Türkiye 7.4 büyüdü, açıklamalar peş peşe geldi

Türkiye'nin 2017'de yüzde 7,4 büyümesini memnuniyetle karşılayan iş dünyası temsilcileri, bu büyümenin Türkiye'nin potansiyelini ve enerjisini ortaya koyduğunu, ancak sürdürülebilir olması gerektiğini belirtiyor.

Türkiye 7.4 büyüdü, açıklamalar peş peşe geldi
Türkiye 7.4 büyüdü, açıklamalar peş peşe geldi
GİRİŞ 29.03.2018 12:15 GÜNCELLEME 29.03.2018 14:40

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2017 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi geçen yıl yüzde 7,4 büyürken yılın son çeyreğindeki büyüme oranı yüzde 7,3 oldu.

İş dünyasının önde gelen isimleri bugün açıklanan büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Öztürk Oran, Türkiye ekonomisinin 2017’de yüzde 7.4 büyümesi hakkında, “Türkiye büyümede 7 yıldızı yakaladı. Yükselen ekonomilerin kutup yıldızı artık Türkiye’dir” dedi.

Oran, “Bu güçlü büyüme sadece ekonomimizin değil, bölge barışına yapacağımız katkıların ve dünyada gelişen ülkelere karşı duyulan güvenin de teminatıdır. 2017’deki yüzde 7.4’lük cesur büyümeden, 2018’de de en küçük bir taviz vermeyeceğiz” diye konuştu.

 

Oran, rekor büyüme başarısının aynı zamanda devletin çizdiği rotada Türk işçisinin emeği ve millileşme hamlesinin üretimdeki öncüsü Türk girişimcisinin azminin bir nişanı olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE YENİ BİR BÜYÜME YÖRÜNGESİNE GİRDİ’

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçekleştirdiği sınır ötesi operasyonların bölgemize taşıyacağı huzurun da yatırım kararlarını olumlu etkileyeceğini kaydeden Başkan Oran, “İş insanımız Sayın Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyonla artık daha özgüvenli. Milletçe bu duruşu sergilediğimiz takdirde, 2018’de de yeni bir başarı hikayesi yazmamamız için hiçbir sebep yoktur” dedi.

Öztürk Oran, “Türkiye yeni bir büyüme yörüngesine girdi. Bu yörüngede KOBİ'lere sağlanan kredi desteği ve sektörel teşviklerin 2018’de daha da etkili olacağına inanıyorum. KGF kredileriyle yapılan yatırımlar ekonomiye bu yıl dönmeye başladı. Bu fırsatı elbette değerlendireceğiz” diye konuştu.

ASKON: ‘’BÜYÜK BİR GURUR DUYDUK’’

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Hasan Ali Cesur ise, 2017 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 7.4 büyümesinin iş dünyası olarak kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek şunları söyledi:

2017 yılı büyüme rakamının 7.4 çıkması iş dünyası olarak bizleri son derece memnun etmiştir. İş dünyası olarak büyük bir gurur duyduk. Türkiye dengeli bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Sektörel bazda spesifik desteklerin gelmesi ile birlikte 2018 yılının ilk iki çeyreğinde çok güzel rakamlarla karşılaşacağımızı umuyoruz. 2018 yılında da ülke olarak büyümemizi en güzel şekilde gerçekleştireceğiz.

Ekonomi Kadrolarına İnancımız Tam

Bu alanda G-20’nin zirvesinde olup, OECD ülkeleri arasında ilk ikiye girmek çok güzel bir başarı. Alçak darbe teşebbüsü ve Suriye’de yaşanan gelişmelere rağmen Türkiye ekonomisinin büyümeye devam etmesi takdire şayan bir durum. Bu başarıyı yakalayan,  ekonomiyi yöneten kadrolara inancımız tam, iş dünyası olarak bu güven duygusu ile yatırım yamaya devam edeceğiz.

'TÜM BEKLENTİLERİ GERİDE BIRAKTI'

Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ise , 2017 yılı 4. çeyrek büyüme verisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 2017’nin son çeyreğinde de ülkemizin yüzde 7,3’lük büyüme kaydederek hızlı büyüme performansını devam ettirdiğini kaydeden TİM Başkanı “Böylelikle, 2017 yıl genelinde ülkemiz ekonomisi yüzde 7.4 büyüyerek bütün beklentileri geride bıraktı” dedi.

Büyükekşi açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“2017 yılı başladığında, 2016’nın olumsuz etkilerimizi geride bıraktığımızı ve 2017 yılının artık ihracatımız ve ekonomimiz için bir Atılım Yılı olacağını ilan etmiştik. Bu beklentilerimize uyumlu bir şekilde ihracatımız yüzde 10,2 artarak dünya ortalamasının üzerinde yükseldi. 71 bin ihracatçımız 237 ülke ve bölgeye başarı ile ihracat gerçekleştirirken, bu sayede dünya ticaretinden aldığımız payı yüzde 0,89’a çıkardık. Son çeyrek büyüme rakamlarıyla birlikte 2017 yıl geneli büyüme oranımız da tüm G20 ülkelerini geride bıraktı.

Bu veri ile şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, geçtiğimiz yıl nasıl ki ihracatın motoru sayılan Almanya, Çin ve ABD gibi ülkelerden daha başarılı bir performansla ihracatımızı artırdıysak, aynı şekilde büyümenin motoru sayılan Çin, Hindistan gibi ülkeleri de büyümede geride bırakmayı başardık.

Yakaladığımız bu güçlü büyümede ihracatçılarımız önemli bir rol oynadı. 7.4 oranındaki büyümemizin 0.15 puanı net ihracattan kaynaklandı. Bu katkıda ihracat tek başına 2.55 puan pozitif katkı sağlarken, ithalat ise büyümeye –2.4 puanlık katkı verdi. İhracatçılarımızı hem ihracat rakamlarındaki başarısı hem de büyümeye verdikleri katkılardan ötürü kutluyorum. İhracatçılarımıza sundukları destekler ve her daim ihracatçılarımızın sorunlarını dinleyip çözüm getiren, başta Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekci olmak üzere Hükümetimiz ise bu başarıya giden yolu bizler için açmış oldu.

Diğer taraftan, 2017 yılı başında Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdam çağrısına ihracatçılar olarak destek vermiş ve istihdamda da atılım yapacağımızın sözünü vermiştik. 2017 yılında yakalamış olduğumuz bu yüksek büyüme oranı ile birlikte istihdam piyasamızda da olumlu gelişmeler oldu. 2017 başında yüzde 13 olan işsizlik oranımız yıl sonunda yüzde 10,4’e geriledi. Bu süreçte, Aralık ayı itibariyle bir sene öncesine kıyasla işgücüne yaklaşık 1 milyon kişi girerken, 1.6 milyon kişiye de istihdam yaratıldı.

Çevremizde yaşanan gelişmeler ve türlü terör örgütlerinin hedefi olan ülkemiz, bir yandan kahraman Mehmetçiğimizin başarılı operasyonları ile ülkemize yönelen dış tehditleri ortadan kaldırırken, diğer taraftan da ülkemizin birliğine kastedenlere en büyük cevabı da G-20’nin en hızlı büyüme performansını göstererek vermiş oldu.

İnanıyoruz ki, ihracatçılarımızın gayretleri ve Hükümetimizin destekleri sayesinde bu güçlü büyüme oranımızı 2018 yılında da sürdüreceğiz. İhracatta Rekorlar Yılı olarak ilan ettiğimiz 2018 yılında her ay ihracatımızda rekor tazeleyerek tıpkı 2017 yılında olduğu gibi bu yılda da büyümeye yüksek oranda pozitif katkı sunmaya devam edeceğiz. “

ALKIŞLANACAK BİR BAŞARI

DEİK Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin 2017 yılının tamamında 7.4 büyümesinin iş dünyasının büyümenin sürdürülebilirliğine dair endişelerini ortadan kaldırdığını belirtti.

Bu ivmeyle Türkiye'nin yabancı yatırımcı için cazibesini koruduğunun altını çizen Olpak, açıklamasında şunları kaydetti:

''YILA BAŞLARKEN YAPILAN TÜM TAHMİNLERİN ÇOK ÜSTÜNDE''

"Türkiye ekonomisi 2017 yılının son çeyreğinde 7.3, yılın tamamında ise yüzde 7.4 büyüdü. Böylece Türkiye, 2017'de G20 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu ve son dört yılın rekor büyüme oranına ulaştı. Açıklanan 7.4 seviyesindeki büyüme oranı da en başta uluslararası kuruluşların çok düşük tahminleri olmak üzere, yıla başlarken yapılan tüm tahminlerin çok üstünde. Üstelik bu büyüme, ülkemizin güney sınırında yaşadığı güvenlik sorunlarını gidermek için terör örgütleriyle yoğun bir şekilde yaptığı sınır ötesi harekatlar uzun bir süredir devam ederken ondan etkilenmemişçesine gerçekleşti. Bir yandan da yakın dönem makro gelişmelere ve hükümetimizin politikalarına bakıldığında, aslında 2017'nin tamamı için ulaştığımız 7.4 seviyesi sürpriz değil, ülke olarak alkışlanacak bir başarıya imza attık. Üstelik açıklanan veriler arasında yer alan sanayi üretimi, reel kesim güven endeksi ve ihracat verileri ekonomistlerin 2018'in ilk çeyreğine ilişkin büyüme beklentilerini de olumlu yönde destekliyor. Son çeyrek büyümesinin 7.3 olarak açıklanması da 2018 yılına nasıl bir ivme ile girildiğini gösteriyor. Bu tablo ile 2018 yılı büyüme oranın da yüzde 5.5 olan OVP (Orta Vadeli Plan) hedefinin üstüne çıkabileceğinin işaretidir.

''EKONOMİDEKİ TOPARLANMA HALİ 2018'DE ARTARAK DEVAM EDECEK''

İnanıyorum ki yıla başlarken yapılan tahminlerin çok üstündeki büyüme oranı, piyasalardaki büyüme oranlarının sürdürülebilirliğine ilişkin endişeleri de tamamen ortadan kaldıracaktır. IMF de dâhil olmak üzere pek çok uluslararası kuruluş 2018 yılı beklentilerini daha yılın ilk çeyreğinde yukarı yönlü revize etti. Tüm bu olumlu iklim, yabancı yatırımcının Türkiye'ye ve Türkiye ekonomisine duyduğu güveni artıracak ve ekonomideki toparlanma hali 2018'de artarak devam edecek. İçerde reel sektörü güçlü bir şekilde destekleyen politikalar, Avrupa ekonomisindeki toparlanmanın da etkisiyle ihracat ve yüksek seviyelere çıkması beklenen turizm gelirleri ile 2018 yılında da bu güçlü büyüme ivmesi devam edecektir.

Kurda yaşanan dalgalanma, cari açığın beklentilerin üstünde olması ya da ABD'nin korumacı ekonomi politikalarının yol açtığı küresel ticaret savaşları da dâhil olmak üzere, şu dönemde iş dünyasının yatırım kararlarında çekingen davranmasını gerektirecek bir neden olmadığı kanaatindeyim. Türkiye ekonomisinin büyüme rüzgârını arkasına alarak şirketlerimizin kendileri için en hayırlı olan atılımları yapacağına inanıyorum."