Kriz algısına karşı milli duruş!

İlk çeyrekte 2 milyarlık kârdan feragat eden kamu bankaları, son faiz indirimi ile de 650 milyon TL’den vazgeçti

Kriz algısına karşı milli duruş!
Kriz algısına karşı milli duruş!
GİRİŞ 13.05.2018 03:39 GÜNCELLEME 13.05.2018 03:46
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

24 Haziran seçimleri öncesinde kur üzerinden yaratılmaya çalışılan kriz algısına karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde verilen 'kararlı mücadele' mesajına, kamu bankaları da katıldı.

Bu yılın ilk çeyreğinde 2 milyarlık kârdan fedakârlık ederek, "önceliğimiz Türkiye" mesajını veren kamu bankaları, konut kredisindeki son faiz indirimi ile de en az 650 milyon liralık gelirden vazgeçmiş oldu.

2 MİLYARDAN VAZGEÇİLDİ
Bankacılık sektörünün net kârı, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.1 artarak 13.9 milyar liraya çıktı. Yerli özellerin kârı yüzde 14.6, yabancıların kârı ise yüzde 24 arttı. Türkiye ekonomisini, saldırılara karşı korumak için harekete geçen kamu bankalarının kârı ise yüzde 23 azaldı. Kamu bankaları yerli özeller gibi hareket etseydi 2 milyar TL daha fazla kâr edecekti.

 

 

650 MİLYONLUK FAİZ SİLİNDİ
Kamu bankaları geçen hafta, Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan konut sektörüne destek vermek için elini taşın altına koydu. Ziraat, Halk ve Vakıfbank 10 yıl vadede, 500 bin liraya kadar olan kredilerde faizi yüzde 0.98'e çekti. Konut sektöründe yaklaşık 200 bin ek konut satşıyla 6-7 milyar liralık gelir katkısı sağlaması beklenen bu kampanya ile kamu bankaları en az 650 milyon liralık faiz gelirinden vazgeçmiş oldu.

KAMU 'EV'LENDİRİYOR
Kamu bankaları, son bir yılda kredi hacmini, özellerin iki katı artırırken, en dikkat çekici gelişme konut kredilerinde yaşandı. 4 Mayıs 2018 itibarıyla son bir yılda konut kredisinde hacim 17 milyar lira artarken, bunun tamamı kamu bankalarından kaynaklandı. Bu dönemde kamu bankalarının konut kredisi hacmi 70 milyardan 87 milyara çıktı. Yılbaşından bu yana ise kamu bankalarının konut kredileri 4 milyar lira artarken, özel ve yabancılarınki azaldı.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 27
  • Vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu tutumu özel bankalardan da bekliyoruz.
    Cevapla
  • Murathan 5 yıl önce Şikayet Et
    Faiz haramdır.
    Cevapla
  • Ddd 5 yıl önce Şikayet Et
    Vah zavallı bankalar...
    Cevapla
  • vatandaş rıza 5 yıl önce Şikayet Et
    valla bankalr hıç bır zamn kardan vazgecmezler mudılerden topladığı parayı yıne musterrılerıne pazarlıyor yanı bankadan herhangı bı rzrara yok çıan yok aksıne 0.98 de olsa bır banka ıçın çok buyuk bır kar sonuçta faız ındırenler devlet bankalrı yarın zarralrı olsa bıle hazıneden telafı edılecek yıne ezılen garıban vatandasa oluyor faız duşecekse normal ekonomık sartlar altında ve kurallar ıçerısınde uretım tuketım malıyet arz talep sonucunda kendışığınden duşmelı
    Cevapla
  • Kemal Demirhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Banka devlet bankası. Devletin kasası değil. Peki kardan neden vazgeçiyorlar? Kimin lehine vazgeçiyorlar? Bankada milletin parası var devletin değil.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle