Türkiye’de geçen yıl 410 bin 367 trafik kazasında 3 bin 530 kişi hayatını kaybederken, kazaların önlenmesi için yeni çalışmalar yapılıyor. Bu kapsamda trafik kazalarına en çok karışan 10 bin sürücü belirlendi ve ilk etapta 200’ü eğitime alındı. 

KİŞİLİK ANALİZİ

Emniyet Genel Müdürlüğü ile Türkiye Sigortalar Birliği’nin ortak projesiyle eğitime tabi tutulan sürücülere kazaların oluş şekli ve nedenleri sorulurken, psikolojik tepkileri, ruhsal durumları gibi analizler de yapıldı.

En fazla kazaya karışan bu sürücülerin eğitiminin ardından rapor hazırlanarak bu kişilerin profili çıkarılacak, yeni önlemler alınacak. Kazaların önüne geçilmesi için karayollarının analizi de yapıldı. Ülke genelinde en fazla kaza meydana gelen 1892 ‘kaza kara noktası’ belirlendi. Bu kara noktalardan ilk 30’unda 8 ayrı ekip inceleme ve analiz gerçekleştirdi. Analizler sonucu eksiklikler giderilerek tedbirler de arttırıldı. Çalışma sonrası bu noktalarda ölüm oranları 2017 yılında yüzde 43 azaldı. Otoyollarda uygulamaya konulan ‘ortalama hız koridoru’ uygulamasıyla ölümlü kazalarda yüzde 9, yaralamalı kazalarda yüzde 4 azalma oldu. 

ÇAKARLAR SÖKÜLDÜ

Bu arada 2017 yılında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla yayınlanan genelgeyle polis araçları hariç bütün çakarlı araçların trafikteki geçiş üstünlükleri iptal edildi. Çakar lamba takan araçlarla ilgili de çalışma yapıldı. Türkiye genelinde 19 bin çakar lambalı araç belirlenirken bu araçların 15 bininin kurallara aykırı şekilde çakar lamba taktığı belirlendi. Bu araçlara gerekli cezalar uygulandı ve çakar lambaları da söktürüldü. Böylece çakar lambalı araç sayısı da 4 bine düştü.

HEDEF 2020

Türkiye’de her yıl binlerce kişinin hayatını kaybettiği trafik kazalarının önlenmesi için Trafik Güvenliği Uygulama Politika Belgesi oluşturuldu. Trafik kazaları ve bu kazalar sonucu meydana gelen ölüm ve yaralanmaları önlemek için beş bölüm ve 84 konu başlığında oluşan belge uygulamaya konuldu. Yeni uygulamayla 2020 yılında trafik kazalarında ölümlerin yüzde 50 azaltması hedefleniyor.

5 BİN YENİ POLİS

Sürücülerin eğitimi için de çalışmalar yürütülüyor. Bu amaçla Eskişehir’de sürücüler için eğitim pisti yapılması için çalışmalar sürdürülüyor. Şehiriçi ve şehirlerarası trafik hareketliliği ve akışının sağlanması, kazaların önlenmesi için de 5 bin yeni trafik polisi bu yıl içinde göreve başlayacak. Motosikletli trafik ekipleri için de yurtdışından 284 yeni nesil polis motosikleti getirilecek.

Yorumlar 10 Yorum Var
  • S.yilmaz 19.04.2018 13:30
    Ehliyet eğitimi (sürücü)kursunda dikkatsizlik sonucu verilen zarar,can kaybı yaralama gibi durumlarda sürücünün ve araç sahibinin düşeceği durumu da ayrıntısıyla anlatmak lazım.O zaman bazı kişiler artistlik yapıp aracın motor gücüyle kendilerini ispat etmeye kalkışıp dünyayı ben yarattım havasına girmezler.
  • harun 13.04.2018 21:50
    yaşiı kişilerin tırafikten çekilmesini ve diğer kişilerinde sağlık bakımından sağlik kontrölü yapilmasini isterim malumya bugünlerde genelde kalp tansiyon şeker gibi hastalıklar meydana gelmekte onun için bu uygulamayı arz ederim bayanlarında zorunlutırafik testinden geçmesini isterim bazi insanlarda saya veya sola girecekleri zaman sinyallerini vermeye ya unutuyorlar yada gerek duymuyorlar onun içinde bu kuralların uyulmasına dikat edilmesini ve bu konu üzerinde durulmasını isterim
  • halk 12.04.2018 22:24
    ceza yap ne olacak uygulamada olmadıktan sonra ,herif alkol alıyor dreksyona çıkıyor ,ters yola giriyor iki kişiyi katlediyor ,bu kişiye yasalar uygulanmıyor tekrar insanlar arasına salıverılıyor
  • mert 12.04.2018 21:57
    yaşlı renault ve şahin serçe vb. araçların ve bu araçları kullanan ,bu araçlardan daha yaşlı olan sürücüler ve kadın sürücüler tırafiği altüst etmekteler.
  • Gurbet 12.04.2018 20:44
    Türkiyeden ehliyetim var yurtdışında 25.30 saat eğitim yaptırıyorlar.Ülkemde işler çok daha sıkı olması lazım...
Daha fazla yorum görüntüle
'de daha fazlasını keşfet
Fragmanlar Dünya Sağlık Spor Yemek