Emekliye 5’li iyileştirme

Emeklilerin Temmuz zammı şekillenmeye başlarken, gelirleri artıracak 5 formül gündeme geldi. İntibak, asgari ücretin taban olması, toplu sözleşme formülü, ek ödeme artışı ve ikramiye masada

Emekliye 5’li iyileştirme
Emekliye 5’li iyileştirme
GİRİŞ 30.04.2018 08:56 GÜNCELLEME 30.04.2018 11:33
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Ülkemizde emeklilerin sayısı 12 milyonu aştı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri enflasyona endeksli, memur emeklileri ise toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Emeklilerin Temmuz zammı şekillenmeye başlarken; gelirleri artıracak 5 formül gündeme geldi. Emekliler, emekli dernekleri, memur konfederasyonları gibi kesimler tarafından gündeme taşınan bu formüller ile gelirlerin artırılması ve maaş farklılıklarının giderilmesi hedefleniyor. 

İşte bu formüller:

 

 

İNTİBAK: 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için Anayasa Mahkemesi, Meclis'i adres gösterdi. Ayrıca Türkiye Emekliler Derneği, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıdı. Meclis'ten yeni intibak yasası çıkarsa, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanların maaşları yeniden hesaplanacak, farklılıklar giderilecek. Önceki intibaktaki gibi 355 liraya varan zamlar söz konusu olabilecek.

TOPLU SÖZLEŞME: Sosyal güvenlik kurumlarının tümü Sosyal Güvenlik Kurumu çatısı altında birleştirildi. Ancak hem emeklilik hesaplamaları hem zam yöntemleri farklı uygulanıyor. Bağ-Kur ve SSK emeklileri her yıl Ocak ve Temmuz'da bir önceki 6 aylık enflasyon kadar zam alırken, memur emeklilerinin maaş artışları memurlar gibi toplu sözleşmede belirleniyor. Tüm emeklilerin zamının toplu sözleşmeyle belirlenmesi gündemde.

ASGARİ ÜCRET AYARI: Halen en düşük maaş Bağ-Kur tarım emeklilerinde 988,91, esnaf emeklilerinde bin 100, SSK emeklilerinde ise 935,60 lira seviyesinde bulunuyor. En düşük maaşın asgari ücrete eşitlenmesi üzerinde duruluyor. Bu formül hayata geçerse, en düşük emekli maaşı bin 603 lira olacak. Maaşı bu tutarın altında olan emekliler zam alacak. Maaşlarda 667,52 liraya varan artış yaşanacak.

EK ÖDEME ARTIŞI: Tüm emekliler her ay maaşlarının yüzde 4'ü, yüzde 5'i oranında ek ödeme alıyor. Hem Türkiye Emekliler Derneği hem de emekliler vergi iadesinin yerine getirilen ek ödemede oranın düşük kaldığını, oranın en az yüzde 8-9'a yükseltilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu talepler hayata geçerse, tüm emeklilerin ek ödemelerinde önemli artış yaşanacak. Örneğin; maaşı bin 500 lira olan emekli 60 lira ek ödeme alırken; oran yüzde 9'a çıkarılırsa verilen tutar 135 liraya yükselecek.

İKRAMİYE: Memur konfederasyonları, toplu sözleşmede memurlara ve memur emeklilerine Ramazan ve Kurban bayramlarında ikramiye ödenmesini toplu sözleşme masasına taşıdı. Bu konuda karar merakla bekleniyor. İkramiyenin hayata geçirilmesi halinde promosyonda olduğu için SSK ve Bağ-Kur emeklilerini de kapsayacak şekilde genişletileceği düşünülüyor.

YORUMLAR 21
  • Serdar 5 yıl önce Şikayet Et
    Borsayada bı el atılsa artık.
    Cevapla
  • Gulten 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah rızası bizimde düşünün gecinemiyorum cumhur başkanım bizi emeklileri e düşün NEOLUR
    Cevapla
  • cem 5 yıl önce Şikayet Et
    evet intibak olsun zama falan gerek yok lütfen intibak .
    Cevapla
  • Emekli vatandaş 5 yıl önce Şikayet Et
    KEŞKE YAPILSA !!! Kaç yıldır oyalanıyoruz. 12 Milyon Emekli. En az 12milyon oy demektir. Az mı? Neredeyse toplamın 5'te biri. Emekliler üzerindeki haksızlıklar, oyunlar, zorda bırakılmalar ortada. TÜİK'in yayınladığı "Açlık Rakamı" da ortada. Yıllarca çalışıp bu ülkeye hizmet etmiş emekliyi birazcık da olsa rahat ettirmek için neyi bekliyoruz?
    Cevapla
  • Kayılar 5 yıl önce Şikayet Et
    Yine aynı kelimeyi yazıyorum. VER MEZ LER. Unutun. Diyelim ki seçim ayağına verdiler, vallahide billahide seçimin ardından dolaylı yollardan iki değil üç mislini alırlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle