Emekliye intibakta son söz Meclis’in

Milyonlarca emeklinin intibak umudu sürüyor. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için adres olarak Meclis'i gösterdi.

Emekliye intibakta son söz Meclis’in
Emekliye intibakta son söz Meclis’in
GİRİŞ 30.03.2018 06:04 GÜNCELLEME 30.03.2018 11:54
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Emekliler, merakla bekleyişe geçti. Emeklilere intibak, yasa çıkarılarak hayata geçebilecek. 2000 yılından önce emekli olan yaklaşık 2 milyon kişiye yönelik yapılan intibak düzenlemesi, 2000'den sonra emekli olanları da umutlandırmıştı.

Öncelikle ombudsmana taşınan ve haklı bulunan intibak talebi, önce idare mahkemelerine, ardından da Yargıtay'a taşınmış ancak yargı vizesi alamamıştı. Son adres ise Anayasa Mahkemesi olmuştu. Anayasa Mahkemesi, 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlara intibak için kararını verdi.

 

 

YARGI YOLU KAPANDI 
Mahkeme, "Anayasanın 148'inci maddesinin dördüncü fıkrasında, kanun yolunda gözetilmesi gereken hususlara ilişkin şikayetlerin, bireysel başvuruda incelenemeyeceği belirtilmiştir" diyerek intibak başvurusunu kabul etmedi. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararının ardından gözler Meclis'e çevrildi.

2000 yılı ve sonrasında emekli olan yaklaşık 5 milyon kişiye intibak, yasal düzenleme yapılarak hayata geçirilebilecek. Düzenleme yapılırsa, milyonlarca emeklinin maaşı yeniden hesaplanacak. 2000 yılı ve sonrasında emekli olanlar, önceki intibakta olduğu gibi 355 liraya varan zamlardan yararlanabilecek.
 

5 MİLYONU İLGİLENDİRİYOR 

İlk intibaktan yaklaşık 2 milyon SSK'lı yararlandı. Maaşlarda 50 ile 355 lira arasında artış yaşandı. Yeni intibak hayata geçerse, yaklaşık 5 milyon kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Zam oranının da ilk intibaktaki gibi 355 liraya varan tutarda olması bekleniyor.

EŞİTLİK SAĞLANACAK

2000 yılından önce emekli olan SSK'lılara intibak yasası çıkartılmış ve 2 milyondan fazla emekli 355 liraya varan zam almıştı. Hatta yapılan bazı hatalar dolayısıyla maaşı eksik bağlandığı tespit edilen 2 bin 500 kadar emeklimize 22 bin lirayı bulan toplu ödemeler de yapıldı. 31 Aralık 1999 tarihinde emekli olan bir vatandaş bu haktan yararlanırken 1 Ocak 2000'de yani bir gün sonra emekli olan ise yararlanamadı.

YORUMLAR 7
  • adnan 6 yıl önce Şikayet Et
    bu meclisin seçilmesinde emeğimiz var ki allah bizim belamızı veriyor onlar da mahkeme hakimleride keyif yapıyor herkes bu 3 aylarda bunlara beddua etsin belki ibret alınacak bir şey zuhur eder yahut dernekler avrupa insan hakları mahkemesine taşısın
    Cevapla
  • Fatma ayhan 6 yıl önce Şikayet Et
    İnanın hergün bu konuyla ilgili haberleri takip ediyorum bir emekli olarak iki çocuk okutuyorum artı kiradayım artı kredi borcum var bir kadın olarak çok yoruldum sayın cumhurbaşkanım, başbakanım bizide gôrün lütfen emekliler rahat keyifleri yerinde diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz şu an denize düşüp boğulan bir insan gibiyim bir imdat eli bekliyorum ve Allahtan başkada yardım isteyebileceğim kimse yok keşke bu yazdıklarımı görme imkanınız olsaydı.
    Cevapla
  • Selo 6 yıl önce Şikayet Et
    Emekli ayligi 1800 tl olsun
    Cevapla
  • adamın dibi 6 yıl önce Şikayet Et
    kendileri olsa jet hızıyla geçer
    Cevapla
  • Anadolu 6 yıl önce Şikayet Et
    Mesclis memurla ilgili olsaydı hemen yapardı..ama uvey evlat olan ssk ve Bağ-Kurlularin ne ilgileneni ne sahipleneni var.. sonuç unutun yani
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle