Türk savunma sanayisi, güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını mevcut teknolojilerle karşılamaya çalışırken geleceğin muharebe ortamına yönelik de hazırlıklar yapıyor. Yerli ve milli olarak üretilen Elektromanyetik Fırlatma Sistemi ŞAHİ209'un saha testlerine başarısı ise göğsümüzü kabarttı.

Savunma sanayisinde söz sahibi ülkelerin son dönemde üzerinde çalıştıkları öncelikli teknolojiler arasında "Rail Gun (Raylı Silah)" olarak da adlandırılan elektromanyetik top sistemi bulunuyor.

Günümüzde kullanılan klasik konvansiyonel silah ve savunma sistemlerinden kimyasal enerjiyle sevk edilen mermi, harp başlığı, roket, füze gibi araçlar, hedef ya da düşman üstünde yanıcı, patlayıcı, tahrip edici etkiler yaratıyor.

Elektromanyetik top sisteminde ise hipersonik hızlarda merminin fırlatılması için barut veya kimyasal yerine elektrik enerjisiyle üretilen elektromanyetik itki kullanılıyor.

Savunma sanayisinde söz sahibi sınırlı sayıda ülke, ateşli silahların yerini alması beklenen elektromanyetik top sistemi üzerinde çalışıyor.

ABD, İngiltere, Çin, Almanya, Fransa, Rusya'nın geçtiğimiz 20 yılda elektromanyetik fırlatma teknolojisine 150 civarında araştırma merkezinde, 5 bine yakın uzmanla yaklaşık 5 milyar dolar yatırım yaptığı tahmin ediliyor.

Türk savunma sanayisi de bu ülkelerle eş zamanlı elektromanyetik top sistemi konusunda çalışmalar yürütüyor.

Türkiye'de ilk defa 2013'te yerli imkanlarla özel sektör tarafından prototip üretildi. Prototip, zaman içinde geliştirilirken şu ana kadar binden fazla başarılı test atışı yapıldı.

Tamamen yerli ve milli olarak geliştirilen elektromanyetik top sistemiyle 1 megajul kapasiteye ulaşıldı. Sistemle farklı mühimmatlarla 880-2 bin 60 metre hızlarda atışlar gerçekleştirildi.

Yorumlar 19 Yorum Var
  • yeşil adam 24.05.2018 02:30
    Böyle şeylerde hükümeti sonuna kadar arkassındayız, maaşımızdan kesip yapsın gerekirse, ama herkesin maaşından.
  • Ahmed Cengiz 24.05.2018 01:45
    Hay maşaAllah..Devam.
  • İsmail yıldız 23.05.2018 23:50
    O özel sektör diye bahsedilen benim. Keşke o zaman destek verilseydi.
  • Elbistan Fatihi 23.05.2018 23:30
    Maşallah
  • Mahmut 23.05.2018 23:25
    Rabbim yolumuzu açık hayırlı eylesin
Daha fazla yorum görüntüle