Osmanlı savaşlara hazırlanıyordu! Turizme açılıyor

Bursa'nın dağ ilçelerinden Keles'in sınırları içinde bulunan, Osmanlı'nın savaşa hazırlandığı bin 200 metre rakımlı Kocayayla, Kırgızistan'dan getirilen 16 otağın yanı sıra yapımı devam eden bungalovlarla kısa süre sonra turizme açılacak.

Osmanlı savaşlara hazırlanıyordu! Turizme açılıyor
Osmanlı savaşlara hazırlanıyordu! Turizme açılıyor
GİRİŞ 24.05.2018 12:55 GÜNCELLEME 24.05.2018 12:55

Bursa kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta ve Uludağ'ın güney  eteklerinde bulunan yaklaşık 500 dönümlük çayırlara sahip Kocayayla, özellikle  yaz aylarında sıcaktan bunalan binlerce kişiyi ağırlıyor.

Etrafı karaçam ağaçlarıyla örtülü, bol oksijenli temiz havaya sahip  yaylanın 12 ay turizme açılmasını hedefleyen Keles Belediyesi ve Bursa Büyükşehir  Belediyesi, bölgeye yaklaşık 10 milyon liralık yatırım yaptı.

 

Kocayayla, Kırgızistan'dan getirilen 16 orijinal "Boz-Üy" adı verilen  otağın yanı sıra 25 bungalov ev ile Türkiye'nin en önemli yayla turizm  merkezlerinden biri haline gelecek.

Osmanlı'nın savaşlara hazırlandığı Kocayayla turizme açılıyor

KOCAYAYLA'NIN TARİHİ ÖNEMİ

Keles Belediye Başkanı Mehmet Teke, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  Marmara Bölgesi'nin en güzel yaylalarından Kocayayla'nın tarihi öneme sahip  olduğunu hatırlattı.

Teke, Osmanlı'da yaz aylarında ordunun savaş öncesi hazırlığını burada  yaptığını belirterek "Burası yaz aylarında, özellikle hafta sonları çok rağbet  görüyor. Doğayla uyumlu yaptığımız yatırımlarla insanları bu yaylada 12 ay  buluşturmayı planlıyoruz." diye konuştu.

Bölgeye ciddi turist getirmeyi hedeflediklerini anlatan Teke, şöyle  devam etti:

"Burada tarihteki Türk devletlerini simgeleyen 16 otağ oluşturduk. Her  biri 80 metrekare civarında. İçinde tuvaleti ve banyosu bulunuyor. Bunlar için  çok emek harcandı. Kırgızistan'dan getirilen 'Boz-Üy' diye adlandırılan orijinal  çadırlar. Burada, çadır hayatını, imparatorluğa giden yolda önemli bir geçiş  noktası olan çadırlarla yaşadığımız hayatı canlandıracağız. Yaptığımız girişimler  şimdiden tur operatörlerince çok talep görmeye başladı. Burasını inşallah birkaç  ay içinde hizmete açacağız."

Osmanlı'nın savaşlara hazırlandığı Kocayayla turizme açılıyor

"KÜÇÜK İLÇELERİN KALKINMASI İÇİN ROL MODEL OLACAĞINA İNANIYORUZ"

Teke, yaylaya aslı Moğolistan'da bulunan Orhun Yazıtları'nın  benzerlerini yaptırdıklarına işaret ederek "Yaylamızın doğallığı bozulmadan  yaptığımız yatırımlarla Kocayayla bir marka haline gelecek. Burada insanlar doğa  ile iç içe huzurla vakit geçirebilecek." ifadelerini kullandı.

Bölgenin Karadeniz yaylalarına benzediğini dile getiren Teke, şunları  söyledi:

"Büyükşehirlerden bunalan insanlar huzur arıyor. Kocayayla bu manada  yurt içi ve yurt dışından binlerce kişiyi ağırlayacak. Ayrıca bölge esnafını da  Göynük, Mudurnu, Abant gibi yerlere götürdük. Oradaki durumu gözlemlediler. Bu  bölgenin ekonomisine değer katmak için çalışmaları sürdürüyoruz. Yaptığımız  girişimlerin küçük ilçelerin kalkınması için rol model olacağına inanıyoruz."

Osmanlı'nın savaşlara hazırlandığı Kocayayla turizme açılıyor

Teke, temmuz ayında Kocayayla'da düzenlenecek "3. Türk Dünyası Ata  Sporları Oyunları"na, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan başta  olmak üzere ata sporlarına gönül veren herkesi davet ettiğini kaydetti.

Osmanlı'nın savaşlara hazırlandığı Kocayayla turizme açılıyor