Testi geçemeyen ürünler ithal edilemeyecek

Ekonomi Bakanlığı LED ampul, elektrik motorları, klima ve soğutuculara enerji verimliliği testi uygulayacak.

Testi geçemeyen ürünler ithal edilemeyecek
Testi geçemeyen ürünler ithal edilemeyecek
GİRİŞ 27.03.2018 06:27 GÜNCELLEME 27.03.2018 06:30
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Enerji verimliliğini artırarak enerji tüketimini azaltmayı amaçlayan hükümet, ithalatta da önemli düzenlemelere gidiyor. İthalat denetiminde enerji verimsiz ürünlere göz açtırmayan Ekonomi Bakanlığı, bazı ürünlere ilişkin enerji verimliliği testine başladı. Yeni dönemde bazı ürün grupları üzerinde enerji verimliliği üzerine testlere başlanması kararı alındı. İlk aşamada 4 ürün grubuna enerji verimliliği testleri yapılacak. LED ampullerin testleri 15 Mart'ta başladı. Elektrik motorlarının enerji verimliliği testleri 2 Nisan'da, klima ve soğutucuların ise 2 Mayıs'ta başlayacak. Uygunsuz bulunan ürünlerin ithalatı engellenecek.

2017'de 150 milyonu aşkın ürünün teste yönlendirildiği ve bunların 8 milyonunun uygunsuz bulunarak ithaline engel olunduğu öğrenildi.

 

 

KAPSAM ARTACAK

Yılın ikinci yarısında enerji verimliliği testi uygulanacak ürün gruplarına televizyon, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve kurutma makinelerinin de eklenmesi planlanıyor. Bu denetimlerle enerjiyi verimsiz kullandığı tespit edilen ürünlerin yurtiçi piyasaya girmesine engel olunması amaçlanıyor.

ÜLKEYE GİREMEYECEK

Birçok tüketici ürünü, ithalat aşamasında numune alınarak teste tabi tutuluyor. Böylece Türkiye iç piyasasına yalnızca testleri olumlu sonuçlanan ürünlerin girmesine izin veriliyor. Cep telefonu, elektrikli küçük ev aletleri, buzdolabı, çamaşır makinesi, dondurucu gibi ürünler 2017'den bu yana teste tabii tutuluyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 8
  • Misafir Yorumcu 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bakanım, ''GÜNAYDIN'' Kaliteli olmayan Çin Malları ülkemi istila etti. Çok gecikmiş bir karar...
    Cevapla
  • emekli 6 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah.
    Cevapla
  • şıhlar 6 yıl önce Şikayet Et
    elektrik ve elektronik alet ve ısıtma ve aydınlatmada deyil tüm aletlerde kullanılması lazım yeter ülkemizin çöplüğe dönüşmesi dikkat ve elzem olmalıdır.
    Cevapla
  • Zamanı 6 yıl önce Şikayet Et
    Elektronik ten gıdaya tarımdan hayvancılığa inşaattan sanayiye her türlü kalite kontrol muayeneler yapılmalı
    Cevapla
  • zafer gülten 6 yıl önce Şikayet Et
    bilhassa telofon satan dükkanlarda ,yurda kaçak sokulmuş bir sürü kaçak telofon satılıyor,adamlar piyasadan daha ucuza verdikleri için fiş,fatura vermeden bu telofonları satıyorlar,alıp kulllanmaya başlayıncada kayıt dışıdır,3 ay içinde telofonunuz kapanacak mesajı geliyor,ondan sonra uğraş dur,ucuz diye aldığın telofon daha pahalıya patlıyor. buda önlenmeli,telofon bayileri sık sık denetlenmeli.
    Cevapla
  • sas 6 yıl önce Şikayet Et
    onu sen pasaport üzerinden kaydet yada alma ülken sanki ulan herşey yurtdışı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle