Türkiye'ye karşı oyunları bozacak 'sihirli üçlü'

Seçim sürecine giren Türkiye, yine ekonomik bir operasyona uğradı. Türkiye, 5 yıl önce S&P ile olan ilişkisini kesmesine rağmen seçim tarihi açıklanır açıklanmaz "not operasyonu' çekildi. Bu operasyonların önüne geçmek için 'üç sihirli' araç bulunuyor.

Türkiye'ye karşı oyunları bozacak 'sihirli üçlü'
Türkiye'ye karşı oyunları bozacak 'sihirli üçlü'
GİRİŞ 08.05.2018 13:35 GÜNCELLEME 08.05.2018 13:38
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Yani, 2013'ten bu yana S&P, Türkiye'yi değerlemesi istenmeyen kuruluşlar arasına alınmıştı. Ancak bu tür kuruluşların radarına bir kez girdiniz mi siz istemeseniz bile kendi kendilerine dışarıdan analiz veya spekülasyon yapmayı sürdürebiliyorlar.
Kaldı ki IMF, Dünya Bankası İlkbahar Dönemi Toplantıları vesilesi ile geçtiğimiz ay Washington'a giden ekonomi kurmayları, bu tarz bir atağın gelişebileceğini öngörmüşlerdi. Türkiye hakkında kasti biçimde "belirsizlik algısı" yerleştirmek isteyen sıcak para otoriteleri, "Önce Türk piyasasından çıkalım, seçimden sonrasına bakarız" çizgisine çekilmişti bile.

OYUNU SÜRDÜRMEKTE ISRARCILAR

İlk kez karşılaşmadığımız bu oyun, bıkıp usanmadan sürdürülüyor. Ve ısrarla Türk siyasetine şekil verilmek istenircesine sahnelenen bu senaryo karşısında gerek Türk milletinin bağışıklığı gerekse ekonominin direnci test ediliyor. Her başa çıkma mücadelesi ise ister istemez bir maliyet bırakıyor!


RİSK PRİMİ BAHANELERİ BERTARAF EDİLECEK

Bu açıdan bakıldığında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın hafta sonu açıkladığı manifestonun, ekonomi ile ilgili bölümü geleceğe dair "risk primi" bahanelerini bertaraf edecek ciddi başlıklar içeriyor. Bir başka anlatımla Türkiye ekonomisinde bardağın boş tarafı olduğunu öne sürerek olumlu yönleri fiyatlamaktan kaçınan çevrelerin kozlarının büyük ölçüde ortadan kaldırılacağı anlaşılıyor.

3 SİHİRLİ ARAÇ

Türkiye ekonomisinin ulaştığı büyüklük görünür gelecekte şu üç faktörde "sihirli dengeyi" gerekli kılıyor. "Yüzde 5 enflasyon, yüzde 5 faiz (neredeyse sıfır reel faiz) ve maksimumyüzde 5 cari açık!" Türkiye düşük tek haneli enflasyon ve sıfıra yakın reel faizle, GSMH'sinin en fazla yüzde 5'i düzeyindeki yönetilebilir cari açık seviyesinde rahatlıkla yüzde 7'lik büyüme zeminine oturabilir. Kamu borç stokunun GSMH'ye oranının yüzde 30'un altında olduğu, bütçe açığının milli gelire oranının da yüzde 1-2 bandında tutulduğu Türkiye ekonomisi, bu temelde birkaç yıl yoluna devam ettiğinde cari açığı ihmal edilebilir orana indiren, enflasyon konusunda tartışmaları bitiren, yüksek faiz baskısından kurtulan bir ortama kavuşabilir. Ve bütün bu hususlar bir temenni değildir. Zira 2013'ten bu yana kesintisiz müdahalelere uğrayan ve sonunda demokrasisini ayakta tutmayı başaran Türkiye, kısa süre önce sağladığı performansı kat be kat aşabilecek güce de birikime de sahip olduğunu ispatlamıştır. Faiz- enflasyoncari açık denklemi çözüldüğünde yüksek büyüme ve artan tasarruf eğilimine bağlı refah, düşük oranlı işsizlik zaten doğal sonuçlar olarak karşımıza çıkacaktır.

Özetle... Türkiye'nin, hedeflerini tazelediği, özgüvenini pekiştirdiği yeni bir öyküye ihtiyacı var. Ötesinin üstesinden gelmek bu milletin mayasında zaten mevcut. 24 Haziran, huzur-istikrar- güven için kritik eşiktir.

 

 

Bilgileri Sabah yazarı Okan Müderrisoğlu köşesinden paylaştı

YORUMLAR 32
  • Hüseyin 5 yıl önce Şikayet Et
    öğrencinin kabiliyetine göre okula gitmesi, gereksiz derslerin kaldırılması, eğitimde Avrupa standartına ulaşılması, akaryakıtta indirime gidilmesi, ithalatın dizginlenmesi ve teknolojik yatırımlara teşvik verilmesi ve korunması, lafın kısası savunma sanayi nasıl güçlendi ise diger teknolojik atılımlar olmali ki üstünlük olsun yoksa ustumuze oyun ustune oyun oynanır. dış ülkelere bağımlılığın kalkması lazım. mucitlere gereken yardimi devlet bizzat yapmalı ve takip etmeli ve de gizli tutmalı...
    Cevapla
  • Bozkurt 5 yıl önce Şikayet Et
    Kartelerin oyunu bir arastirin dunyada 500 kartelin 470.i Kimin turkiyeye oynanan oyunlardan 99 cusu
    Cevapla
  • Üretmezsen 5 yıl önce Şikayet Et
    İhracat edeceğimiz pahalı ürünlerimiz olmazsa böyle komplo teorileri kurmaya devam eder dururuz.
    Cevapla
  • Corumlu 5 yıl önce Şikayet Et
    Benzinin 6.5 tl oldugu bir ulkede uretici ne yapsin?
    Cevapla
  • Konyalıya 5 yıl önce Şikayet Et
    fransa Türk lirası mı kullanıyor? İlginç.
    Cevapla
  • osman konya 5 yıl önce Şikayet Et
    fransada 7,4 tl
    Cevapla
  • saat1 5 yıl önce Şikayet Et
    çinden gelecek ola demiryolu hattı çözecekse hızlandırın o projeleri.
    Cevapla
  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    En basarili beyinleri ogretmen akademisyen bilim adami yapmadan ilerleme olmaz. Su an maddi kaygilarla doktor oluyorlar ya da baska mesleklere yoneliyorlar. Ogretmene akademiye en yuksek maaslari vermeden olmaz. Gelismis tum ulkelerde boyledir. Neden beyin gocu veriyoruz iyi dusunmemiz lazim.
    Cevapla
  • Suleyman 5 yıl önce Şikayet Et
    Benim jenerasyon tıp a yakın ve üstü puanlarla matematik öğretmeni olduk ne oldu uzaylı gibi bakıyorlar sadece heba ediliyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle