Taşeron işçiye zam sözleşmesi

Kadroya geçirilen taşeron işçilerin ücret ile diğer mali sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu sözleşme maddeleri belli oldu. Maaşlar artacak mesailere yüzde 60 zam gelecek.

Taşeron işçiye zam sözleşmesi
Taşeron işçiye zam sözleşmesi
GİRİŞ 16.04.2018 08:14 GÜNCELLEME 16.04.2018 08:14
Bu Habere 33 Yorum Yapılmış

Yaklaşık 2 aylık bir süreç içinde 900 binden fazla taşeron işçi kadroya geçirilerek kamu elemanı yapıldı. Bu büyük devrimden sonra bu işçilerin çalışma şartları ve alacakları ücretlerle ilgili de çalışma başlatılmıştı. Hatırlarsanız bu köşeden taşeron işçilerin maaşlarının artacağını ilk kadro çalışmaları başladığında yazmış ve ilk kez duyurmuştuk.

Çalışma Bakanlığı yayınladığı bir duyuru ile sürekli işçi kadrosuna geçirilen taşeron işçilerin ücret imle diğer mali ve sosyal haklarının belirlenmesinde esas alınacak toplu iş sözleşmesi hükümlerini belirledi. Bu sözleşme hükümleri 31.10.2020 tarihine kadar geçerli olacak. Buna göre,

 

 

İşçilerin 01.01.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır.

İşçilerin 30.06.2018 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2018 tarihinden itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır.

İşçilerin 01.01.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır.

İşçilerin 30.06.2019 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2019 tarihinden itibaren yüzde 4oranında zam yapılmıştır.

İşçilerin 01.01.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine aynı tarihten itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır.

İşçilerin 30.06.2020 tarihinde almakta oldukları günlük çıplak ücretlerine 01.07.2020 tarihinden itibaren yüzde 4 oranında zam yapılmıştır.

İKRAMİYE ÖDENECEK

İşçilere Ocak ve Temmuz aylarında 5'er günlük olmak üzere yılda toplam 10 günlük (5x2=10) ücretleri tutarında ikramiye ödenir. Bu ödeme, işçinin çalıştığı sürenin bir yıldan az olması durumunda çalışma süresi ile orantılı olarak ödenir.

İşçilere, üç çocukla sınırlı olmak üzere her bir çocuk için her ay 25 TL/ Ay çocuk yardımı yapılır.

İşçilere her ay 30,00(otuz)TL./Ay yakacak yardımı yapılır.

Faruk Erdem'in köşe yazısına göre;İşveren, işçinin öğrenimdeki her çocuğu için belge ibraz etmek şartı ile yılda bir kez Eylül ayında ödenmek üzere; İlkokul için 100 TL, ortaokullar için 110 TL, lise ve dengi okullar için 120 TL, yüksekokullar ve üniversite için 140 TLtutarında öğrenim yardımı yapar.

İşçilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarından bir hafta önce 75'er TL bayram harçlığı verilir.


YÜZDE 60 FAZLA MESAİ ÜCRETİ

Normal çalışma yapılan yerlerde hafta tatili pazar günüdür.

Vardiyalı çalışma yapılan yerlerde hafta tatili çalışmaya başlandığı 6. günü takip eden 7. gündür. Hafta tatillerinde çalıştırılan işçilere takip eden hafta içinde bir gün izin verilir. Çalışılan bu hafta tatili günü için toplam iki yevmiye ödenir. Kanunda belirtilen ulusal bayram ve genel tatil günlerinde yapılacak çalışmalar, önceden işçiye duyurulur.
Ulusal bayram, genel tatil günlerinde çalıştırılan işçilere çalıştıkları her bir gün için toplam 3 (üç) yevmiye ödenir. Fazla çalışma ücreti normal ücretin yüzde 60 zamlısı olarak ödenir.

TAZMİNATA 35 GÜN KRİTERİ

işçilerinin kıdem tazminatı hesaplamalarında uygulanacak krriterlerde toplu sözleşmeye girdi. Buna göre, İş sözleşmesi İş Kanunu'nda belirtilen hallerde sona eren işçiye, kıdem tazminatı ödenmesi konusunda aşağıda belirtilen süreler dışında kanun hükümleri uygulanır. Her tam hizmet yılı için 35 gün, işçinin işverenin işini yaparken iş kazası veya meslek hastalığı sonucu ölümü halinde ise 40 (kırk) günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.

YORUMLAR 33
  • MÜSLÜMAN TÜRK 6 yıl önce Şikayet Et
    Biz daha kadroya geçtiğimizden bu yana maaş dışında beş kuruş para almadık
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın baskanim kadro verseniz ne olurdunuz
    Cevapla
  • Murat 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın cumhurbaskanim mevsimlik işçileri de kadro beliyolar umudumu olmadığında bizi umudumuz biti
    Cevapla
  • belediye 6 yıl önce Şikayet Et
    Belediyede12yildir calisiyorum bu kadro muhabbeti bizleri resmen oldurdu bizlerle dalga gecildi bakanimiz diyorki cilginlik yaptik diyor bumu cilginlik neresi biz maasi alamiyoruz 2ve3 tasitte aliyoruz umutlarimizi bitirdiler bizler uvey evladiyiz ya ondan
    Cevapla
  • öğretmen evleri 6 yıl önce Şikayet Et
    ayrımsız taşerona kadro olmadığı sürece daha çok sıkıntılar çıkacak. çünkü adaletsiz bir kadro oldu yıllardır kamuda taşeron ol kadro yok kurumun farklı ama 4 aralıkta işe başlayana var bu Hak mı ?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle