Hazır yemek sektöründe ramazan durgunluğu

Günde 6 milyon kişiyi doyuran hazır yemek sektöründe ramazanın gelmesiyle durgunluk bekleniyor.

Hazır yemek sektöründe ramazan durgunluğu
Hazır yemek sektöründe ramazan durgunluğu
GİRİŞ 16.05.2018 13:18 GÜNCELLEME 16.05.2018 13:18

Ramazanın gelmesiyle hazır yemek sektöründe günlük üretimin düşmesi beklenirken, bu aya özel menülere konulan hurma, peynir, zeytin ve pastırma gibi iftariyelik ürünler, 9 lira ile 12 lira arasında değişen yemek maliyetini 15 liraya kadar çıkarıyor.

Türkiye'de ekonomik büyüklüğü 6 milyar dolar olan hazır yemek sektörü, ramazanın gelmesiyle durgunluk dönemine giriyor.

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) verilerine göre, ülke genelinde 5 bin hazır yemek firmasının hizmet verdiği sektörde, günlük 6 milyon kişi için 9 milyon kuver yemek üretiliyor. Ramazan ayının gelmesiyle bu oranın düşmesi bekleniyor.

YESİDEF Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Zincirkıran, hazır yemek sektörünün genel durumunu ve ramazan ayına yönelik hazırlıklarını anlattı.

Hazır yemek sektörü için geçen yılın maliyetler açısından çok zorlu geçtiğini belirten Zincirkıran, ham madde, et ve bakliyat fiyatlarındaki artışın yanı sıra yılın ikinci yarısında yükselen yakıt fiyatlarıyla artışa geçen lojistik maliyetlerinin hazır yemekçileri olumsuz etkilediğini söyledi.

İftariyelikler maliyeti artırıyor

Zincirkıran, ramazan ayında günlük hazır yemek tüketiminde yüzde 40-45'lik düşüş olduğuna işaret ederek, "Normalde iş yerleri için öğle yemeği sağlıyoruz. İftar, genellikle mesai sonrasına denk geldiği için iş verenler bu sebeple iftar yemeği vermiyor ve dolayısıyla şirket bazında hazır yemek talebinde düşüş yaşanıyor." dedi.

Belediye ya da kurum ve kuruluşların verdiği iftar yemekleri için yapılan üretimin hazır yemek sanayisinin normal dönemdeki üretim miktarının çok altında kalacağını vurgulayan Zincirkıran, bu dönemde sektörün cirosunda düşüş olacağını dile getirdi.

Zincirkıran, ramazan ayı boyunca iş yerlerine öğle vakti için sağladıkları yemeklerin menülerinde bir değişiklik olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İftar yemeklerinde iftariyelik ürünler de menülerde yer alıyor. Hurma, peynir ve pastırma gibi iftariyelikler menülere eklenince, bu menülerin fiyatları da farklı oluyor. Normalde verdiğimiz yemeklerin günlük fiyatı 9 lira ile 12 lira arasında değişirken iftariyeliklerin yer aldığı yemeklerin ücretleri 15 lirayı buluyor."

Havaların ısınmasıyla hazır yemek sektöründe gıda güvenliğinin öneminin arttığını vurgulayan Zincirkıran, bu dönemde yemek firmalarının soğutma sistemlerine ve yemeği saklama koşullarına daha çok dikkat etmesi gerektiğini bildirdi.