Erdoğan, dev teşvik paketini açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Türkiye'de 23 yatırım için verilecek süper teşvik paketini Beştepe'de düzenlenen törenle açıkladı.

GİRİŞ 09.04.2018 15:48 GÜNCELLEME 09.04.2018 16:17
Bu Habere 36 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu yatırımlar sayesinde 134 bin dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın da 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını sağlayacak. 47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız. Buradan bir sinyal vereyim Doğu'yu ihmal etmeyin" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin temelinin atıldığını hatırlatan Erdoğan, Proje ile birlikte 3.500 istihdam, 10 bine ulaşacak. Bunlar Türkiye'nin nereye gittiğini gösteriyor ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmalarından satır başları;

 

Geçtiğimiz sene hazırlıkları tamamlanan 23 proje ve 19 firmaya vereceğimiz teşvik belgelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin doğrudan 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu önemli projenin hayata geçirilmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum.

CARİ AÇIK 19 MİLYAR DOLAR İYİLEŞECEK

47 milyara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız. 2023 hedefleri konumunda çok önemli bir adım olarak gördüğümüz teşvik sisteminin hayata geçmesinde emeği olan dostlarımın hepsini yürekten tebrik ediyorum. 2003-2017 arasında ortalama büyüme oranımız 5.8 düzeyinde gerçekleşti.

Geçtiğimiz yıl 7.4'lük büyüme ile ortalamanın üzerine çıktık. Birileri şunu söylüyor "Fazla büyüme hayırlı değildir" neden? Kıskançlık. Büyüme olmadıktan sonra ne işe yarar?"

10 milyona yakın istihdam artışı yaşandı. Kadın ve gençlerimizin iş gücüne katılım oranları istihdamdan daha hızlı arttığı için işsizlik biraz yüksek görünüyorsa da en kısa sürede tek haneli rakamlara indireceğiz.

DOĞU'YU İHMAL ETMEYİN

Bu sezon hem turist sayısı hem gelir bakımından yeni rekorlara imza atacağız. Burada bir sinyal vereyim, Doğu'yu ihmal etmeyin. Van, Ağrı ve Iğdır'ı ihmal etmeyin. Oralarda alt yapıları yapmamız lazım ki İran'dan turistler geldiği vakit Nevruz kutlamalarını yapabilsinler. Oradan Antalya, İstanbul aynı şekilde... Bizim bunları da kokuyu iyi alıp, nereye kimler gelebilir hazırlığımızı yapmamız lazım.

İlk proje Mardin Mazıdağı'nda olacak. 2.9 milyar lira tutarında teşvik verilecek ve 900 kişiye istihdam sağlanacak.

TARİHİ BAŞARI 

İhracatımızı yıllık 36 milyar dolardan mart  itibarıyla 160 milyar dolara çıkarmış olmamız tarihi bir başarıya işaret  ediyor.

Bu büyümeyi devletimizi borç batağına sürüklemeden özel sektörümüzle gerçekleştirdik.

Vergi gelirlerinin neredeyse tamamına yakını borç faizlerinin ödemesine giden bir Türkiye vardı. 2002 yılında 119 milyar lira bütçe gelirine sahip Türkiye, 139 milyar lira borç ödemesi yapıyordu. 2017 yılında ise 630 milyar lira bütçe geliri elde eden Türkiye toplam 143 milyar lira borç ödemesi gerçekleştirdi.

S-400 DİYORUZ BİRİLERİ RAHATSIZ OLUYOR

Akkuyu Nükleer Güç Santrali 22 milyar dolarlık bir yatırım ve inşallah 2023'te bunun ilk etabının açılışını yapacağız. Enerjimizin yüzde 10'unu buradan temin etmiş olacağız. Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin aynı zamanda ülkemize kazandırdığı, kariyeri yüksek gençler... Bu mühendislerimiz Rusya'da yetiştiriliyor. Sistem oturunca diğerleri de takipe edecek. 3.500 istihdam, 10 bine ulaşacak. Bunlar Türkiye'nin nereye gittiğini gösteriyor.

Sadece bu değil, savunmada attığımız adım. S-400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Türkiye kendi kaderini kendisi belirleyecek. Ortak paydalar bulabiliyorsa kimse bundan rahatsız olmasın. Yerli ve yenilebilir enerji kaynakları ile önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki hesapta hemen kredi gayet uygun faiz oranı ile bize veriliyor, bununla birlikte bu adımı atıyoruz.

FAİZİN DÜŞMESİ GEREKİYOR

Faiz konusunda hepiniz dertlisiniz biliyorum. Yüksek faizle yatırım yapılabilir mi? Faizler düşmedikçe yatırım olmaz. Geçmişte örneği görülmemiş uygulamalara yeni teşviklere ihtiyaç var. Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getirilebiliyor.

Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının yarısı kadar kurumlar vergisi indirimi yapılacak. Şimdi akdimizi yapmamız lazım. Türkiye’nin gerçek gündemi budur. Asıl yön vermemiz gereken konular bunlardır.

Teşvik belgeleri ile ana başlıkları şu şekilde ifade edebiliriz

Teşvik kapsamındaki yatırımlara gümrük vergisi muafiyeti getiriliyor. Bu yatırımlardaki makine ve teçhizatları ile inşaat harcamaları için KDV istisnası sağlanıyor.

Teşvik belgesi sahiplerine yatırım tutarının iki katına kadar kurumlar vergisi indirimi veya 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası sunuluyor.

10 yıla kadar sigorta primi işveren hissesi desteği, 5 yıl brüt aylık asgari ücretin 20 katına kadar nitelikli personel desteği, 10 yıla kadar gelir vergisi spotajı desteği veriliyor.

Finansman konusunda ise 10 yıl boyunca tüketimin yarısı kadar enerji desteği, yatırım tutarının yüzde 49'una kadar devlet sermayesi tutarı sağlanabiliyor.

Yatırımın finansmanında kullanılan yatırım kredisi için 10 yıla kadar faiz desteği verilecek. 

BİZ NE YAPTIĞIMIZI ÇOK İYİ BİLİYORUZ

Kim polemik yapıyorsa heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek sözü yoktur. Söyleyecek sözü olmayanın, affedersiniz, ağzının kanalizasyon borusuna dönemsi kaçınılmaz hale geliyor.

Her kim, ülkemizin asli meselelerini bir kenara bırakıp milletimizi dedikoduyla, iftirayla meşgul ediyorsa, bilin ki onun heybesi boştur. Meclis kürsüsünü panayır yerine çevirenlerin Türkiye’ye söyleyecek bir sözü yoktur.

Ömründe hiç kurmamış, beş koyun gütmemiş, aldığı koyunları da kaybetmiş, çalışmamış çalıştırmamış, üretmemiş, böyle birilerine bunları anlatmak beyhude bir çabadır. Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozların temizlenmesi olur. Bizim yapacağımız bu.

YORUMLAR 36
  • Kenan 6 yıl önce Şikayet Et
    Sanayici adamlar Cumhurbaşkanı danışmanı olmalı. Erbakanın 4 de 1 politikası yok sizlerde. İmf ye borcumuz yok diye sevinen cahiller , dış borcumuz ne kadar bir bakın. Devlet halkına kazandırmadan almanın peşinde yaptırımlarla. Sistem önce kazandırmalı sonra almalı olmalı. Yıllatdır diyorum anlatıldığı gibi bir Türkiye yok sanayilere gidin bit iki esnafla sohbet edin yeter.
    Cevapla
  • Eyt mağdurları 6 yıl önce Şikayet Et
    Dağ fare doğurdu .
    Cevapla
  • bay x 6 yıl önce Şikayet Et
    uydumuzu Avrupa’ya çevirmeliyiz teknoloji para orada Rusya İran Afrika da para yok güvenilir limanlar değil bizden fakirler
    Cevapla
  • üstün can 6 yıl önce Şikayet Et
    bre akilsizlar cari acik nedemek? cari kelime anlami eski dilde yeni demek, o Zaman cari acik nedemek oluyor yeni borc demek. her yil 47 milyar yeni borc demek bu. bugün itibari ile 750 milyar dolar toplam borc varsa akp her yil ülkeyi borcla idare etti demektir. kalkiniyormu$da falan filan. kalkinma nasil olur erbakan hocadan ögrenin denk bütce yapacaksin ve faizleri sifirlayarak isci memura % 50-100 maas artisi vereeksin. büyüme hep i$ adami zengin lehine degil halk calisan köylü memeur lehine olursa insan memnuniyeti bütün vatan sattina yayilir.
    Cevapla
  • milletin ferdi 6 yıl önce Şikayet Et
    Cahilce yorum yapmayın. Burada cari yürürlükteki anlamına gelir. Cari açığın en temel sebebi senin dediğin gibi Ak Partinin memleketi borçla idare etmesi değildir Cumhurbaşkanının vurguladığı gibi cari açığın en temel sebebi ithalatın ihracattan fazla kısmıdır. Yani cari açık Devletin değil memleketin açığıdır, başka deyişle senin benim açığımdır. Senin dediğinin tam tersine Ak Parti zamanında dış borçlar azalmış, iç borçların da bütçe içindeki payı çok daha azalmıştır. Bir gerçeği daha söylemek zorundayım ki öyle %50 - % 100 maaşlara zam yapılması sağlansa ithalat daha da patlar ihracat ise zorlaşır ve cari açık katlanır. Örnek, Çin’liler ucuza ve verimli çalışır ve Çin’in cari fazlası var.
    Cevapla
  • TheAzxtech 6 yıl önce Şikayet Et
    Yerli otomobilimizi üretirsek ve iç pazarda ithalatı azaltırsak buradan büyük oranda cari açığı kapatırız. Ayrıca silahlanmamız tam gaz devam etmeli yerlilik oranımız daha da artmalı. Kozmetik ve elektronik ürünlerde de iddialı olmalıyız. Bu 4 konuda büyük bir ithalat var. Akıllı telefon vs. modalık alanlar var bunların önüne geçilmeli yasalar çıkmalı. Bunlar ithalatı artırıyor cari açık ortaya çıkıyor ayrıca para birimimiz diğer para birimlerine göre güçsüz kalıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle