Ukrayna'dan Türkiye'ye buğday önerisi

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Chyzhykov, "Bizde buğday var, sizde bunu öğütecek un sanayisi var. Güçlerimizi birleştirip yeni pazarlar için iş birliği yapmalıyız." dedi.

Ukrayna'dan Türkiye'ye buğday önerisi
Ukrayna'dan Türkiye'ye buğday önerisi
GİRİŞ 14.04.2018 12:46 GÜNCELLEME 14.04.2018 12:46
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gennadiy Chyzhykov, Türkiye-Ukrayna ekonomik ilişkileri ile 2007'den beri müzakereleri devam eden Serbest Ticaret Anlaşması'na (STA) ilişkin, değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke şirketlerin katma değer oluşturacak alanlarda iş birliğine gittiklerini bildiren Chyzhykov, bu iş birliğine sadece büyük şirketlerin değil, aynı zamanda KOBİ’lerin de dahil olduğunu belirtti.

Chyzhykov, Ukrayna Başbakan Birinci Yardımcısı Stepan Kubiv’in ziyaretinde, Türk yatırımcılarla çeşitli değerlendirme toplantıları yaptıklarını ifade ederek, “Türk yatırımcılardan Ukrayna enerji ve gıda sektörüne yoğun ilgi var. Ukrayna özel sektörü olarak deneyimlerimizi paylaşarak stratejik ortak olmak istiyoruz. Bu iki ülkenin ortak çıkarınadır. Aynı zamanda üçüncü ülkelerde beraber iş yapabiliriz." diye konuştu.

Ukrayna’nın başta buğday olmak üzere tahıl ürünleri üretiminde dünyada söz sahibi olduğunu ifade eden Chyzhykov, şöyle devam etti:

“Bizde buğday var, sizde bunu öğütecek un sanayisi var. Güçlerimizi birleştirip yeni pazarlar için iş birliği yapmalıyız. Ukrayna diğer tarım ürünlerini de üretiyor. Bu üretimde teknolojiye ihtiyacımız var. Türkiye tarımda üreten ülke. Tarımsal ürünlerin nasıl işleneceği konusunda tecrübe sahibi. Ukrayna’da Türkiye için çok iyi bir fırsat var. Türk iş insanları son birkaç yılda 162'den fazla proje geliştirdi. 600 Türk şirketi 2 milyar dolardan fazla Ukrayna'ya yatırım yaptı. Enerji, bilişim ve tarım sektöründeki fırsatları anlatmak için Türkiye’deyiz. Türkler çok girişimci insanlar ve Ukraynalılar olarak Türkleri seviyoruz. Türkiye ile imzalanacak STA konusunda bir denge bulmaya ihtiyacımız var. Her iki ülkeden bu konuda büyük bir istek var. Sanırım 2018’de imzalanacak."

"Büyük fotoğrafı görelim, pastayı büyütelim"

İki ülke ekonomik ilişkilerini değerlendiren Uluslararası Türk Ukrayna İşadamları Derneği (TUİD) Başkanı Burak Pehlivan da Türk yatırımcılar için Ukrayna'da tarım, yenilebilir enerji, sanayi ve bilişim sektörlerinde önemli fırsatlar olduğunu söyledi.

Ukrayna ile ekonomik ilişkilerde en önemli gündem maddesinin müzakereleri süren STA olduğunu vurgulayan Pehlivan, iki ülke arasında vizelerin kaldırılmasının hem ticarete hem de turizme olumlu yansıdığını söyledi. Pehlivan, "Dolayısıyla STA da böyle bir etki oluşturacaktır. Büyük fotoğrafı görelim, bu pastayı büyütelim. STA'yı bir an önce imzalayalım. Ümit ediyoruz ki bu anlaşma 2018'de imzalanacaktır." dedi.

Pehlivan, Türkiye’nin son 3,5 yılda Ukrayna'ya en fazla yatırım yapan ilk üç ülke arasında olduğunu dile getirerek, iki ülke ekonomik ve siyasi ilişkilerinin tarihin en iyi döneminde olduğunu anlattı. Pehlivan, "Türklere karşı oldukça pozitif bir algı var. Biz Türk firmaları olarak Ukrayna-Türkiye arasında çok daha fazla hava taşımacılığına önem verilmesini istiyoruz.” diye konuştu.

3 bin 500 kişiye istihdam

Onur İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Onur Çetinceviz de Ukrayna'da 15 yıldır inşaat ve turizm sektörlerinde faaliyette bulunduklarını belirterek, ülkenin her alanda yatırıma açık olduğunu, fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Çetinceviz, 500’ü Türkiye’den olmak üzere 3 bin 500 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek, imzalanacak STA'nın ticari ilişkileri daha ileri seviyeye taşıyacağını vurguladı.

YORUMLAR 17
  • faruk 5 yıl önce Şikayet Et
    türkiyenin ithal ettiği ekmeklk kaliteli buğdaydır, ülkemizde hala ilkel yöntemlerle tarım yapılmaktadır, toprak analizi, tarla toplulaştırma vb daha yeni yeni düzenleniyor ama yetersiz tabiiki, türkiyenin buğday üretimi kendine yetiyor ancak başka ülkelere de ihraç oluyor mamul madde olarak, istihdam yaratıyor, cari fiyatlarımız dünya fiyatlarınıın çok üstünde çünkü girdiler ithal mazot gubre vs, devlet dstekli olmasa sanayiici bu fiyatlarla ihraat yapamaz rekabet edemez, devlet cebinden koyuyor sanayiicinin zararını, işsizliği önleme birinci hedef, çifçi kafasına göre ekim yapıyor devlet buna bir düzenleme getirmeli, karpuz bazen tarlada kalıyor bazende kara borsa...
    Cevapla
  • Musa 6 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye eskiden tahıl ambarıydı , kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydi tarımda
    Cevapla
  • Akil 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu kısır edebiyat ne maksatla sürekli söylenir? Bugün 81 milyon olan ve kişi başına daha fazla tüketen bir ülkeyiz.
    Cevapla
  • Gökten 6 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna ticareti geliştirelim deyince sen bunu mu anladın?
    Cevapla
  • Kadri 6 yıl önce Şikayet Et
    Eskiden nüfusumuz bunu yarısıydı ve bulgur pilavı yerdik. Şimdi yemek beğenmiyoruz. Nüfusumuz 2 kat arttı, tüketim 4 kat arttı, buğday arazisi ise aynı. Üretim aynı..
    Cevapla
  • Vatandaş 6 yıl önce Şikayet Et
    Ya cahilsin veya kasten kafa karışıklığına oynuyorsun. Son yıllarda rekoltemiz 23 milyon ton buğday. 40 sene önce 17 milyon ton üretiyorduk ve fazlasıyla yetiyordu çünkü nüfusumuz 40 milyondu ve ihracatımız yoktu. Şimdi 81 milyon olduk, işleyip ihracat da yapıyoruz, arazi aynı. 40 sene önce bu kadar mısır/ayçiçeği/soya/ zeytinyağı üretimimiz yoktu. Google'dan bak, kontrol et.. Ayrıca 40 sene önce ülkemizin toplam ihracatı 15milyar $ idi. Bugün sadece tarım ürünlerinden bu rakamın 1/4'ü elde ediliyor. Eskiden buğdayı sadece yerdik, şimdi ise işleyip ihraç ediyoruz. Bu kuru/basit söylemler ülkeyi geleceğe taşımaz. Gerçekleri araştırmak sadece bir Google mesafesinde..
    Cevapla
  • Doğrucu 6 yıl önce Şikayet Et
    Ah bir bilseniz ülkemizin buğday üretiminin kendine yettiğini, ithal edilen buğdayın daha çok ihracata yönelik drum buğdayı ithalatı olduğunu böyle düşüncesizce sizce yorumlar yapmazsınız.
    Cevapla
  • Deli Dumrul 6 yıl önce Şikayet Et
    Şaka gibi
    Cevapla
  • Mb.. 6 yıl önce Şikayet Et
    Ciddi bir konu. İşbirliği 3.ülkelerde pazar açar. Her 2 ülke de kazanır.
    Cevapla
  • reco 6 yıl önce Şikayet Et
    Yazık valla halimize Ukrayna o iklimde buğday yetiştirip bize öneri ile geliyor ciftciyi destekle bunlara gerek kalmaz
    Cevapla
  • Anti Reco 6 yıl önce Şikayet Et
    Reco Ukraynanın iklmi tahıl için Türkiyeden çok daha uygun bilmeden sallama
    Cevapla
  • A.Colak 6 yıl önce Şikayet Et
    Hans pardon reco Birakin artik su chp zihniyetini!!!
    Cevapla
  • Osman 6 yıl önce Şikayet Et
    Söyleyecek birşey bulamıyorum. Bu haberden bunu mu çıkardın RECO?
    Cevapla
  • Vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    Haberi okumuyorsunuz.. Bizim buģdayı sizde işleyip 3.ülkelere satalım diyor. Ayrıca ülkemizde buğday üretimi bitti mi? Google'a gir ve yıllık rekoltelere bak. Ben boş bırakılan arazi görmüyorum.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle