Türkiye ile İngiltere ile altın çağını yaşıyor

Türkiye ve İngiltere’nin son yıllarda giderek güçlenen siyasi ve ekonomik ilişkileri ikili ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımların artmasıyla adeta altın dönemini yaşıyor.

Türkiye ile İngiltere ile altın çağını yaşıyor
Türkiye ile İngiltere ile altın çağını yaşıyor
GİRİŞ 15.05.2018 13:33 GÜNCELLEME 15.05.2018 15:30
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Londra’da üç günlük resmi  ziyareti kapsamında yaptığı görüşmeler İngiliz iş dünyası ve yatırımcılar  tarafından yakından takip edildi.
 
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Londra’da şirket ve fon  yatırımcılarıyla öğle yemeğinde bir araya geldi. Bloomberg TV binasında basına  kapalı gerçekleşen yemekte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile Ekonomi Bakanı  Nihat Zeybekci de yer aldı.
    
Yemekte, AXA, Credit Suisse, Bluebay, Invesco, Goldman Sachs AM,  Fidelity, LGIM, Morgan Stanley, Blackrock, Amundi, JP Morgan, ING, BAE Systems,  Edentree, HSBC, Standard Chartered, EBRD, Deutsche Bank, Aviva, Rabobank,  Threadneedle, Vanguard ve CitiGroup, Vitol ve Asthenius Capital şirket ve  fonlarının yetkilileri de hazır bulundu.
    
Ziyaretinin son gününde İngiltere Başbakanı Theresa May ve Kraliçe 2.  Elizabeth ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güçlü iş birliği çağrısı,  her iki ülkenin iş dünyası temsilcilerini heyecanlandırdı. Önümüzdeki dönemde  karşılıklı ticaret ve yatırımların giderek artması yönünde şimdiden büyük  beklenti oluşmuş durumda.
 
Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne tam üyelik sürecinde daimi destekçisi  olan İngiltere, AB’den çıkışı ile birlikte Türkiye ile yeni ve kapsamlı bir  serbest ticaret anlaşmasının imzalanması konusunda uzun zamandır istekli.  İngiltere aynı zamanda AB’den ve Gümrük Birliği’nden ayrılırken AB ile de yeni  bir ticaret anlaşması imzalamayı amaçlıyor. Kurulacak bu yeni ilişki tarzının  ileride Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinde emsal teşkil etmesi söz  konusu olabilir. Her iki ülke de AB ile günün şartlarına uygun, karşılıklı  çıkarları koruyacak, kapsamlı ve tatmin edici yeni ticari perspektifin  oluşturulmasını istiyor.
    
Son yıllarda uluslararası politik gelişmeleri ekseninde daha yakın  ilişki içerisinde olan Türkiye ve İngiltere yaklaşık 16 milyar dolar olan ticaret  hacmini ilk etapta 20 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Son yıllarda ihracat ve  ithalata kaydedilen artış kısa zamanda bu hedefin çok daha üstüne çıkabileceği  konusunda umut verici nitelikte. Bu bağlamda Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun  kapanış programına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı  konuşmada, "Birleşik Krallık, güven duyduğumuz stratejik ortağımızdır. Brexit  sonrası dönemde de Birleşik Krallık ile her alanda daha fazla iş birliği yapmaya  hazırız." ifadelerini kullandı.
 
Erdoğan bugün de ticaret ve ekonomi alanında parlak bir karneye sahip  olunduğuna işaret ederek, "Birleşik Krallık bizim için Avrupa'daki en büyük  ikinci ihraç pazarıdır. Toplam ticaret hacmimiz 16 milyar doların üzerindedir.  Başbakan Sayın May, geçen yıl ülkemizi ziyaret ettiğinde kendimize bir hedef  koyduk, dedik ki, '20 milyar doları hemen bulmamız lazım.' Bunun için el  birliğiyle çalışmaya şu anda devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
 
TÜRKİYE’NİN İHRACATINDA İKİNCİ EN ÖNEMLİ PAZAR
 
Türkiye’nin son yıllarda İngiltere ile olan ticareti büyük oranda ivme  kazanmış durumda. 2009 yılında Türkiye’nin İngiltere’ye olan toplam ihracatı 5  milyar 937 milyon dolar iken 2017 yılında bu rakam toplam 9 milyar 604 milyon  dolara yükseldi. Böylece Türkiye’nin İngiltere’ye olan toplam ihracatı 2009  yılından 2017 yılının sonuna kadar yaklaşık yüzde 62 artış kaydetmiş oldu.  İngiltere geçen yıl sonu itibariyle Almanya’nın ardından Türkiye’nin ikinci en  önemli ihracat pazarı durumunda.
 
Türkiye’nin İngiltere’den ithalatı ise 2009 yılında 3 milyar 473  milyon dolar seviyesindeyken, 2017 yılının sonunda bu rakam toplam 6 milyar 548  milyon dolar seviyesine yükseldi. Böylece Türkiye’nin İngiltere’den ithalatı 2009  yılından 2017 yılının sonuna kadar yaklaşık yüzde 89 artış kaydetmiş oldu.
  
YILIN İLK ÇEYREĞİNDE 5 MİLYAR DOLARA TİCARET HACMİNE ULAŞILDI
 
Bu yılın ilk üç ayında ise daha şimdiden toplam ticaret hacmi 5 milyar  dolar seviyesine yaklaşmış durumda. Türkiye’nin geçen yılın ilk üç ayında 2  milyar 247 milyon dolar seviyesinde olan ihracatı bu yılın aynı döneminde toplam  2 milyar 630 milyon dolara yükseldi. Böylece bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin  İngiltere’ye toplam ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 17  artış kaydetmiş oldu.
 
Türkiye’nin İngiltere’den ithalatı ise geçen senenin ilk üç ayında  kaydedilen 1 milyar 333 milyon dolardan, bu yılın aynı döneminde 2 milyar 343  milyon dolara yükseldi. Söz konusu dönemde Türkiye’nin İngiltere’den toplam  ithalatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 76 artış kaydetti.  Böylece iki ülkenin ticaret hacmi ilk çeyrekte 4 milyar 973 milyon dolar  seviyesine ulaştı.
    
İngiltere’ye ihracatta elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu  araçlar ve parçaları, demir çelik ürünleri, tekstil ve hazır giyim ürünleri,  altın ve mücevherat önemli kalemleri oluşturuyor. 2017 yılının tamamında  Türkiye’nin İngiltere’ye ihracat kalemleri içerisinde en büyük payı yüzde 12,1  ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 10,2 ile otomobil, steyşın  vagonlar, yarış arabaları ve yüzde 4,9 ile izole edilmiş tel, kablo, elektrik  iletkenleri ve fiber optik kablolar yer alıyor.
    
İthalatta ise genel madde grupları itibariyle incelendiğinde en yüksek  paya dizel, yarı dizel motorların (hava basıncı ile ateşlenen, pistonlu) sahip  olduğu görülüyor. İthalattaki diğer önemli ürünler ise otomotiv ve yan sanayi  ürünleri, eczacılık ürünleri, demir çelik ile plastik ve plastikten mamul  eşyalar. Türkiye’nin İngiltere’den ithalatında en büyük payı yüzde 15,0 ile  dizel, yarı dizel motorlar, yüzde 14,2 ile demir, çelik ve hurdaları, yüzde 10,4  ile otomobil, steyşın vagonlar, yarış arabaları oluşturuyor.
 
10 MİLYAR DOLARLIK DIŞ YATIRIM
 
Türkiye'de İngiliz Ticaret Odası (BCCT) Başkanı Chris Gaunt geçen  hafta yaptığı bir açıklamada İngiltere'nin, Brezilya ile yaptığı işin 3 katını  Türkiye ile yaptığını belirterek, "Diğer yandan Hindistan'dan daha fazla işi  Türkiye ile yapıyoruz. İngiltere'deki birçok iş insanı bunu bilmiyor  söylediğimizde şok oluyorlar." değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
Gaunt’un açıklamalarından yola çıkarak Türkiye’yi ve bulunduğu bölgeyi  iyi tanıyan İngiliz yatırımcıların Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İngiltere’ye yaptığı  resmi ziyaretin ardından bir kez daha Türkiye’ye odaklanarak, fırsatları daha  yakından değerlendirmesi bekleniyor.
 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de Londra’da yaptığı konuşmada özellikle  müteahhitlik, proje geliştirme ve finansman alanında İngiliz ve Türk şirketlerin  üçüncü ülkelerdeki fırsatları değerlendirmesi çağrısında bulundu.
 
Zeybekci, “Birleşik Krallık yurt dışı müteahhitlik sektörü için de bu  hususun ana gündem maddesi olduğunu düşünüyor ve bu çerçevede firmalarımızın ve  ülkelerimizin farklı özelliklerini birleştirerek önemli bir sinerji  yaratılacağına inanıyorum.” dedi.
 
İngiltere 2002-2018 yılları arasındaki dönemde Türkiye’de yaklaşık 9  milyar 894 milyon dolarlık doğrudan yabancı yatırım gerçekleştirdi. İngiltere’nin  bu dönemde Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlar içerisindeki payı ise  yüzde 6,7 seviyesinde. Türkiye’de halihazırda 3 binden fazla İngiliz şirketi  faaliyet göstermeye devam ediyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 5
  • Xxb 5 yıl önce Şikayet Et
    iş allah bi de mahkum lara sevinç gelir
    Cevapla
  • reco 5 yıl önce Şikayet Et
    bu şirketlerin yüzde doksanı yahudi.
    Cevapla
  • Emin 5 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler bizi her saniye yere vursun ekonomimize saldirsın iftiralar atsın dünyaya rezil etsin bizde onları methedelim övün övün..
    Cevapla
  • XxL 5 yıl önce Şikayet Et
    Ingiltere her zaman alçak ve yalancı bir ülkedir. Parasını verdiğimiz savaş gemilerine el koyup parasını iade etmeyen, yine parasını verdiğimiz tankları 2. Dünya savaşında kullanıp hurdasını savaş sonunda dalga geçer gibi gönderen pragmatist soyu sopu belirsiz ateist klanlardan oluşan soysuzlar topluluğudur. Islamın ve Türkiye'nin en büyük düşmanıdır.
    Cevapla
  • Aliyar 5 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarin mal varliklarinin uc te biri zaten bizim caldilar ne fayda
    Cevapla