2018 Fazla mesai ücreti ne kadar? Mesai ücreti nasıl hesaplanır?

Kanunen belirlenen haftalık 45 saatlik çalışma süresine ek olarak mesai yapan çalışanlar fazla mesai ücreti almaya hak kazanırlar. Peki, 2018 yılı fazla mesai ücreti ne kadardır? Peki, çalışanın ek çalışmasının her saatine yapılan fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır? İşte, fazla mesai ödemelerine ilişkin tüm detaylar

2018 Fazla mesai ücreti ne kadar? Mesai ücreti nasıl hesaplanır?
2018 Fazla mesai ücreti ne kadar? Mesai ücreti nasıl hesaplanır?
GİRİŞ 09.05.2018 16:26 GÜNCELLEME 09.05.2018 16:26
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Fazla mesai yapan çalışan 4857 sayılı İş Kanunu gereğince ödeme alır. Kanun tarafından belirlenen süreye göre haftada 45 saatten fazla mesai yapan çalışan, her ek çalışma saati için fazla mesai ücreti alır. Peki, resmi tatillerde ve haftalık izinlerde çalışan kişiler fazla mesai ücreti alabilir mi? İş dünyasının en merak edilen konularından biri olan fazla mesai ücretleri 2018 belirlendi. Peki, fazla mesai ücretleri ne kadar? Hangi çalışan ne kadar fazla mesai ücreti alır? İşte, fazla mesai ücreti hesaplama ve konuya ilişkin tüm merak edilenler...

2018 FAZLA MESAİ ÜCRETİ NE KADAR?

 

İş kanuna göre haftalık olarak belirlenen 45 saatlik çalışma saatini aşan çalışanlara fazla mesai ücreti ödeniyor. Fazla mesai ücreti, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 50 fazlası olarak ödeniyor. Örneğin 1603 lira maaş alan bir kişi 5 saat mesai yaptığında 2 bin 773 lira maaş alabiliyor. Maaş asgari ücretin üstünde ise, iş sözleşmelerinde aylık ücrete dahil edilen fazla mesai 270 saati aşamaz.

Fazla mesai ücreti çalışanın her fazla saati için saatlik ücretin 1,5 katı tutarında ödeniyor. Bunun yanında iş kanununa göre işçi istediği vakit fazla çalıştığı her saat için 15 dakika dinlenme molası verebiliyor. 

FAZLA MESAİ ÜCRETİ NASIL HESAPLANIR?

Bir hafta 50 saat çalışmış olan işçinin fazla çalışma ücretini hesaplamak için önce kişinin saatlik ücretini bilmemiz gerekir. Kişinin aylık asgari ücretle çalıştığını varsayalım. Asgari ücret 2018 yılında 2.029,50 TL. Kişinin bir aylık kazancı olan asgari ücretin saatlik tutarını bulmak için 1 aylık çalışmanın saatlik değerini ifade eden 225 saate bölmemiz gerekir.

Saatlik Ücret = 2.029,50 / 225 = 9,02 TL

Fazla Çalışma için ücretin %50 zamlı halini bulmamız gerekir. Bunun içinde 1,5 ile çarpıyoruz.

%50 Zamlı Ücret = 9,02 *1,5=13,53 TL

Fazla Çalışma Ücretini bulmak için 45 saatin üzerinde kalan saatleri %50 zamlı hesaplıyoruz.

50 – 45 = 5 saat

5 saat * 13,53 TL=67,65 TL fazla çalışma ücreti ödenecektir.

FAZLA MESAİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

İŞÇİDEN ONAY ALMAK ŞART

Çalışanına fazla mesai yaptıracak olan işverenin bu konuda şahıstan onay alması gerekiyor. Yazılı olarak alınması gereken onay daha önce her yıl başında alınırken, 25 Ağustos 2017'de yapılan düzenleme ile beraber daha esnek tutulmaya başlandı. Yeni düzenleme ile işçiye işe girişte sözleşmede ve ya ihtiyaç doğduğunda onay alınarak fazla mesai yaptırılabiliyor. Ancak onay yoksa işçi kıdem tazminatını alıp işten çıkabiliyor. 

FAZLA MESAİ ÜCRETİNİ ALAMAYAN İŞÇİ NE YAPMALI?

İşçi fazla mesai ücretlerini alamadıysa işten ayrıldıktan sonra dava açabilir. Ancak 1 Ocak itibarıyla, dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunlu oldu. Yani önce arabulucuya gidilecek. Sonuç alınamazsa 5 yıl içerisinde dava açmak gerekecek. Dava ne kadar geç açılırsa zamanaşımına uğrayan süre o kadar çok olacak ve talep edilen miktar azalacak.

BU DURUMLARDA FAZLA MESAİ YAPILAMAZ!

4857 sayılı iş kanunun 41.maddesi gereğince bu durumlarda fazla mesai yapılamaz; gece çalışmasında, yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa ve sınırlı süreli işlerde fazla mesai yapılamaz. 

- Örneğin, yer altı maden işlerinde zorunlu ve olağanüstü fazla çalışma yapılması mümkün, normal fazla çalışma yapılması yasak.

- Fazla Çalışma Yönetmeliğine göre, günde en çok 7,5 saat çalışılabilecek veya 7,5 saatten az çalışmayı gerektiren işlerde, gece çalışmalarında, maden ocakları işleri, kablo döşenmesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi yer veya su altında çalışılacak yerlerde fazla çalışma yapılamaz.

- Turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmeti yürütülen işlerde işçinin yazılı onayının alınması şartıyla yedi buçuk saatin üzerinde gece çalışması yaptırılabilir. Bu işler bakımından gece döneminde 7,5 saatten daha fazla çalışma yapılması mümkündür.

- 18 yaşından küçük olanlara ve iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile kararlaştırılmış olsa bile, sağlıklarının elvermediği hekim raporuyla belgelenen işçilere, yeni doğum yapan ve çocuk emziren işçilere fazla çalışma yaptırılamaz.

RESMİ TATİLLER FAZLA MESAİYE GİRER Mİ? 

İşveren ve işçi arasında resmi tatillerde mesai yapılıp yapılmayacağı yazılı olarak beyan edilir. Yapılan anlaşmaya göre işçinin çalışmayı kabul etmesi ile birlikte her bir günlük çalışma için maaşa ek 1 günlük çalışma bedeli ücreti ödenir. 

FAZLA MESAİYİ TANIKLA KANITLAYABİLİRSİNİZ

İşçinin fazla çalışma ücreti isteyebilmesi için öncelikle fazla çalışmanın işverence istendiğini kanıtlaması gerekir. Yargıtaya göre, fazla çalışma iddiasını işçinin, karşı iddiayı ve özellikle ücreti ödeme savını da işverenin kanıtlaması gerekir. Bunun için işçinin fazla çalışma saatlerini kanıtlaması için tanıklara ihtiyacı var. Bordrolarda fazla çalışma ve tatil sütunu bulunduğu halde bu sütunun boş bırakılmış olması, işçinin fazla çalışma yapmadığının kanıtı olarak kabul edilmiyor. Böyle bir bordronun işçi tarafından ön koşulsuz imzalanması bu haktan vazgeçilmesi anlamında yorumlanamıyor.

YORUMLAR 1
  • Sultan 5 yıl önce Şikayet Et
    12:00 22:00 mesai saatlerim 15 saat haftalık mesai yaptım 1725 maşım tüm dini ve milli bayramlarda çalıştım mesaim yazılmadı on gün deneme süresi var. Kıdem ve ihbarnemem le yıllık iznim habersiz çıkışım yapıldı
    Cevapla