durupdururken delirmimiyor halka ne varsa yediriyorlar
    Cevapla
  • denetim şart 5 yıl önce Şikayet Et
    devletin marketlere verdiği etlerin kalitesi düştü ilk günkü et gibi değil türk milletiyiz ya işin hemen hilesine haramına kaçmaya bayılırız
    Cevapla
  • Türkiyem 5 yıl önce Şikayet Et
    Elimizi vicdanımıza koyalım, yurt dışından canlı hayvani kabul etmesem de anlarım da, kesimi yapılarak gelen eti anlayamam. Ucuz etin çaresi ne olduğu belli olmayan ithal et mi? Bir kez aldım mecburiyetten, ne tat var ne et görüntüsü, güvensizlik te cabası
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne demek haram arkadaşım dana danadır kafana göre haram deme dinden imandan olursun
    Cevapla
  • Der 5 yıl önce Şikayet Et
    Allahın ismi anilmadan kesilen haram olur. Bismillahi Allahuekber
    Cevapla
  • MÜSLÜMAN TÜRK 5 yıl önce Şikayet Et
    Yalan tertemiz etler fiyat düşürmeye çalışıyor kasaborsacı kasaplar!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle