Ömür boyu nafakaya çözüm geliyor!

Adalet Bakanlığı kısa süren evliliğe rağmen ömür boyu nafaka ödeyenlerin şikayetleri üzerine 5 kriterli çözüm için harekete geçti. Taslakta toplu tazminat alternatifi de gündemde.

Ömür boyu nafakaya çözüm geliyor!
Ömür boyu nafakaya çözüm geliyor!
GİRİŞ 16.04.2018 08:08 GÜNCELLEME 16.04.2018 08:08
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

"Ömür boyu nafaka” ödenmesine yönelik itirazları değerlendiren Hükümet, bu konuda çözüm arayışı çerçevesinde harekete geçti. Adalet Bakanlığı’nda, nafaka hesaplamasında 5 alternatifli bir çalışma yürütülüyor. Meclis’teki Boşanma Komisyonu, kendisine bu yönde ulaşan çok sayıda başvuruyu değerlendirip, hazırladığı önerileri Adalet Bakanlığı’na sunmuştu. Adalet Bakanlığı’nda, hem Meclis Komisyonu’ndan gelen öneriler, hem de Yargıtay başta olmak üzere ilgili birimlerden alınan görüşler doğrultusunda bir hazırlık başlatıldı.

5 AŞAMALI HESAPLAMA

 

 

Star'ın haberine göre, henüz hazırlık aşamasında olan çalışmada, “nafaka”nın “ömür boyu” değil, 5 aşamaya göre belirlenmesi öngörülüyor. Buna göre nafaka, “evli kalma süresi”, “çocuk olup olmaması”, “boşanan kadının yaşı”, “gelir durumu” ve “kusur durumu” dikkate alınarak hesaplanacak.

SÜRELİ VE SINIRLI

Boşanan çiftlerin bu 5 koşulu hangi oranda taşıdıkları, nafakanın hesaplamasında etkili olacak. Mahkeme, 3 yıl, 5 yıl gibi sürelerle nafaka ödenmesine karar verebilecek. Kadına ödenecek nafakada, boşanmada kadının “kusur” derecesi önem taşıyacak. Kadının boşanmadaki kusurunun yüzde 50’nin üzerinde olması durumunda mahkeme,nafaka verilmemesi yönünde karar alabilecek.

YAŞLIYA ÖMÜR BOYU

Evli kalma süresi ve çocuk olup olmaması ile kadının ekonomik gelir durumunun yanı sıra, boşanan kadının yaşı, nafaka hesabında en önemli unsur olacak. İleri yaşta olması durumunda kadının kusur durumu fazla olsa bile ömür boyu nafaka ödenmesi söz konusu olacak. İleri yaştaki bir kadının, bir daha evlenme ihtimali ve gelir elde edebilecek bir işte çalışması mümkün olamayacağı göz önünde bulundurularak ömür boyu nafaka alması öngörülecek.

TAZMİNAT OLABİLİR

Şu anda da yasada var olan, ancak çok uygulanmayan, toplu “tazminat” alarak nafakadan çekilme imkanı da, seçenekler arasında yer alacak. Nafaka yerine toplu tazminat ödenmesi, böylelikle nafaka verilmemesi mümkün olabilecek.

KOMİSYONDAN ‘FON’ ÖNERİSİ…

TBMM Aile Bütünlüğünü Olumsuz Etkileyen Olayları Araştırma Komisyonu’nun 14 Mayıs 2016 tarihli raporunda özetle şu tespit ve önerilerde bulunuldu: “Farklı ülkelerde görüldüğü gibi nafakanın belirli bir sürede verilmesine yönelik ilgili kurumlarca çalışma yapılması önerilmektedir. Bu süre zarfında nafaka alan yoksul eşin, sosyo-ekonomik açıdan güçlendirilmesi için meslek edindirme ve istihdam imkanlarından faydalanmasının sağlanması gerekmektedir. Yoksulluk hala devam ediyor ise nafaka oluşturularak, fondan karşılanmalıdır.”

YORUMLAR 108
  • Burhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Nafaka rezaleti, insan onuruna yakışmayan haksızlık, bu iğrenç sömürü tamamen kanunlardan iptal edilmeli... erkekler sağılacak bir canlı gibi görülmemeli, nafaka ödeyemiyor diye ceza evine attırırım tehditleriyle psikolojileri bozulmamalı, nafakadan ceza evlerinde yatmamalı, bir çok olaylar bu nafaka yüzünden yaşanıyor. bu olumsuzluklar ortadan tamamen kaldırılmalı nafaka denen zulüm rezalet iptal edilmeli...
    Cevapla
  • fulya 5 yıl önce Şikayet Et
    kadın cocuksuzsa bu kanun gayet normal ama cocuklu kadın olarak çok saçma baba çocuğa sadece 5 senemi babalık yapacak zaten yapıp edip sıyrılmayı erkekler çok iyi yapıyor doğru zaten sorumluluğu almıyorlar daha rahat günlerini geçirirler çok saçma çok 2007 6 eylül doğumlu olum var ozaman 3 yaşındaydı şimdi ortaokul 5 sınıfta hala 400 tl veriyor 200 bana 200 oğluna ama ben ayırım yapmıyorum bu meblayı bozdura bozdura oğluma harcıyorum cok veriyorlar ya onuda alsınlar tam olsun 2010 dan beri 400 hangi bankaya yatırayım bilemedim çok komik
    Cevapla
  • omer 5 yıl önce Şikayet Et
    Gercekten erkekler zor gunler yasiyo kaldirin nafakayi yeter artik
    Cevapla
  • kozluca 5 yıl önce Şikayet Et
    hani kadın erkek eşitti.batının derme çatma kanunlarına yama yapıp durmayın.bu milletin inanç ve kültürüne dayanmadan adaletli kanun çıkmaz.
    Cevapla
  • Sudenaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Adalet mülkün temelidir yazıyor mahkeme salonlarında adalet olsaydı dünyada zaten adalet her zaman yerini bulurdu malesef ki bulmuyor işte biran önce devlet karar kesinleştirsin bu bile yıllar sürer yürürlüğe girmez hemen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle