SPK, BTK ve BDDK 'Foreks' piyasasını denetledi

Sermaye Piyasası Kurulu Daire Başkanı Ali İhsan Güngör, "Foreks" piyasası aracı kurumları üzerinde yaptıkları denetimlerde, sistematik olarak yatırımcı hak ve yararına bir aykırılık olduğuna yönelik bir tespite ulaşılamadığını açıkladı.

SPK, BTK ve BDDK 'Foreks' piyasasını denetledi
SPK, BTK ve BDDK 'Foreks' piyasasını denetledi
GİRİŞ 12.04.2018 12:04 GÜNCELLEME 12.04.2018 12:04

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Daire Başkanı  Ali İhsan Güngör, Foreks Piyasasındaki Aracı Kurumların Bireysel Yatırımcıları  Mağdur Ettikleri İddialarının Araştırılması amacıyla TBMM Dilekçe Komisyonu  bünyesinde kurulan alt komisyonda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  (BDDK) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile hazırladıkları raporu  sundu.
 
Denetimin kapsamının ne şekilde olması gerektiği, denetim  yöntemlerinin neler olabileceğiyle ilgili kurum temsilcileriyle birçok toplantı  gerçekleştirildiğine işaret eden Güngör, denetimin kapsamı konusunda en yüksek  işlem hacmine sahip 10 aracı kurumun seçildiğini kaydetti.
 
Bu kurumların işlemlerinin, sektörün toplam işlem hacminin yüzde  72’sine tekabül ettiğini, yapılan denetimin temsil kabiliyetinin, sektör için bir  gösterge niteliğinde olduğunu belirten Güngör, yapılan denetimlerde, likidite  sağlayıcıdan gelen fiyatları dikkate almadıklarını, yatırımcıya aracı kurumlar  tarafından platform üzerinden sunulan fiyatları birbiriyle karşılaştırdıklarını  aktardı.
 
Güngör, "Yapılan denetimler sonucunda, sunulan fiyatlar bakımından  müşterilerin hak ve yararına zarar verecek bir usulsüzlük bulunduğuna ilişkin bir  tespitimiz bulunmadı." dedi.
 
Yüksek tutarda zarar oluşan tarihlerdeki yatırımcıların işlemlerini de  incelediklerini ifade eden Güngör, şunları kaydetti:
 
"Burada zararla kapanan pozisyonların kapanış fiyatlarını ve o tarihte  platformda sunulan fiyatları inceledik. Hem müşterilerin kendi kapattıkları hem  de otomatik kapanan pozisyonlar, ayrı ayrı incelendi. Burada müşteri aleyhine  özellikle bir değişiklik yapılmadığına yönelik sonuca varıldı.
 
Aracı kurumlarda, likidite sağlayıcıdan gelen fiyatların saklanması  konusunda mevzuatta zaman damgasıyla ilgili bir zorunluluğumuz var. Zaman damgası  yükümlülüğüne uymayan bazı aracı kurumlar tespit ettik. Ancak, müşterilere  sunulan fiyat bilgileri mevcut olduğundan, o veriler üzerinden bunun kontrolü  yapıldı. Bu kontrolde de aynı yatırımcı seçildi ve menfi bir tespitimiz yer  almadı."
 
İKİ KURUMDA AYKIRILIK
 
"Deneme hesabı"yla ilgili çalışma esaslarının da kontrol edildiğini  bildiren Güngör, deneme hesaplarının altı işlem günü çalıştırılması ve 50 adet  işlem yaptırılması gerektiğini anımsattı.
 
Sunulan fiyatların gerçek zamanlı olması gerektiğini; bu denetimler  kapsamında iki kurumda çeşitli nedenlerle aykırılık tespit edildiğini aktaran  Güngör, "Bunun dışında herhangi bir hileli uygulama tespit etmedik. Bu aykırılık  tespit edilen kurumlarla ilgili olarak da gerekli yaptırımlar yine kurulumuzca  uygulanacak." bilgisini verdi.
 
Bunun dışında, fiyatlarda log kayıtlarının zaman damgalı olarak  tutulması ve SermayePiyasaları Birliğine bildirilmesi yükümlülüğü olduğunu  hatırlatan Güngör, bir aracı kurum haricinde müşterilere yansıtılan fiyatlarda  log kayıtlarının tutulduğunu vurguladı.
 
Güngör, "Fiyatların, Sermaye Piyasaları Birliğine bildirilmesiyle  ilgili herhangi bir eksiklik tespit edilmedi, bir hata, hile unsuruna da  rastlanmadı. Denetim sonucunda nihai olarak, sistematik olarak yatırımcı hak ve  yararına bir aykırılık olduğuna yönelik bir tespite ulaşılamadı. Yatırımcıhak ve  yararına aykırı olmamakla beraber aracı kurumlar bazında tespit edilen bazı  eksikliklerle ilgili idari incelemeler, savunmalar alınıp, gerekli işlemler  kurumumuzca yapılacak." değerlendirmesini yaptı.
 
DÖRTTE BİRİ ORANINDA AZALDI
 
Şubat 2017'de kaldıraç oranının 10 ile sınırlandırılmasının ardından,  110 bin olan yatırımcısayısının 75 bine düştüğünü bildiren Güngör, "Bunun 70  bini, yatırımcılar tarafından ileride işlem yapma olasılığı kapatılmayan  hesaplar. Bir şekilde 3 lira, 5 lira aracı kurumlarda duruyor. Burada gerçek  yatırımcı sayısı 5 bine düşmüş durumda. Daha önce 21 bin yatırımcının açık  pozisyonu vardı." dedi.
 
Güngör, Takasbank'taki teminat miktarının da yaklaşık yarısı oranında  azaldığını; günlük işlem hacminin de o tarihe göre dörtte birine düştüğünü  bildirdi.
 

KAYNAK: AA