Türkiye kararına tepkiler peş peşe geldi

Standard&Poor's'un Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu düşürmesine ekonomi yönetiminden peş peşe tepki geldi.

Türkiye kararına tepkiler peş peşe geldi
Türkiye kararına tepkiler peş peşe geldi
GİRİŞ 02.05.2018 13:32 GÜNCELLEME 02.05.2018 14:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Standard&Poor's'un Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB"den "BB-"ye düşürüp, görünümünü de durağana çekmesine hükümet kanadından peş peşe tepki açıklamaları geldi. Türkiye'nin seçime gittiği dönemde takvimde olmayan böyle bir açıklamanın zamanlamasının ilginç olduğunu belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, ''Bu ortamda bile Merkez Bankası para politikası alanında bir karar almış. Burada raporun içinde olan tereddütlerle ilgili konular tartışılabilir. Bu açıklama politik saiklerle yapıldığı izlenimi veriyor. Burada ciddi bir kredibilite kaybı söz konusu." dedi.

Bakan Ağbal'ın açıklamalarının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de S&P'nin Türkiye kararına tepki gösterdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun daha önce Türkiye’nin kredi notunu Ağustos’ta gözden geçirmeyi planlandığını belirten Şimşek, "Açıkça bu kararın öne alındığı görülüyor. S&P kararının zamanlaması oldukça manidar! Not düşürmeyi erkene almalarını gerektirecek bir gelişme oldu mu?" dedi.

Twitter hesabından değerlendirmede bulunan Başbakan Yardımcısı, kredi notunun seçim kararından sonra düşürülmesinin zamanlama olarak yanlış olduğuna işaret ederek, S&P analizinin de yetersiz olduğunu ifade etti.

Şimşek, S&P analizinde yer alan değerlendirmelere karşılık şu paylaşımda bulundu:

- Aşırı ısınma 2017’nin hikayesi. Kredi hacmindeki artış 2018’de yavaşladı.- Finansal koşullar 2017’ye oranla daha sıkı.- Merkez bankası gecikmeli de olsa tepki verdi.

Cari açıktaki artış büyük ihtimal ile geçici. Çünkü;

- Cari açıktaki bozulma büyük oranda altın ithalatı ve petrol fiyatlarının artışından kaynaklanıyor. - Tüketici kredilerindeki yavaşlama cari açıktaki artışı sınırlayacak.- Ayrıca turizmde ciddi bir toparlanma var.

Ayrıca gereken tedbirleri aldık, almaya devam edeceğiz.- Firmaların kur riskini yönetmeye yönelik önemli bir reformu bugün itibariyle hayata geçiriyoruz.- Yatırım ortamını iyileştirecek çok kapsamlı bir reformu yaptık.- Seçim sonrasında reformları daha da hızlandıracağız.

YORUMLAR 2
  • hakkı 5 yıl önce Şikayet Et
    küçük yatırımcı borsada kan ağlıyor. devletten küçük yatırımcıyı korumaya alacak kararlar alınmalı
    Cevapla
  • ulubatlı 5 yıl önce Şikayet Et
    Sayın bakanım sen daha bir iki sene önce birileri emekliye maaş ikramiye diyince yok öyle bişey yapılamaaz yapılırsa bütçe açığı çok artar gibi laf etmiştiniz şimdi ise emekliye aynı ikramiyeyi seçim öncesi hükümet verecez diyor bu işe ne diyorsunuz. Ayrıca borsanın %80 i yabancıların eline geçmiş arazilerde tek tük satılıyor nasıl olacaktı. Üretim yok ithalat patlamış bizim gelecreğimiz ne olacak hep dış güç suçlu hep dış güç. Sizde önlem alın.
    Cevapla