CHP de ittifakın içinde! Şantaja başladılar

Seçim öncesi büyüyen Türkiye’yi durdurmak için her yolu deneyen faiz lobisi, doların fitilini ateşledi. Faizin yükseltilmesini isteyen uluslararası kriz lobisi, aynı anda düğmeye basarak hükümete ve Merkez Bankası'na şantaj yapmaya kalkıştı.

CHP de ittifakın içinde! Şantaja başladılar
CHP de ittifakın içinde! Şantaja başladılar
GİRİŞ 24.05.2018 09:52 GÜNCELLEME 24.05.2018 10:17

Gezi kışkırtması, 17-25 Aralık operasyonu, 15 Temmuz darbe girişimi ve terör saldırılarıyla diz çöktürülemeyen Türkiye, bu kez başrolünde doların olduğu saldırıyla kuşatılmaya çalışılıyor. Büyüyen Türkiye'ye tahammülü olmayan küresel güçler, Türkiye’yi IMF’ye muhtaç etmek için elinden geleni yapıyor. Önceki gece, yurt dışı kaynakları döviz hareketleri sebebiyle dolar tarihi zirveye ulaştı. Son dönemlerde yaşanan fiyat artışları Türkiye ekonomisi üzerine yapılan baskının şiddetini ortaya koyuyor. 

PLAN İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

 

Dövizdeki suni yükselişi tetikleyen uluslararası kriz tellalı oldu. Derecelendirme kuruluşlarından uluslararası bankalara kadar kriz odakları, Türkiye'nin faizi artırmaktan başka çaresi olmadığı tezini ısrarla dolaşıma soktu. Peş peşe gelen ve aynı faiz şantajını içeren açıklamalar, kampanyanın tek bir odak tarafından yönetildiğini gösterdi. Fitch Rating’s önceki gün yayımladığı  raporunda, Merkez’in bağımsız olmadığını iddia etti. Commerzbank analisti, ‘faiz artmazsa dolar 6 lira olur’ açıklamasını yaptı. İngiliz gazetesi The Times, 24 Haziran’daki erken seçimleri ve TL’deki değer kaybını sayfalarına taşıdı. Çözümün faiz olduğunu duyurdu. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's da boş durmadı. S&P, değerlendirmesinde, “ Türkiye eğer bir şey yapılacaksa, bunlar Merkez Bankası'nın ne yapacağına bağlı olacak” ifadeleri yer aldı.Amerika Birleşik Devletleri (ABD) menşeili Citibank da, ülkemizdeki beş banka için hedef fiyat skalasını düşürdü.  

YÜKSELİŞİN İZAHI YOK

Faiz lobisinin bu saldırılarıyla kur 4,92'nin üzerine çıktı. Haftaya 4.50 seviyelerinden başlayan dolar Çarşamba günkü işlemlerde yükselişini sürdürerek 4.9253 ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Uzmanlar dolardaki bu yükselişin normal olmadığını belirterek seçim öncesi Türkiye’de siyasi ve ekonomik bunalım oluşturma gayreti içerisindeki küresel güçlerin kirli bir algı operasyonu yürüttüğüne dikkat çekiyor. 

Borsadan döviz hamlesi

Borsa İstanbul grubu, uluslararası dolar saldırısına karşı Türk ekonimisine güvenini gösterdi. Borsanın kısa vadeli ihtiyaçları dışında kalan döviz varlıklarının tamamı dün itibarıyla Türk lirasına çevrildi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Türk ekonomisindeki büyüme rakamları ve olumlu gelişmeler sıralanarak, kurun bu seviyeye çıkmasını gerektirecek ekonomik bir verinin bulunmadığı vurgulandı.  

CHP DE FAİZ İTTİFAKINDA 

CHP'liler,  Türkiye'ye diz çöktürmek için dolarla saldıran faiz ittifakına katıldı. Milletvekillerinden Fitch raporlarını aratmayacak açıklamalar geldi. Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak yaptığı yazılı açıklamada, OHAL'in kaldırılması  halinde doların düşeceğini ileri sürerek durumu hükümeti yıpratmak için kullanmaya kalkıştı. Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi ise Twitter’dan “Dolar 8 TL olmadan gelin bu işi ilk turda bitirelim” paylaşımını yaaparak, dövizi siyasi sonuç elde etmek için silah gibi kullanan kriz lobilerine destek verdi. Aykut Erdoğdu da yine Twitter’dan Merkez Bankası’nı hedef aldı. Binlerce şirketin iflas ettiğini iddia ederek, krizi tellallığına soyundu. 

NEDEN SALDIRIYORLAR?

İşte ekonominin gurur tablosu    

* 2017 yılında yakalanan yüzde 7,4’lük büyüme rakamıyla G20 üyesi ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkeyiz. 

* Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliği etkisiyle Şubat 2017’de yüzde 12,6 olan işsizlik oranı Şubat 2018 itibarıyla yüzde 10,6’ya düştü. 

* TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi nisan ayında 81.71 ile veri tarihinin en düşük seviyesine geriledi. 
  
* Sanayi üretimi şubatta 5,2 baz puan artarak 117,6 puana ulaştı. 

* Turizm geliri 2018 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 31.3 arttı. 

* Rekor üstüne rekor kıran ihracat geçen yıl yüzde 10,2,  2018'in ilk çeyreğinde ise yüzde 8,9 artarak zirveye ulaştı.

* Dış ticaret açığı 2018 yılı başından itibaren kademeli düşerek, 7,5 milyar dolardan 4,6 milyar dolara geriledi. Buna bağlı olarak aynı dönemde cari işlemler açığı da 7,7 milyar dolardan 4,8 milyar dolara düştü. 

Problem olsaydı BIST 100 düşerdi 

Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan, döviz kurundaki hareketlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. “Birtakım kesimler panik havası yaratmaya çalışıyor. Bu tür kısa dönemli dalgalanmaları geçmişte de çok gördük. Sakin olmakta fayda var” diyen Arslan, “Türkiye'nin geleceğinde problem olsaydı borsa düşerdi. Dövizde yaşanan hareketlilik bugüne ya da son bir haftaya ait değil. Son birkaç aydır yurtdışı kaynaklı dalgalanmalara şahit oluk” ifadelerini kullandı.  

Piyasalara güven mesajı

Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu yaptığı yazılı açıklamada, son günlerde finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler nedeniyle ülke ekonomisinde ortaya çıkan yeni durumu değerlendirdi. Turkcell'in istikrarlı finansal yapısını sürdüreceğini vurgulayan Terzioğlu, şunları kaydetti:”Güncel çalkantıların geçici olduğunu düşünmekle beraber Turkcell olarak, her zaman olduğu gibi finansal tablolarımıza olan etkileri asgariye indirecek önlemlerimizi almayı sürdürüyoruz. Nisan 2018 itibarıyla konsolide bilançomuzda 248 milyon dolar açık pozisyonumuz bulunmaktadır. Turkcell olarak, güçlü finansal yapımızı sürdürme konusundaki kararlılığımızı devam ettireceğimizi de ayrıca bildirmek isterim.” 

Bu oyuna İzin vermeyiz 

Dolarla ilgili bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bozdağ, ”Dolarla oynayarak millete zarar verecek sonuçlar ortaya koyarak, bu seçimin sonuçlarını değiştireceğini düşünenler varsa aldanıyorlar. Millet kuklayı da gördü, kuklacıları da gördü. Onlara fırsat ve izin vermeyecektir” dedi.

Doğru zamanda doğru hamle 

Dolardaki suni yükselişin ardından ilk açıklama Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den geldi.  Zeybekci, “ En doğru hamlenin en uygun zamanda yapılacağı konusunda güvenimiz tamdır. Hükümetimiz her zaman serbest piyasa ekonomisini esas almıştır ve bu anlayışla devam edecektir” açıklamasını yaptı.  

Kimse engel olamayacak

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da faiz lobisinin kirli oyununa sessiz kalmadı, Akdağ gerekli tedbirlerin alınacağına vurgu yaparak,  “Dövizin yükselmesiyle ilgili olarak tedbirler alınmaya devam edilecek. Belli çevreler Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti’nin yükselişini engellemek istiyor” dedi. 

KAYNAK: GÜNEŞ