Savunmaya yeni yerli ürünler geliyor

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) savunma sanayisinde temininde güçlük çekilen ürünlerin yerlileştirilmesi, mevcut yerlilik oranının daha yukarıya çıkarılması için bir dizi çalışma yürütüyor.

Savunmaya yeni yerli ürünler geliyor
Savunmaya yeni yerli ürünler geliyor
GİRİŞ 06.04.2018 12:03 GÜNCELLEME 06.04.2018 15:27
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

MKEK, teknoloji odaklı çözümlerle savunma sanayisine yeni yerli ürünler kazandırmaya hazırlanıyor. Ürünlerinde yüzde 92'lik yerlilik oranı yakalayan kurum, yurt dışından temin edilen, temin süreçlerinde zaman zaman da sıkıntılar yaşanan ürünler nedeniyle oluşan olumsuzlukları en aza indirmeyi amaçlıyor.

Üretim kapasitesini ve niteliğini artırmak için bir süredir çalışmalar yürüten MKEK, gelecek dönemde halen üretim yapmadığı çeşitli alanlarda da faaliyet yürütmeyi planlıyor.

 

Buna göre, MKEK'nin önceliklerinden birini güdümlü mühimmat sistemlerinin üretilmesi oluşturuyor. Halen çok çeşitli mühimmatların üretimini gerçekleştiren kurum, bunları "akıllı" hale getiren güdüm sistemleri için yatırım yapacak. Kurum, önümüzdeki dönemde ürettiği mühimmatların güdüm kitlerini de kendi imkanlarıyla geliştirip üretecek.

MKEK, atış kontrol ve kumanda sistemlerinde de üretici olmaya hazırlanıyor. Çeşitli silah sistemleri üreten ve güvenlik güçlerinin kullanımına sunan MKEK, bunların otomasyonuna ve elektronik kontrollerine yönelik tedarik yoluna gidiyor. Kurum bu ürün ve sistemlere ilişkin ihtiyaçları kendi bünyesinde karşılamayı amaçlıyor. Atış kontrol sistemleri, MKEK'nin ürün yelpazesinde bulunan kundağı motorlu/çekili obüslerin, havanların ve çok namlulu roketatarların intikal, mevzilenme, atışa hazırlık, ateş idaresi ve atış kontrol işlemlerinin bilgisayar yardımıyla yerine getirilmesini ve ateş destek unsurlarına sayısal entegrasyonunu sağlıyor.

Kritik kimyasallarda seri üretim hazırlığı

MKEK, yurt dışından temin edilirken zaman zaman güçlükler çıkarılan kimyasallara yönelik de tedbirler alıyor.

Bu konudaki dışa bağımlılığa son vermek amacıyla ihtiyaç duyulan kimyasalları kendi imkanlarıyla üretmek için çalışmalar yürüten kurum, TÜBİTAK ve üniversitelerle iş birliğiyle geliştirilen çeşitli patlayıcı maddelerin seri üretimine yönelik hat kurulum çalışmalarını sürdürüyor.

Mühimmatların patlamasını sağlayan ya da nasıl patlayacağını belirleyen tapaları kısmen bünyesinde üreten MKEK, bu konudaki üretim alanı ve kapasitesini de genişletecek.

Öte yandan, yaklaşık 100 milyon dolarlık yatırımla teknolojisi eskiyen, verimsiz hale gelen çelikhane yerine yeni bir çelikhane kuran MKEK, bu yatırımla özellikle savunma sanayisinin ihtiyaç duyduğu vasıflı çelik üretimini gerçekleştirecek.

Askeri araçlara elektrikli motor

MKEK, Türk savunma sanayisinin kara araçlarında kullanılabilecek yerli motorların geliştirilmesi için de kolları sıvadı.

Yeni nesil hafif zırhlı araçların paletli konfigürasyonunun güç grubu ihtiyacının karşılanmasına yönelik proje başlarken, Altay tankında kullanılacak güç grubunun geliştirilmesine yönelik ihale süreci devam ediyor.

MKEK ise bu çalışmalardan farklı olarak askeri araçlarda kullanılabilecek elektrikli motor geliştirilmesi için yurt dışından teknoloji transferine dayalı çalışmalar yürütüyor.

Kurum, ihracat potansiyelini artırmak için de faaliyet gösterecek. İhracat konusunda mühimmat satışıyla yetinmek istemeyen MKEK, yurt dışında tesis kurulumuna yönelik arayışlara girecek. Bu kapsamda, çeşitli ülkelerde ihtiyaç duyulan üretim hatlarının kurulması, bunun için gerekli teknolojik desteğin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Halen çeşitli ülkelerde kurumun kurduğu tesisler faaliyet gösteriyor. Bunun yanında sunulan çeşitli tekliflerin değerlendirilmesi bekleniyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 15
  • hadi mke 6 yıl önce Şikayet Et
    Obüslere Topçulara ve 120 lik havanlara Excalibur mermi üretsin başka birşey istemiyorum
    Cevapla
  • Müslüm Baba 6 yıl önce Şikayet Et
    Yıllarca kart basanların şirketi oldu. Mühimmat ve silah üretiminde adetsel anlamda çok geri kaldılar
    Cevapla
  • Yorumsuz 6 yıl önce Şikayet Et
    Gerçekten çok güzel bir işe başlamak yarısını yapmak demektir devamını bekliyoruz
    Cevapla
  • Oyuncak ÇNRA 6 yıl önce Şikayet Et
    Rus ÇNRAları 300lük ve tek araç onlarca dev roketi aynı anda ateşleyip hedeftekiler kaçamadan tüm bölgeyi aniden yok ediyor. Bizdekiler ise yüzde 95 yakıt 40 km öteden dakikakada 1-2 el bombası kadar tahribat yapan roketi atsan ne yazar. Zaten ilki düştüğünde geri kalanlar sırf dağa taşa boş binaya gidecek. Bizim zavallı Roketsan hangi haltı becerebildiki tümü birden ateşlenen 300lük ÇNRA yapması gerektiğini idrak edip becerebilsin.
    Cevapla
  • Bitin artık bitin! 6 yıl önce Şikayet Et
    Vallahi senin Türklüğünden şüphe ediyorum.Gurur duyacağına itibarsızlaştırıyorsun.Allah senin gibi düşünen fesatlara fırsat ve imkan vermesin.
    Cevapla
  • vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    savas zamani elektirikli araclarin aküsünü nasil doldurmayi dusunuyosunuz???kac gun sürecek ???ayrica dusman ilk onxe elektrik santrallerini enerji akimlarini hedef alacaktir bu durumda ne yapacaksiniz...Allah akil fikir versin..
    Cevapla
  • Yamyam 6 yıl önce Şikayet Et
    Elektrik yaş, elektro manyetik dalgalarla tamamen saf dışı bırakılabilir
    Cevapla
  • Iyi guzel 6 yıl önce Şikayet Et
    Haklı bir sorgulama. Detaylı dusunulmeyen her teknoloji alt edilebilir. Jeneratorle dolmaz ama insanı guldurmeyin :)
    Cevapla
  • Yorumsuz 6 yıl önce Şikayet Et
    Jeneratör denilen bir şey var elektrik üretiyor hemde güneş ışığı ile bile çalışanı var yer altında saklanabiliyor
    Cevapla
  • hinler hainler 6 yıl önce Şikayet Et
    Jeneratör koyar yine bataryayı şarj edersin.Kafan bu kadar da mı çalışmıyor vatandaş?
    Cevapla
  • TR-IZMIR 6 yıl önce Şikayet Et
    _mantikli mantksiz hertürlü Pozitif elestiriye açik olmaliyiz. delikanli gayet güzel mantikli bir soru sordu ... eksiklerimizi bulmak tanimlamak ve gidermek adina, Tüm olasiliklar konusulabilmeli .. tesekkür ediyorum sana delikanli
    Cevapla
  • kaya 6 yıl önce Şikayet Et
    siz doğarken yürüyerek mi doğdunuz ananızdan her şeyin bir ilki vardır. yazıklar olsun size eğer Türk ve Müslüman iseniz. ki değilsiniz yaptıklarımızı beğenmiyorsanız terk edin bu ülkeyi, Müslüman ve Türk iseniz daha iyisini siz geliştirin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle