Ünü ülkeye yayıldı! 52 yıllık tencerede pişiyor

Rize'deki bir lokantada yarım asırdır kahvaltıda 'Rize kavurması' geleneği sürüyor.

Ünü ülkeye yayıldı! 52 yıllık tencerede pişiyor
Ünü ülkeye yayıldı! 52 yıllık tencerede pişiyor
GİRİŞ 27.03.2018 11:39 GÜNCELLEME 28.03.2018 12:36
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Rize'de lokanta işleten Reyhanoğlu ailesi, yarım asırdır kahvaltıda 'Rize kavurması' geleneğini sürdürüyor. Özel seçilen ve aşçılar tarafın işlenen etler, tarihi kuzine üzerinde bakır tencerede tereyağında pişiriliyor. İlave sosu ile enfes bir lezzete dönüşen kavurma, her sabah düzenli olarak saat 08.30'da hazır hale geliyor. Kavurma ile kahvaltı yapmak isteyen, aralarında çevre illerden gelenlerin de bulunduğu kişiler lokantaya akın ediyor.

Lokanta, Rizeyi ziyaret eden siyasetçi, işadamı ve sanatçıların da uğrak yeri haline geldi. Ünü ülkeye yayılan 'Rize kavurması' için Ticaret Borsası da harekete geçti. Rize Ticaret Borsası, sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan Rize kavurması için Türk Patent Enstitüsü'ne Coğrafi İşaret başvurusunda bulundu. 

 

 

'RİZE'DE KAHVALTIDA KAVURMA YENİR'

Lokantanın işletmecisi İsmail Reyhanoğlu, dedelerinden aldıkları geleneği yaşattıklarını belirterek kavurmanın özel bir yöntemle hazırlandığını söyledi. Reyhanoğlu, "Kavurmayı odun ateşinde 52 yılık kuzinede bakır tencerede pişiriyoruz. Kavurmanın ünü Rizeyi aştı, Türkiyeyi aştı, Avrupaya sıçradı. İnsanlar medyadan, televizyondan kavurmayı görüp paylaşıyorlar. Görenler de bizi arayarak 'Kavurma yemeye geleceğiz' diyorlar. Kavurmanın en büyük özelliği ise aldığımız etin kalitesi ve ustalarımızın marifetidir. Bir de diğer özelliği sabah kahvaltısında yenmesidir. Liman Lokantası olarak kahvaltının kültürünü değiştirdik. Genelde yenilen zeytin, peynir, reçel yerine artık müşterilerimiz kavurma yemeyi tercih ediyor. Rizede kahvaltıda kavurma yenir dedi.

Lokanta aşçısı Haydar Çelik de kavurmanın nasıl hazırlandığını anlattı. Çelik, "Her eti kavurmada kullanmayız. Kaburga etinden yapılır. Sırf tereyağı tencereye konur, ardından soğanı kavrulur. Eti konulur, su verdikçe yeniden et ilave ederiz. Tencere dolduktan sonra suyunu alırız. O suyla beraber pişmez. Suyunu aldıktan sonra yağını ilave ederiz. Üzerindeki sebzesini koyarak tekrar fırına veririz. Bir saat fırında pişer, dinlendirip servis ederiz ifadelerini kullandı.

Rizede sabahları kavurma yemenin geleneksel bir adet olduğunu belirten müşterilerden Ramazan Yılmaz ise, Rize kavurması lokum gibi yumuşak ve lezzetli. Bu kadar lezzetli nasıl oluyor diye merak ediyorum? Rizede yıllardır bilinen, yapılan bir gelenek. Özellikle sabahları tüketiyoruz. Rizeli olmayanlara bu biraz tuhaf gelebilir. 'Sabah sabah kavurma yenir mi?' diyebilirler. Ama denemelerini tavsiye ederim dedi.

İstanbul'dan Rize'ye kavurma yemeye geldiğini anlatan Ahmet Yılmaz da "Bu kavurmanın lezzeti ile yıllar önce tanışmıştım. Aklımda çıkmıyordu. Arkadaşlarla İstanbul'dan kalkıp kavurmaya yemeye geldik." diye konuştu.

Şaban Ali Meral ise 40 yıldır kavurma ile kahvaltı yaptığını belirterek bu lezzetten vazgeçemediğini söyledi.

RİZE KAVURMASI

Kavurma dendiğinde eti pişirip saklama yönteminin ardından sofralarda tüketim akıllara geliyor. Ancak Rize Kavurması hem bu özelliği, hem de pişirilip günlük olarak tüketimi ile öne çıkıyor. Rizede, 1900 yılların başlarında, yörük olarak gelen göçebe halkların hayvancılıkla uğraşması ve kışın tüketmek için hazırladığı bir karışım ile Rize kavurması ortaya çıktı. Hayvanları kesip imal edilen, bir nevi bilinen çoban kavurmaya benzeyen tarzda pişirilip, daha sonra tüketmek için metal kap içerisine hava almayacak şekilde kapatılan ve bu şekilde uzun müddet bozulmadan durabilen bir gıda maddesi ortaya çıktı. 1927 yıllarda ticaretine başlanan bu enfes tat, sofraların vazgeçilmezi oldu.

YORUMLAR 20
  • sussam olmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Şu eleştirilere bir bak!.. Bir standartı mı var kahvaltının?.. Her yöre kendine has alışkanlıklara sahip olabilir, size uymuyor diye neden gömüyorsunuz ki?..
    Cevapla
  • uygur 6 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar sımsır olunur mu, insan paraya kıyar da bi yeni tencere alır, o kadar süre pişire pişire içine kalay tadı geliyordur, millete de marketing amaçlı yok şu kadar yıllık diye yaygara yapmış ayıp be ayıp.
    Cevapla
  • bzt 6 yıl önce Şikayet Et
    ulan bizim tencelerin her biri 40 yıllık ne şaşırıyosunuz
    Cevapla
  • SİVASLI 6 yıl önce Şikayet Et
    sivasda sabah 6,da kelle kılır yenir,siz hiç sabah altıda koyun kellesi yedinizmi,sivasın kahvaltısıdır kelle kırdırmak.
    Cevapla
  • ahmet 6 yıl önce Şikayet Et
    istanbuldan kavurma yemek için rizeye giden nefsini ilah edinmiş demektir, Allah için uykusunu bölüp namaza kalkmaz ama 1000 km yol gider midesi için, ve adıda müslüman olur
    Cevapla
  • nerden 6 yıl önce Şikayet Et
    nerden biliyorsun namaz kılmadığını?
    Cevapla
  • ... 6 yıl önce Şikayet Et
    maalesef. dünyada zulüm altındaki müslümanlar için ise sadece duayla yetinir. o da ederse tabi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle