Ankara keçisi olay oldu! Kullanımdan kalkıyor

Ankara keçisi olarak bilinen türe yapılan işkence ve kötü muamele görüntülerinin ortaya çıkması nedeniyle giyim devleri H&M, Zara, GAP ve Topshop bu hayvanlardan elde edilen yünlerin 2020 yılından itibaren kullanımının durdurulacağını belirtti.

Ankara keçisi olay oldu! Kullanımdan kalkıyor
Ankara keçisi olay oldu! Kullanımdan kalkıyor
GİRİŞ 03.05.2018 10:42 GÜNCELLEME 03.05.2018 10:42
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Uluslararası giyim devleri Zara, H&M, GAP ve Topshop tarafından yapılan açıklamada yün kullanımının durdurulacağı belirtildi.
 
Karar, PETA olarak bilinen Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler ismindeki ABD merkezli örgütün yayınladığı kötü muamele edilen koyun ve keçilerin görüntüleri sonrasında geldi.
 
Ocak ve şubat ayında, Güney Afrika üzerinden yapılan sevkiyatlarda 12 farklı ırka ait hayvanın maruz kaldığı kötü muamele ve koşullar, bir görgü tanığının kayda aldığı görüntülerde tüm dünyaya servis edilmişti.

ANKARA KEÇİSİNDE GÜNEY AFRİKA LİDER
 
Ankara Keçisi olarak bilinen türden elde edilen ve İç Anadolu bölgesi dışında Güney Afrika, ABD, Rusya, Arjantin, Brezilya ve Kanada'da yetiştirilen hayvanların süveter, atkı ve battaniyeler başta olmak üzere pek çok üründe kullanılan yünleri için boynuz ve bacaklarından sürüklendiği, kuyruklarından kaldırılarak karga tulumba atıldığı da görüntülerde dikkati çekiyordu.
 
Güney Afrika özellikle tiftik yününde, yüzde 50'nin üzerindeki pazar payıyla küresel lider olarak biliniyor. 
 
H & M, GAP, Inditex ve Arcadia yumuşaklığı ve hafifliği nedeniyle kullandığı yünleri 2020 itibarıyla tamamen kullanımdan kaldırmayı kararlaştırdı.
 
Karardan etkilenecek markalar arasında Zara, H&M, Pull& Bear, GAP, Old Navy, Bershka, Bana Republic, Stradivarius, Oysho, Topshop, Uterqüe, Topman, Massimo Dutti, Athleta gibi popüler isimler de bulunuyor. Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz dönemde Gucci ve Versace de her türlü hayvana ait kürk kullanımını tamamen yasaklayacağını duyurmuştu.
 
Öte yandan, söz konusu yünlerin tahmin edilenden çok daha sınırlı olduğu da ifade edildi. İsveç merkezli gyim devi H&M koleksiyonlarındaki Ankara keçisi tiftiğinin kullanımının sadece 1000'de 44 olduğunu açıkladı. 

 

 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 7
  • Fedai 5 yıl önce Şikayet Et
    En acısı Ankara keçisinde Güney Afrika Cumhuriyetinin lider olmasıdır. Neden mi bizim ukâla toplumumuzun koyun ve keçi eti kokuyor yemem demesi olabilir mi , Avrupa da üretilen etim % 67 si koyun ve keçi ama bizde % 35 e kadar gerilemiş vaziyette Allah sonumuzu hayır etsin
    Cevapla
  • Bomba 5 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü böyle bir karar kendilerine çok daha fazla kar getirecek diğer malzemelerden üretim yapacak alanları genişletir.
    Cevapla
  • vahşi batı 5 yıl önce Şikayet Et
    foklara balinalara diğer yabani hayvanlara yapılan muameleden dolayı neden bu hayvanları korumuyorlar. dalavere şeyler bunlar başka bir bit yeniği var.
    Cevapla
  • ahmet kemal 5 yıl önce Şikayet Et
    yünü kullanımdan kaldıracağınıza kötü muameleyi engelleyin.. insanları eğitin..
    Cevapla
  • turgut 5 yıl önce Şikayet Et
    yerli üretim düşürme çabaları sanırım ithalat edilir almayın siz biz de siz den alış veriş yapmayız bu nasıl bir kafa yapısı hayvana zarar verdiler bütün hayvanları kestircez :DD
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle