2022'ye kadar doldu! Siparişler öteleniyor

Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, "Taleplerde artış var. Son zamanlarda buradaki belli tersanelerimize özellikle Norveç kaynaklı büyük talep var. Hatta 2022'ye kadar dolu olan yeni inşa tersanelerimiz var.Yani talepleri karşılayamayacak duruma geliyoruz" dedi.

GİRİŞ 22.05.2018 13:56 GÜNCELLEME 22.05.2018 14:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş.  Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, taleplerde artış olduğunu belirterek,  "Son zamanlarda buradaki belli tersanelerimize özellikle Norveç kaynaklı, büyük  talep var. Hatta 2022'ye kadar dolu olan yeni inşa tersanelerimiz var. Yeni işler  almakta da siparişleri öteliyorlar. Yani talepleri karşılayamayacak duruma  geliyoruz." dedi.

Uzun, 10 yılı aşkın süredir tersane  yatırımlarının devam ettiği Altınova bölgesinde, şu anda 37 tersanenin faaliyet  gösterdiğini söyledi.

Bu bölgede dünyada denizcilikte kendini kabul ettirmiş ülkelere yeni  gemiler inşa ettiklerini vurgulayan Uzun, "Bu tersanelerde şu anda dünyanın en  önemli denizci ülkelerine, Norveç, İngiltere, İzlanda, Belçika, Hollanda, Fransa,  Danimarka, Almanya ve İtalya'ya çok önemli, kaliteli, pahada çok yüksek gemiler  inşa ediyoruz. Türkiye, gemi inşa sanayinde kendisini dünyaya kanıtladı, kabul  ettirdi." diye konuştu.

 

Altınova'da tamir tersanelerinin de bulunduğunu ancak yoğun olarak çok  özellikli yeni inşa gemiler yaptıklarını anlatan Uzun, şöyle devam etti:

"Artık biz, büyük 100-150 bin tonluk kuru yük gemileri, tankerler  yapmanın peşinde değiliz. Onda fiyat olarak Uzak Doğu ile rekabet etmemiz mümkün  değil. Çok da o işlerle mücadele etmeye de gerek yok. Biz yükte hafif ama pahada  ağır gemiler yapıyoruz. Çok önemli spesifik işler yapıyoruz Yalova'mızda. Mesela  dünyanın en büyük feribotları bu bölgede yapılıyor. Offshore gemileri, çok önemli  balıkçı gemileri yapılıyor. Denizdeki petrol araştırmalarında kullanılan özel tip  gemiler, römorkörler yapılıyor. Bu tip gemiler küçük evsaflı fakat teknolojisi  çok yüksek gemiler. Dolayısıyla biz şimdi burada 100-150 bin tonluk gemi yapmanın  peşine düşersek Uzak Doğu ile rekabet yapamayız. Benim görüşüm şu anda o tip  gemiler yapmak çok da önemli değil."

"95 milyon avroluk gemi de yapıldı bu bölgede"

Uzun, burada inşa edilen gemilerin yüksek fiyatlı olduğuna işaret  ederek, şunları kaydetti:

"95 milyon avroluk gemi de yapıldı bu bölgede. 40 milyon avroluk gemi  bağlantıları yapanlar var. Bugün Uzak Doğu'da yapılan 100-125 bin tonluk  gemilerin fiyatları, neredeyse 30 milyon dolarlara düştü. Yani 75-100 bin tonluk  dökme yük gemisi siparişi verseniz bugün 30-35 milyon dolara bu gemileri Uzak  Doğu'da inşa ettirebiliyorsunuz. Bu gemilerin değerlerin 7-8 sene evvel, krizden  önce 60-70 milyon dolarlar seviyesindeydi. Bugün benim 40 milyon avro dediğim  gemiler o gemilere nazaran daha ufak fakat çok spesifik gemiler. Öyle taşıma  kapasiteleri yok ama 200 metre boyunda feribotlar yapılıyor burada, İngiltere'ye,  Norveç'e ve kuzey Avrupa ülkelerinin hepsine her türlü gemiler yapılıyor."

Fransa'dan yeni alınan projelerin olduğuna da değinen Uzun, denizlerde  rüzgardan elektrik enerjisi elde edilecek bölgelere hizmet verecek destek  gemilerinin inşasına başlandığını, bunların da 40-45 milyon avro değerinde  gemiler olduğunu söyledi.

"Yeni inşada Yalova bölgesi, şu anda lokomotif"

Uzun, Türkiye'den ihraç edilen yeni inşa gemilerin çok büyük kısmının  Yalova-Altınova bölgesinde yapıldığına dikkati çekerek, "Çok büyük kısmı derken,  belki yüzde 85-90'ı bu bölgede yapılıyor ihraç edilen gemilerin. Yeni inşada  Yalova bölgesi, şu anda lokomotif durumunda. Tuzla'da ağırlıklı olarak daha fazla  havuz olduğu için tamir tersanelerimiz de önemli, Türkiye'ye döviz katkısında  bulunuyorlar. Dünyanın her yerinden gelen gemilere hizmet veriyor, onların  tamirlerini bakımlarını yapıyorlar." dedi.

Dövizin yüksek seyretmesinin tersaneler ve ihracatçılar için avantajlı  yanlarının olduğunu ancak ani düşüş ve yükselişten ziyade kurların istikrara  kavuşmasını beklediklerini aktaran Uzun, Avrupalı operatörlerin gemi satın  alımlarında hem kalite hem de fiyat rekabeti açısından Türkiye'yi tercih ettiğini  belirtti.

Uzun, son dönemde ciddi talep artışlarıyla karşı karşıya olduklarını  vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Taleplerde artış var. Son zamanlarda buradaki belli tersanelerimize  özellikle Norveç kaynaklı büyük talep var. Hatta 2022'ye kadar dolu olan yeni  inşa tersanelerimiz var. Yeni işler almakta da siparişleri öteliyorlar. Yani  talepleri karşılayamayacak duruma geliyoruz. Bu tabii bir yandan çok iyi bir  yandan da işi kaçırma adına tabii sıkıntılı ama ne yapıp edip bu talepleri bir  şekilde yerine getireceğiz."

Milli Gemi (MİLGEM) Projeleri'ne de değinen Uzun, bu gemilerin şu ana  kadar Tuzla'da inşa edildiğini anımsatarak, Yalova'daki bazı tersanelerin de  askeri gemilerin inşası için ön hazırlıklarını yaptıklarını vurguladı.

Uzun, bölgede bu işi yapabilecek güç ve kalitede en az 5-6 tersane  bulunduğunun altını çizerek, "Yakında inşallah bölgemiz de askeri gemiler  inşasına mutlaka girecektir. Henüz anlaşma yok ama yeni çıkan projelere, mutlaka  dahil olacaklardır. Bu kadar özel tip gemi yapan tersaneler, askeri gemileri de  çok rahat yapacaklardır. Her türlü askeri gemiyi yapabiliriz, ben bunu heyecanla,  rahatlıkla söyleyebilirim." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • Hamdi 5 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah Allah bereket versin daim olur inşallah
    Cevapla